Connect with us

Πολιτική

Οικονόμου: Πολύ σύντομα θα έχουμε επιπλέον απόδοση ευθυνών για τη Νέα Φιλαδέλφεια

Published

on

Τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα αποδοθούν ευθύνες της Αστυνομίας για τη φονική επίθεση των Κροατών οπαδών στη Νέα Φιλαδέλφεια εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωση της Ελληνικής Αστυνομίας». μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά.

«Οι αστυνομικοί είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν την κοινωνία, όπως βοήθησαν και χθες στις εκκενώσεις στην Αλεξανδρούπολη για να βοηθήσουν του ανθρώπους να φύγουν με ασφάλεια», τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι στην ίδια περιοχή, στον Έβρο, πριν από λίγες μέρες οι αστυνομικοί μαζί με τους συνοριοφύλακες απέτρεπαν καθημερινά 900 παράνομες εισβολές στην Ελλάδα από μετανάστες, έκαναν 30 συλλήψεις λαθροδιακινητών, θωρακίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι στην υπόθεση των Κροατών από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι έγιναν αστοχίες και λανθασμένοι χειρισμοί, «δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί».

Σε σχέση με την απόδοση ευθυνών είπε ότι «αποφασίζουμε με δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα για να βελτιωνόμαστε» ωστόσο, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωση της Ελληνικής Αστυνομίας».

Τόνισε ότι υπήρξε αλυσίδα λαθών σε πολλά επίπεδα και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να αποδίδονται ευθυνες κάτι που θα γίνει σύντομα.

«Θα διορθώσουμε τις διαδικασίες για να μην ξαναέχουμε τέτοιες αστοχίες. Οι έρευνες συνεχίζονται, έχουν κληθεί συγκεκριμένοι άνθρωποι να καταθέσουν τις απόψεις τους. Πολύ σύντομα θα έχουμε επιπλέον απόδοση ευθυνών, δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ήταν κάτι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο που δεν έπρεπε να γίνει» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδοθούν ευθύνες εκεί που ανήκουν, δεν υπάρχει περίπτωση να μην διδασκόμαστε από τα λάθη, δεν υπάρχει περίπτωση όμως να επιτρέψουμε την γενική απαξίωση της αστυνομίας γιατι προσφέρει πολίτιμη υπηρεσία».

Για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας υπογράμμισε ότι έχουν γίνει βήματα μετά την υπόθεση του Άλκη Καμπανού, όμως χρειάζονται ενίσχυση και αυτή είναι η κατεύθυνση σε όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Κλείνουμε τα παράθυρα που επιτρέπουν σε κάποιους να εκμεταλλεύονται τα κενά» είπε και πρόσθεσε πως η μάχη είναι παντού και ολιστική και θα δοθεί σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Αναφορικά με τις έρευνες για τον δολοφόνο του Μιχάλη Κατσουρή είπε ότι είναι σε εξέλιξη, δεν είναι εύκολη υπόθεση και περιμένουμε τι θα δείξουν τα κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν, την ανάλυση του DNA, όπως και το οπτικό υλικό. «Θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν» είπε.

Κάλεσε, δε, όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση καθώς η υπόθεση είναι σε εξέλιξη, χρειάζεται χρόνος και ζήτησε να αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

Για την παρουσία της αστυνομίας στα γήπεδα έστειλε μήνυμα ότι «δεν έχουμε μέτωπο με τους ναθρώπους που αγαπούν και στηρίζουν την ομάδα τους, έχουμε μέτωπο με τις εκγκληματικές οργανώσεις που δηλητηριάζουν ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο, θέλουμε τις ΠΑΕ συμμάχους, πρέπει να δοθεί η μάχη στις γειτονιές».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι εκείνο το βράδυ βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε πως ήταν αδιανόητη η αλυσίδα λαθών όχι γιατί δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους, αλλά γιατί δεν μας έχει συνηθίσει η αστυνομία σε τέτοιες επιπολαιότητες, αυτό που έγινε δεν τιμά την αστυνομία.

Σε ερώτηση αν έχουν ταυτοποιηθεί κι άλλοι Έλληνες πλην του 49χρονου απάντησε πως όλες οι κινήσεις γίνονται με βάση τις αποφάσεις της ανακρίτριας με στοιχεία που έχει από τη δικαιοσύνη, η υπόθεση δεν θα κλείσει πριν εξεταστεί και η τελευταία ένδειξη από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί και ό,τι έρχεται στη διάθεση των αρχών.

«Έχει ακόμη δρόμο η υπόθεση» είπε χαρακτηριστικά.

Για το μισθολογικό των αστυνομικών, είπε ότι «θα επεξεργαστούμε σχέδιο».

Γιατί δεν υπέβαλε παραίτηση

Ο κ. Οικονόμου σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε, είπε ότι την παραίτηση την αντιλαμβάνεται σαν φυγομαχία και πρόσθεσε ότι δεν το σκέφτηκε, όχι από αλαζονεία, αφού κάποια στιγμή όλοι φεύγουμε από τις θέσεις.

Πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να κάτσεις να παλέψεις και να διορθώσεις τις αδυναμίες. «Η ευθύνη είναι να διαμορφώνουμε σχέδιο και να δώσουμε λύσεις. Προχωράμε παρακάτω. Η κοινωνία μας θέλει για τα δύσκολα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement