Connect with us

Ελλάδα

Σε ύφεση η φωτιά στον Έβρο 17 ημέρες μετά: Βιβλική καταστροφή άφησε το πύρινο μέτωπο

Published

on

Χωρίς ενεργή εστία ξημέρωσε ο Έβρος που επί 16 ημέρες δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές οι οποίες άφησαν πίσω τους βιβλική καταστροφή με 930.000 καμένα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και παρθένου δάσους.

Στην περιοχή παραμένουν σε εγρήγορση οι πυροσβεστικές δυνάμεις ειδικά στη Λευκίμμη και το Σουφλί που δόθηκε μάχη για να μην περάσει το πύρινο μέτωπο. Οι κάτοικοι των περιοχών επέστρεψαν στα σπίτια τους, καθώς ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης επίγειες και εναέριες κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που το βράδυ της Κυριακής τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.

Παρά την επίτευξη της ύφεσης και των δύο τελευταίων μετώπων σε Λευκίμμη και σε ρέμα βόρεια του Σουφλίου και την πτώση της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν για επιτήρηση και παρακολούθηση των σημείων από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τυχόν αναζωπυρώσεις.

 

Την κατάσβεση της φωτιάς θα ακολουθήσει το τιτάνιο έργο αποκατάστασης της περιοχής αλλά και της στήριξης κατοίκων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί.

49 νέες φωτιές στο τελευταίο 24ωρο

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 49 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 49 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών υπηρεσιών της Επικράτειας. Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement