Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τέλος χρόνου για τις υποψηφιότητες

Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή σε Περιφέρεια και Δήμους της Αχαϊας

Published

on

 

 

 

Τα μεσάνυχτα  χθες και συγκεκριμένα στις 23:59 έληξε  η προθεσμία για την υποβολή των υποψήφιων συνδυασμών και υποψηφίων συμβούλων που μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Ως εκείνη την ώρα, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η οριστική υποβολή των συνδυασμών και η επικύρωση των υποψηφιοτήτων στην Ηλεκτρονική Πύλη Υποψηφιοτήτων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών που λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά και στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Με τον χρόνο να μετράει ήδη αντίστροφα οι επικεφαλής των συνδυασμών, υποψήφιοι δήμαρχοι στους Δήμους της Αχαϊας, αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, έκαναν χθες αγώνα δρόμου και έβαλαν τις τελευταίες «πινελιές», προκειμένου να τσεκάρουν όλα τα ονόματα, να δουν τελευταίες λεπτομέρειες ως προς τα στοιχεία που απαιτεί το ηλεκτρονικό σύστημα και να κλείσουν οριστικά τα ψηφοδέλτιά τους.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος Νεκτάριος Φαρμάκης, είχε ήδη δημοσιοποιήσει τους 114 υποψηφίους και στις τρεις περιφερειακές ενότητες (Αχαϊα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία), ενώ αργά το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκλήρωσαν τους συνδυασμούς τους, οι Σπύρος Σκιαδαρέσης (Νέα Δυτική Ελλάδα – Ενωμένοι Μπορούμε»), Κώστας Καρπέτας («Μαζί αλλάζουμε για την Πρόοδο, για τον Τόπο μας») και  Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αντίσταση Πολιτών).

Πλήρες ψηφοδέλτιο έχει συγκροτήσει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Εξήντα υποψηφίους περιλαμβάνει ο συνδυασμός «Νέοι της Δυτικής Ελλάδας» με επικεφαλής τον Γιώργο Κολλιόπουλο.

Η «ΕΙΚΟΝΑ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Στον Δήμο Πατρέων, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών είναι λιγότεροι, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων, που προβλέπει η νομοθεσία.

Πλήρη ψηφοδέλτια κατέθεσαν και οι τέσσερις συνδυασμοί του Κώστα Πελετίδη, του Κώστα Σβόλη, του Βασίλη Αϊβαλή και του Πέτρου Ψωμά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε το ΥΠΕΣ, μέχρι αργά χθες,  οι υποβληθέντες συνδυασμοί για τις Δημοτικές Εκλογές ανέρχονται στους 947, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στους 24.216 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι Δημοτικών Κοινοτήτων στους 22.951.

Όσον αφορά στις Περιφερειακές Εκλογές οι υποβληθέντες συνδυασμοί ανέρχονται στους 51 και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στους 2.554.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης των δήμων της χώρας θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και οι επαναληπτικές, σε όποιους δήμους απαιτηθεί, την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1 η Ιανουαρίου 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Στις επικείμενες εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των δήμων, μετά την εφαρμογή κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Η ανακήρυξη των συνδυασμών θα γίνει από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία την επόμενη εβδομάδα, ενώ η επίσημη προεκλογική περίοδος, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, ξεκινά για τους υποψηφίους από τις 7 Σεπτεμβρίου 2023.

Την ίδια ημέρα όμως αρχίζει επίσημα και η προβολή των υποψηφίων στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε και στο διαδίκτυο (με εξαίρεση τις προσωπικές ιστοσελίδες τους), καθώς ως προεκλογική περίοδος εκλαμβάνεται το χρονικό διάστημα των τριάντα ημερών που προηγείται της ημέρας των εκλογών.

Εξάλλου με τον όρο «εμφανίσεις» νοούνται οι συνεντεύξεις, η συμμετοχή σε κάθε είδους εκπομπές όπως π.χ. πάνελ διαλόγου, δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά προγράμματα, η κάλυψη της προεκλογικής τους δραστηριότητας κ.λπ.

Κατά την προεκλογική περίοδο όμως ο νόμος θέτει και περιορισμούς στην προβολή συνδυασμών και υποψηφίων. Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις για την προεκλογική προβολή των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών τίθενται με το άρθρο 5.

Ειδικότερα: Για τους δημοτικούς συνδυασμούς επιτρέπεται η σύσταση ενός εκλογικού κέντρου για κάθε εκλογική περιφέρεια (Δημοτική Ενότητα).

Για τους περιφερειακούς συνδυασμούς επιτρέπεται η σύσταση ενός εκλογικού κέντρου για κάθε εκλογική περιφέρεια με εξαίρεση την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που επιτρέπεται ένα ανά νομό.

Μάλιστα, για τους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων ο ανωτέρω περιορισμός ισχύει για κάθε κοινότητα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement