Connect with us

Ταξίδι

Ρήνεια: Στο μυστηριώδες και μαγευτικό Κυκλαδονήσι

Published

on

Βρίσκεται πολύ κοντά στη Δήλο και τη Μύκονο και έχει έκταση 14 τ.χλμ. Ένα στενό, πλάτους μόλις 1 χλμ. τη χωρίζει από τη Δήλο και ανάμεσά τους βρίσκονται δύο μικρές βραχονησίδες: ο Μικρός Ρεματιάρης, στα βόρεια, και ο Μεγάλος Ρεματιάρης νοτιότερα, στον οποίο σώζονται τα ερείπια ενός ελληνιστικού ιερού και μιας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Οι παλιοί αποκαλούν ακόμη τη Ρήνεια Μεγάλη Δήλο, ενώ μαζί με τη Δήλο τα λένε απλώς Δήλες. Στα μυκονιάτικα κάλαντα μάλιστα, ο Άγιος Βασίλης έρχεται από «τις Κάτω Δήλες».

Η Ρήνεια μαζί με το Τραγονήσι και τη βραχονησίδα Χταπόδια, έχουν ενταχθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Τα σκάφη δένουν στα δύο λιμανάκια Κάσαρη και Γενεράλη. Στο νησάκι υπάρχουν διάσπαρτες αγροικίες και πέντε ξωκλήσια. Οι περισσότερες αγροικίες βρίσκονται κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, μπροστά σε μια καταπληκτική αμμουδιά. Εδώ, σώζονται λίγα ερείπια της ελληνιστικής πόλης και το ιερό του Ηρακλή. Στον οικισμό της Αγίας Τριάδας οδηγεί ένα ωραίο μονοπάτι πλαισιωμένο από ξερολιθιές, που ξεκινάει από το λιμανάκι του Κάσαρη.

Στη Ρήνεια όσοι έρχονται με δικό τους σκάφος ανακαλύπτουν πολλούς όρμους και κολπίσκους, μαζί με πανέμορφες ερημικές αμμουδιές. Είναι τα Αμπέλια, η Λυγιά, και η Αγία Τριάδα στα δυτικά, ο Σκίνος στα νότια, ο Ναταλιώτης, οι Καραντίνες, τα Στενά κι ο Κάσαρης στα ανατολικά και κάποιες ακόμη μικρές.

Info

Η Ρήνεια έχει μήκος ακτογραμμής 43 χλμ. Το ταξίδι από τη Μύκονο διαρκεί μισή ώρα.

Ιστορία

Από το 425 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι έκαναν την κάθαρση της Δήλου μετέφεραν τα οστά των νεκρών στη Ρήνεια και το νησί αποτέλεσε τη νεκρόπολη της Δήλου. Τα οστά ρίχτηκαν στον λεγόμενο Βόθρο Καθάρσεως, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1898-1900 από τον Δημήτριο Σταυρόπουλο, τον πρώτο Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Μετά την Κάθαρση, στη Ρήνεια μεταφέρονταν από τη Δήλο οι έγκυες για να γεννήσουν και οι ετοιμοθάνατοι.

Στα δυτικά βρισκόταν η πόλη των Ρηναέων και αρκετά σημαντικά ιερά. Σε όλο το νησί υπήρχαν διάσπαρτες αγροικίες. Ο Βόθρος και οι άλλες ταφές, έως το 425 π.Χ. βρίσκονταν μέσα σε περίβολο. Τα ευρήματα καλύπτουν την περίοδο από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Κλασική Εποχή. Υπάρχουν πολλά αρχαία νεκροταφεία, αλλά οι τάφοι βρέθηκαν συλημένοι. Στην παραλία Κάτω Γούρναλη ανακαλύφθηκαν ρωμαϊκές δεξαμενές του 2ου π.Χ. αιώνα. Στα βορειοδυτικά του νησιού (Αμπελώνας) οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μια αρχαία πόλη που εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ.

Το Τραγονήσι και τα Χταπόδια

Το Τραγονήσι (ή Δραγονήσι) απέχει περίπου ένα μίλι από τις ανατολικές ακτές της Μυκόνου και οι βραχώδεις ακτές του έχουν εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Είναι δυσπρόσιτο νησί, αλλά στα βορειοανατολικά σχηματίζεται ένας ορμίσκος όπου τα σκάφη μπορούν να δέσουν, όταν δεν φυσάει. Σε εκείνη την πλευρά βρίσκεται και μια πολύ εντυπωσιακή σπηλιά μέσα από την οποία, όταν δεν έχει κύμα, μπορούν να περάσουν μικρά σκάφη, ή φουσκωτά. Υπάρχουν κι άλλες μικρότερες σπηλιές στο Τραγονήσι γι’ αυτό και έρχονται εδώ φώκιες Monachus monachus. Περίπου 5 μίλια νοτιοανατολικά του νησιού αυτού, βρίσκονται οι βραχονησίδες Χταπόδια (οι Μυκονιάτες τις λένε Σταπόδια). Εδώ, συνήθως φυσούν δυνατοί άνεμοι και η προσέγγιση είναι δύσκολη. Και στα Χταπόδια έρχονται φώκιες. Στα Χταπόδια αξίζει να κάνετε wall diving. Οι βυθοί στους γύρω υφάλους είναι αληθινά εντυπωσιακοί.

Ροή ειδήσεων

Advertisement