Connect with us

Ελλάδα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη αναζωπύρωση βόρεια του οικισμού Νίψα – Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Published

on

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται να καίγεται η περιοχή γύρω από την Αλεξανδρούπολη, με χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων να έχουν γίνει στάχτη, ενώ στις φλόγες έχουν παραδοθεί σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης ενώ ήδη η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το πρωί της Δευτέρας εντοπίζεται στην περιοχή της Νίψας βόρεια του οικισμού, όπου και επιχειρούν σημαντικές δυνάμεις.

Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη σχηματίζουν μια πύρινη νοητή ευθεία που επικεντρώνονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, με τον εκπρόσωπο του Γιάννη Αρτοποιό, να διευκρινίζει στην ΕΡΤ ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό. 

Από το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν εκ νέου τα εναέρια μέσα. Δέκα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα δίνουν τη μάχη και όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ οι αναταράξεις είναι συνεχείς από τις ριπές αέρα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Το μέτωπο ανατολικότερα από το Λουτρό που απειλήθηκε ιδιαίτερα τώρα είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή.

Η πιο δύσκολη στιγμή

«Η πιο δύσκολη στιγμή της επιχείρησης ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής (20/8), καθώς, ενώ είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στην περιοχή της Αμφιτρίτης μέχρι το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έχοντας παρατάξει δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα σε μια γραμμή άμυνας για να μην περάσει η πυρκαγιά, τελικά λόγω των ισχυρών ριπών ανέμων και των θερμών μαζών, καύτρες πέρασαν πίσω από τα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, η πυρκαγιά κατευθύνθηκε επιθετικά προς τις παρυφές της περιοχής, δηλαδή το Μαΐστρο και το Άβαντο, όπου δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη μέχρι στιγμής», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός

Συνολικά έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για 13 οικισμούς αυτές τις ημέρες ενώ οι φλόγες έφτασαν χθες το βράδυ στις παρυφές της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να μείνουν πίσω για να προστατέψουν τα σπίτια τους.

Ανησυχία έχει προκύψει και για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή με τον κ. Αρτοποιοίο να διευκρινίζει στο OPEN ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Στο νοσοκομείο πυροσβέστες

Από τη μάχη στις φλόγες εννιά πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου Σπύρος Κούτρα, μετά από έντονη αδιαθεσία.

Οι πέντε παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα, ο ένας έφερε τραύμα στο κάτω άκρο που υπέστη επιχειρώντας στην περιοχή Αγνάντια, ένας παρουσίασε οφθαλμολογικό πρόβλημα, ενώ ένας έχει έγκαυμα στο χέρι.

IN.GR

Ροή ειδήσεων

Advertisement