Connect with us

Γυναίκα

Τα 4Cs και άλλες πληροφορίες για να επενδύσετε σε χρυσά κοσμήματα 

Published

on

 

Στη σύγχρονη εποχή όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα χρυσά κοσμήματα ως ένας είδος επένδυσης. Κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα και βαρύτιμους λίθους αποτελούν έναν τρόπο να διαφοροποιήσει κανείς το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο. 

Πρόκειται πραγματικά για ένα περιουσιακό στοιχείο με ουσιώδη αξία. Η αξία τους συνήθως δεν υπόκειται σε μεγάλες διακυμάνσεις, όπως συμβαίνει με άλλες επενδύσεις, όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα. Ταυτόχρονα έχουν το πλεονέκτημα, ότι διατηρώντας τα σε καλή κατάσταση η αξία τους αυξάνεται. Ειδικά όταν μιλάμε για χρυσά κοσμήματα που φέρουν πολύτιμους λίθους, τότε η αξία διπλασιάζεται καθώς η προμήθεια πολύτιμων λίθων γίνεται όλο και πιο σπάνια. Ως γνωστόν όταν υπάρχει ζήτηση οι τιμές ανεβαίνουν.

Η εξέχουσα θέση των πολύτιμων λίθων στην  αγορά

Κάλλιστα μπορεί να έχει κανείς τα έργα τέχνης (κάθε έργο τέχνης, από πίνακες ως μοναδικά γλυπτά) στο μυαλό του, όταν μιλά για την αγορά κι επένδυση σε πολύτιμους λίθους. Παρόλα αυτά χρειάζεται έρευνα και γνώση του χώρου για να μπορέσει να προχωρήσει σε μια τέτοιου τύπου επένδυση. Προτού πάρει κάποιος την απόφαση να στραφεί στον χώρο των κοσμημάτων και των πολύτιμων λίθων (από επενδυτικής σκοπιάς), καλό είναι να έχει γνώση των παρακάτω παραμέτρων.

Γιατί να επενδύσει κανείς στα σμαράγδια

Στο ερώτημα γιατί να επενδύσει κανείς σε πολύτιμους λίθους, όπως τα σμαράγδια, η απάντηση είναι απλή: Υψηλή αξία και σταθερότητα. Η πολυπόθητη σταθερότητα για όλους τους επενδυτές, που βλέπουν το χαρτοφυλάκιό τους να αλλάζει αξία λόγω ασταθών οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων.

Οι τιμές τους ακολουθούν μόνο μια πορεία και αυτή είναι ανοδική. Η δε περιορισμένη διάθεσή τους στην αγορά συνεισφέρει ακριβώς σε αυτή την παράμετρο. Ως φυσικός πόρος που είναι τα σμαράγδια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι δεν είναι ανεξάντλητα. Ως εκ τούτου η αξία τους ανεβαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που καθίστανται όλο και πιο δημοφιλή. 

Οι πολύτιμοι λίθοι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διαφοροποιήσει κανείς το χαρτοφυλάκιό του μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο, που ενέχουν άλλες μορφές επενδύσεων. Η απόδοσή τους αυξάνεται με τον καιρό. Μάλιστα όσο μεγαλύτερος ο επενδυτικός ορίζοντας τόσο μεγαλύτερη η απόδοση. Οι βασιλείς των λίθων είναι τα διαμάντια, αλλά και οι τρεις χρωματιστοί λίθοι: σμαράγδια, ρουμπίνια, ζαφείρια.

Σε ποιους πολύτιμους λίθους να επενδύσω;

Η σπανιότητα και η ποιότητα των λίθων είναι καθοριστικές για την τρέχουσα και μελλοντική αξία τους. Είναι κοινό μυστικό, ότι οι «3 μεγάλοι» προαναφερθέντες λίθοι μαζί με τα διαμάντια συνιστώνται ως επένδυση, είτε μόνα είτε σε χρυσά κοσμήματα. Εκτός από τους γνωστούς λίθους όμως οι τιμές γνωστών λίθων, όπως η τουρμαλίνη της Παραΐμπα, ο δαιμαντοειδής και ο Αλεξανδρίτης λόγω σπανιότητας και δημοφιλίας εμφανίζουν ανοδικές τάσεις. 

Κλασικά ή έγχρωμα διαμάντια;

Τα διαμάντια από όλους τους λίθους, όπως και ο χρυσός από όλα τα μεταλλεύματα αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στον κλάδο των επενδύσεων. Αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτά είτε μιλάμε για την κλασική τους μορφή είτε μιλάμε για την έγχρωμη εκδοχή τους. Απλώς σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω της υπέρογκης αξίας των λίθων αυτών μπορεί κανείς να τους βρει μόνο σε δημοπρασίες.

Οι λιγότερο ακριβοί αλλά εξίσου δημοφιλείς λίθοι, όπως η τουρμαλίνη, ο αλεξανδρίτης και ο δαιμαντοειδής, που προαναφέρθηκαν απευθύνονται σε μικρότερο κύκλο επενδυτών, καθώς η τιμή τους είναι πιο προσιτή. Επομένως και η απόδοση είναι ανάλογη. Τα πράγματα είναι πιο ασφαλή όταν μιλάμε για σμαράγδια, ζαφείρια και ρουμπίνια. Υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές παγκόσμια είτε μιλάμε για πωλητές είτε για συλλέκτες. 

Πως διαμορφώνονται οι τιμές των 3 μεγάλων;

Τα ρουμπίνια από τη Μοζαμβίκη και τα σμαράγδια από την Κολομβία λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς τους ακόμη κρατάνε τιμή. Κάποιος με μετρημένο προϋπολογισμό μπορεί να ξεκινήσει με ζαφείρια, που έχουν πολύ καλή τιμή, χωρίς προς το παρόν να έχει εκτιναχθεί στα ύψη όπως τους άλλους λίθους. 

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν επενδύσω σε πολύτιμους λίθους;

Πρώτα από όλα την ποιότητα του λίθου, που είναι και καθοριστικής σημασίας. Ο κανόνας των 4 C θα σας βοηθήσει: 

Clarity- Καθαρότητα,

Colour- Χρώμα,

Cut- Κοπή, 

Carat- Καράτια, αλλά και η χώρα προέλευσης

Φυσικά καμία μορφή επένδυσης δεν εκτοπίζει την τιμή χρυσής λίρας, η οποία αποτελεί σταθερά ένα σημαντικό επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο. Σε όποιον κλάδο αποφασίσετε να δώσετε τα χρήματά σας διασφαλίζοντάς τα, θα πρέπει πρώτα να κάνετε τη σχετική έρευνα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement