Connect with us

Οικονομία

Στοχευμένες παρεμβάσεις ζητά η αγορά-Ρευστότητα μέσα από προγράμματα και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας 

Published

on

Σύλλογοι Εμπόρων από όλη την περιφέρεια, μέσα από την Ομοσπονδία, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου (Ο.Ε.ΕΣ.Π.,  τοποθετούνται σχετικά με την αβεβαιότητα στην οικονομία και ζητούν άμεσα μέτρα καθώς είμαστε εν αναμονή της τελετής των εγκαινίων της ΔΕΘ, αυτό το Σάββατο 9 του μηνός, παρουσία και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποίος και αναμένεται να προβεί σε βαρυσήμαντες πολιτικές ανακοινώσεις.

Στο υπόμνημα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) αναφέρεται στη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και την συνακόλουθη  δραματική επιδείνωση στις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων στην οποία συντελούν και το ενεργειακό με τις αυξήσεις πρώτων υλών.

Το υπόμνημα αναφέρεται και στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις των προηγούμενων ετών, τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων από το τραπεζικό σύστημα αλλά και τις δράσεις ενίσχυσης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «εντείνουν την αβεβαιότητα και επιβραδύνουν την ανάκαμψη».

«Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να στηρίξουν έμπρακτα το εμπόριο και τον επιχειρηματικό κόσμο που παραμένει ‘μεγάλος εργοδότης’ της οικονομίας. Η συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος επιβάλλεται προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σύμφωνα με την Ομοσπονδία η οποία και ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους 46 εμπορικών και κλαδικών Συλλόγων τους οποίους εκπροσωπεί σε 10 νομούς στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Πιο συγκεκριμένα, στο φορολογικό, η ΟΕΕΣΠ ζητά κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά με ατομικές επιχειρήσεις) και εταιρείες, πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Επαναφέρει επίσης τα αιτήματα για:

– θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού,

– αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, και

-ενιαία ρύθμιση 120-240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων, στην Εφορία και στα Ασφαλιστικά ταμεία.

Περαιτέρω για το πρόβλημα με την πρόσβαση στη ρευστότητα ζητά:

– βελτίωση των όρων του τραπεζικού συστήματος για πρόσβαση σε προγράμματα χρηματοδότησης και χορήγηση δανείων, στα δεδομένα της ελληνικής  μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

-στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόσβαση σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης,

– προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης ανά Περιφέρεια και πληρωμή των δικαιούχων με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό τους από τη ΔΥΠΑ,

– κίνητρα για τις επιχειρήσεις (μείωση μη μισθολογικού κόστους) προκειμένου να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις αυξήσεις μισθών και

– αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων με προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις του ενεργειακού ζητά τη δημιουργία από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σταθερού τιμολογίου για τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά σε μέτρα ανακούφισης με έμφαση τους μικρομεσαίους, το υπόμνημα περιέχει ακόμη αίτημα περαιτέρω μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας, αυστηρά τα τρείς Κυριακές τον χρόνο και βελτίωση του θεσμού των εκπτώσεων και των προσφορών ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές για τον καταναλωτή.

Ροή ειδήσεων

Advertisement