Connect with us

Γυναίκα

Ο ρόλος του δέους στην εργασία

Published

on

 

 

Θυμάστε την τελευταία φορά που νιώσατε θαυμασμό για κάτι και το πόσο όμορφα αισθανόσασταν μετά; Είτε γίνατε μάρτυρας ενός φυσικού τοπίου που κόβει την ανάσα είτε θαυμάσατε ένα αξιοσημείωτο ανθρώπινο επίτευγμα, οι στιγμές που προκαλούν δέος έχουν έναν μοναδικό τρόπο να διεγείρουν τα συναισθήματά σας και να μεταβάλλουν τις γνωστικές σας διεργασίες.

 

Σημαντικά τα οφέλη

Οι ερευνητές έχουν διερευνήσει τον ρόλο του δέους στον εργασιακό χώρο και έχουν διαπιστώσει διάφορα σημαντικά οφέλη που μπορεί να επιφέρει στους εργαζόμενους και τις εταιρείες. Ακολουθούν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας του δέους στον εργασιακό χώρο.

 

Αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής

Συναισθήματα όπως το δέος και ο θαυμασμός είναι απαραίτητα στη ζωή σας, καθώς «υπερνικούν» άλλα αρνητικά και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το να βιώνετε το συναίσθημα του δέους περνώντας χρόνο στη φύση, ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική ή παρατηρώντας αξιόλογα έργα τέχνης έχει άμεση επίδραση στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής.

 

Βελτιώνει τις σχέσεις με τους συναδέλφους

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το συναίσθημα του δέους αυξάνει τη λήψη ηθικών, θετικών αποφάσεων, το αίσθημα της γενναιοδωρίας και τις φιλοκοινωνικές αξίες. Το να στέκεστε απλώς σε ένα άλσος με πανύψηλα δέντρα ενισχύει τη θετική κοινωνική συμπεριφορά και την ανάγκη προσφοράς και μειώνει τις αξιώσεις. Με άλλα λόγια, σας κάνει πιο ευγενικές.

 

Συμβάλλει στην αποτελεσματική εργασία

Το δέος σάς κάνει να νομίζετε ότι έχετε περισσότερο χρόνο. Επίσης, σας κάνει λιγότερο ανυπόμονες με τους συναδέλφους και τους πελάτες και επηρεάζει θετικά τις αποφάσεις σας. Περισσότερες έρευνες διαπίστωσαν ότι η πρόκληση δέους στην εργασία έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να συνεργάζονται, να δημιουργούν κοινότητες, να μοιράζονται πόρους και να «θυσιάζονται» ο ένας για τον άλλον – όλα αλτρουιστικά χαρακτηριστικά ενός παραγωγικού και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος.

 

Μειώνει το εργασιακό στρες

Η εξεύρεση τρόπων για να ενσωματώσετε το δέος στην καθημερινή σας ζωή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τη διαχείριση του άγχους και τη διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας, συμβάλλοντας τελικά σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

 

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Όταν έρχεστε αντιμέτωπες με κάτι που προκαλεί δέος, παρακινείστε να εξερευνήσετε και να επιδοθείτε σε κάτι άγνωστο και καινούριο. Αυτή η περιέργεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δημιουργικότητα, καθώς είστε πιο ανοιχτές σε νέες ιδέες και αντισυμβατική σκέψη. Με αυτή τη νέα γνώση, μήπως να οργανώνετε περισσότερες συναντήσεις στην εξοχή;

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement