Connect with us

Ελλάδα

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών – Στο τραπέζι η χορήγηση του νέου εμβολίου για την παραλλαγή Kraken

Published

on

Η συζήτηση για τα νέα εμβόλια κατά του κοροναϊού έχει ανοίξει για τα καλά, καθώς οι μεταλλάξεις «σαρώνουν» με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να συζητηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση του νέου επικαιροποιημένου εμβολίου κατά του ιού και της παραλλαγής Kraken, αλλά και του νέου εμβολίου κατά του RSV.

Ειδικότερα, αναμένεται να προκύψουν οι ομάδες που πρέπει να λάβουν κατά προτεραιότητα το νέο εμβόλιο κατά της COVID-19 αλλά και το δοσολογικό σχήμα.

Ήδη η χώρα μας έχει δρομολογήσει την προμήθεια των εμβολίων Comirnaty XBB.1.5 της Pfizer, τα οποία και αναμένεται να παραληφθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ
Σημειώνεται ότι πριν από λίγα 24ωρα το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty XBB.1.5 για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer πήρε το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Αυτό το εμβόλιο σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της ασθένειας. Είναι η τρίτη προσαρμογή αυτού του εμβολίου για να ανταποκριθεί σε νέες παραλλαγές της COVID-19. Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για ενήλικες, παιδιά και βρέφη άνω των 6 μηνών.

Σύμφωνα με το προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να λαμβάνουν μία εφάπαξ δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID-19.

«Χαιρετίζω αυτήν την πολύ έγκαιρη έγκριση του προσαρμοσμένου εμβολίου για την COVID, το οποίο θα στοχεύει σε αναδυόμενες και εξαπλούμενες παραλλαγές. Η COVID-19 θα κυκλοφορεί παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι» υπογραμμίζει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Σημειώνει επίσης ότι «αυτή η πιθανή διπλή απειλή θα θέσει τα ευάλωτα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μας εργαλείο κατά των δύο ιών, και ως εκ τούτου ενθαρρύνω όλους όσοι το δικαιούνται, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό».

Ποιοι θα εμβολιαστούν
Δεδομένου ότι ο SARS-CoV0-2 έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, τα νέα εμβόλια θα είναι «μονοδύναμα», θα στοχεύουν δηλαδή μόνο τα νέα στελέχη και όχι το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Η απόφαση για εμβολιασμό ή μη των παιδιών και άνω εναπόκειται στις εθνικές αρχές, διευκρίνισε το ECDC. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος, τα παιδιά 5 ετών και άνω θα λαμβάνουν μία μόνο δόση.

Η απόφαση για επαναληπτικό εμβολιασμό όσων έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο επίσης θα ληφθεί από τις εθνικές αρχές κατά περίπτωση.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα άτομα 60 ετών και άνω, τους ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid, ανακοίνωσε το ECDC.

IN.GR

Ροή ειδήσεων

Advertisement