Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η δυναμική της αγροτοδιατροφής αναδείχθηκε στην χθεσινή ημερίδα της «ΓΝΩΜΗΣ» και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Προκλήσεις και προοπτικές

Published

on

 

 

Με 300 εκατομμύρια ευρώ «ζεστό χρήμα» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στήριξε τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, μέσω της ανάπτυξης ενός στρατηγικού σχεδίου με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων και ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας.

Οι προκλήσεις όμως παραμένουν μεγάλες για τα επόμενα χρόνια, σε μια εποχή που η ασφάλεια αλλά και η ποιότητα των τροφίμων είναι το ζητούμενο για όλους, την ώρα δε που η κλιματική κρίση και η επισιτιστική ανασφάλεια επιβάλλει λήψη μέτρων για την θωράκιση των παραγωγών στο μέλλον.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Η δυναμική του αγροδιατροφικού κλάδου ως πυλώνας ανάπτυξης» που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η «Γνώμη» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τίτλο “Η δυναμική του αγροδιατροφικού κλάδου ως πυλώνας ανάπτυξης”.

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος της «Γ», Μαρία Σπ. Ορφανού, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιστημονικών φορέων αλλά και άνθρωποι που έχουν επενδύσει στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες αναπτύχθηκε πολύπλευρα η προσφορά του αγροδιατροφικού κλάδου στην τοπική και εθνική οικονομία, αλλά και η σημασία του για την εξασφάλιση των απαραίτητων για την ανθρώπινη ζωή τροφίμων.

Π. Σακελλαρόπουλος: «Σχέδιο με όχημα

την Αγροδιατροφική Σύμπραξη»

Στην αρχική τοποθέτηση του ο εντεταλμένος σύμβουλος, βοηθός περιφερειάρχη με αρμοδιότητες προγραμματισμού μελετών και αναπτυξιακών προγραμμάτων αγροδιατροφής, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, επεσήμανε-μεταξύ άλλων-ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του αγροτοδιατροφικού τομέα, υλοποιεί ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, όπου οι παραγωγοί, οι επιχειρηματίες και οι γεωτέχνες μπορούν να ανοίξουν δρόμους για το μέλλον.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «εφαρμόζοντας τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, υλοποιήσαμε έργα αγροτικής οδοποιίας, χρηματοδοτήθηκαν έργα εγγείων βελτιώσεων, προχώρησε η πιστοποίηση προϊόντων και επιχειρήσεων από την αγροτοδιατροφική σύμπραξη, εκτελέστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας, χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα των νέων αγροτών, ενώ συνεχίστηκε η συνεργασία με όλους τους φορείς του πρωτογενούς τομέα, τις ενώσεις των αγροτών, τους παραγωγούς και εξαγωγείς, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο της ποιότητας, της ταυτότητας και της εξωστρέφειας των προϊόντων με στόχο αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων που παράγει η ολυμπιακή γη».

Αναφέρθηκε διεξοδικά στις παρεμβάσεις της Περιφερειακής Αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη κατά την διάρκεια της θητείας του λέγοντας πως σε περιόδους κρίσεων διατέθηκαν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για τον Πρωτογενή Τομέα.

Ενδεικτικά τόνισε πως, στις αρχές Αυγούστου, διατέθηκε στην Περιφέρεια επιπλέον ποσό 5.632.500 εκατ. ευρώ στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 με αποτέλεσμα την ένταξη στο πρόγραμμα όλων των επιλαχόντων της σχετικής πρόσκλησης του 2021.

Συγκεκριμένα επιπλέον 158 νέοι αγρότες εντάσσονται στο πρόγραμμα με ανώτατο ύψος στήριξης το ποσό των 40.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που παρέχει ουσιαστική στήριξη και ώθηση στους νέους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα αποτελεί και το επιστέγασμα των συνεχών παρεμβάσεων και προσπαθειών της Περιφέρειας στη κατεύθυνση εξασφάλισης των πρόσθετων κονδυλίων που έρχονται να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα.

Τόνισε πως υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά παρεμβάσεις στήριξης των παραγωγών, όπως το πρόγραμμα δολωματικής δακοκτονίας, πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών παραγωγικών ζώων και δειγματοληψιών, διαχείρισης βοσκοτόπων, ενώ ανακοίνωσε πως ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες για πρώτη φορά το πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ για αγροτικό εξηλεκτρισμό, προώθηση των οίνων της περιοχής μας σε τρίτες χώρες, της φράουλας- του «κόκκινου χρυσού» όπως την χαρακτήρισε, της ελιάς, του ελαιολάδου, της γραβιέρας Αμφιλοχίας και άλλων προϊόντων, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο προώθησης παγωτού τζελάτο που περιλαμβάνει δράσεις σε 12 χώρες.

Ν. Ανδρίτσος: «Πυλώνες η επάρκεια και η ποιότητα»

Το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί αντιμέτωπο με την επισιτιστική ανασφάλεια τόνισε ο Νίκος Ανδρίτσος, επίκουρος καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων, της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια τροφίμων, ως αντίστοιχοι πυλώνες επάρκειας και ποιότητας τροφίμων».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρίτσο, «η επιστήμη και η τεχνολογία των τροφίμων αποσκοπούν στη μελέτη ανθρωπογενών οικοσυστημάτων από τα οποία ο άνθρωπος θα προσποριστεί την ύλη και την ενέργεια για τη διατήρηση της βιολογικής του οντότητας. Αυτή η εξάρτηση, αναδεικνύει τη δεσπόζουσα σημασία των τροφίμων και την ανάγκη για τη σπουδή τους. Η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων συγκεφαλαιώνει τη βασική αρχή του «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Βασίζεται στη διασφάλιση μέσα από προληπτικούς ελέγχους, ενώ στοχεύει στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας των διεργασιών που ακολουθούνται στην παραγωγική διαδικασία, από την πρωτογενή παραγωγή έως την διάθεση των προϊόντων».
Αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο της αειφορίας των τροφίμων τόνισε πως οι προκλήσεις είναι σημαντικές και αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της αυξημένης χρήσης καλλιέργειας ως παραγωγή βιοκαυσίμου, αναποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης τροφίμων, αυξημένες τιμές τροφίμων, πόλεμοι, πανδημίες καθώς ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων παγκοσμίως ξεπερνά τα 735 εκατομμύρια, όταν το 2019 ήταν 612 εκατομμύρια.

Θ. Πετρόπουλος: «Χάθηκαν 600.000 στρέμματα στη Δυτική Ελλάδα»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο τρίτος ομιλητής, Αθανάσιος Πετρόπουλος, μέλος της Δ.Ε. του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στην Δυτική Ελλάδα.

Όπως είπε, την τελευταία 10ετία εγκαταλείφθηκαν στην Δυτική Ελλάδα 600.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων ενώ μειώθηκε δραματικά η κτηνοτροφία καθώς αυτό που ακούγεται στον κτηνοτροφικό κόσμο είναι ότι πλέον «ένας στους δύο σφάζει». Το μόνο παρήγορο είναι ότι η Δυτική Ελλάδα καταγράφει αύξηση κατά 15% στις υδατοκαλλιέργειες, όμως παρατηρείται μείωση στην παράκτια αλιεία και στα σκάφη.

Στην εισήγησή του ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την Ελλάδα. Όπως είπε οι στόχοι της ΚΑΠ πρέπει να είναι εφαρμόσιμοι, ώστε η νέα ΚΑΠ να δώσει ευκαιρία στην Ελλάδα, να αποκτήσει «μία καλή ευκαιρία η χώρα μας να αποκτήσει μία εθνική αγροτική πολιτική και πρόσθεσε πως «η φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ πρέπει να είναι μία πιο πράσινη Γεωργία, με βασικό στόχο να στηρίξει-ενισχύσει την εκπαίδευση, η οποία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την εφαρμογή της, αλλά και να προωθήσει την απαιτούμενη αλλαγή κουλτούρας, ενισχύοντας την συνεργατική κουλτούρα μεταξύ των αγροτών».

Τ. Γιακουμής:

«Η βιολογική καλλιέργεια αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τη συμβατική καλλιέργεια και επιβάλλεται η αλλαγή κουλτούρας από όλους», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αναστάσιος Γιακουμής, γενικός γιατρός, επιστημονικός υπεύθυνος του Κ.Υ. Κάτω Αχαϊας, ανέπτυξε το θέμα: «Βιολογική Γεωργία: Από την εξασφάλιση της Διατροφικής υγείας σ΄ έναν άλλο τρόπο ζωής».

Ο κ. Γιακουμής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην υγεία από την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων κυρίως στον αγροτικό πληθυσμό λέγοντας πως έχουν αυξηθεί οι νόσοι όπως καρκίνοι, αυτοάνοσα νοσήματα, δερματικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, τονίζοντας πως είναι επιβεβλημένη η στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες.

Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες αλλά και το πλήθος των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν στους εισηγητές από το ακροατήριο απέδειξαν την σπουδαιότητα της αγροτοδιατροφής και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην τοπική οικονομία.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement