Connect with us

Συνεργασίες

Καθαρό σπίτι με παιδιά; Κι όμως γίνεται!

Published

on

 

Σφουγγαρίστρα, σιδερώστρα, απλώστρα, ατμοκαθαριστής: Αυτά είναι κάποια σύνεργα καθαρισμού, που κάθε οικογένεια με παιδιά, πολυμελή ή όχι, δεν αποχωρίζεται. Ένα σπίτι όπου ζουν παιδιά μικρής ηλικίας δεν μπορεί να είναι τέλειο. Ίσως γι’ αυτό και οι μαμάδες αναγνωρίζουν κάθε προσπάθεια συμμαζέματος ενός ακατάστατου σπιτιού. Υπάρχει όμως καθαρό σπίτι με παιδιά ή πρόκειται για αστικό μύθο; Ακολούθως θα δούμε κάποιες συμβουλές με σκοπό να κάνουν το σπίτι, όχι τέλειο απλώς καλύτερο.

  • Συμμαζέψτε την ακαταστασία

Ένα από τα μεγαλύτερα «κόλπα» για να διατηρήσει κανείς ένα σπίτι με παιδιά καθαρό και συμμαζεμένο, είναι να μειώσει τα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο. Ποιον χώρο; Σε όλα τα δωμάτια. Σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι καλό να περνάμε από ένα ξεσκαρτάρισμα τα πράγματά μας. Ό,τι δε χρησιμοποιούμε πια, αλλά είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να φανεί σε κάποιον άλλο χρήσιμο. Οπότε δωρίστε ελεύθερα. Διαφορετικά υπάρχουν και οι κάδοι σκουπιδιών.

Πριν έρθει η ώρα των Χριστουγεννιάτικων δώρων, δείτε αν χρειάζεστε όλα τα παιχνίδια που έχετε. Σίγουρα όχι. Όπως και πιο πάνω, πετάξτε τα παλιά ή δώστε τα, αν είναι σε καλή κατάσταση. Αντίστοιχα πράξτε και με τα υπόλοιπα πράγματα, όπως κουζινικά σκεύη, ριχτάρια κλπ.

  • Προγραμματίστε τον καθαρισμό με σφουγγαρίστρα

Είτε κάνετε γενική είτε πρόκειται να επιστρατεύσετε μόνο την σφουγγαρίστρα για ένα γρήγορο καθάρισμα του σπιτιού, προγραμματίστε πότε θα το κάνετε. Δεν είναι ωραίο όλη μας η ζωή να περιστρέφεται γύρω από την καθαριότητα και να μεριμνούμε διαρκώς για δουλειές στο σπίτι. Σε αυτό χρησιμεύει το να ορίζετε συγκεκριμένη ώρα και μέρα κατά την οποία θα κάνετε φασίνα.

Η κουζίνα είναι ένα από τα δωμάτια που μπορεί να καθαρίσει εν συντομία κάποιος κάθε βράδυ. Μετά το δείπνο επιστρατεύστε όλα τα μέλη της οικογένειας αναθέτοντας στον καθένα μια εργασία. Ένας θα μαζέψει τα πιάτα, άλλος θα βάλει πλυντήριο, τρίτος θα σκουπίσει τον πάγκο και άλλος θα περάσει μια σκούπα το πάτωμα. Με τη συμβολή όλων το σπίτι θα είναι έτοιμο και καθαρό σε χρόνο dt.

  • «Μην αναβάλλετε για αύριο, ότι μπορεί να γίνει σήμερα»

Πως μπορεί η ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου να συσχετίζεται με την καθαριότητα; Λοιπόν η συντήρηση ενός καθαρού σπιτιού δεν ξεκινάει από τη στιγμή που αποφασίζουμε να κάνουμε γενική. Βασίζεται σε όσα κάνουμε όλο το διάστημα, που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη φασίνα. Ξεκινήστε σε 2 βήματα. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να μαζεύουν τη μια δραστηριότητα- παιχνίδι, πριν ξεκινήσουν το επόμενο ή να μαζεύουν ό,τι βγάζουν έξω. Από πλευράς σας σκανάρετε κάθε δωμάτιο και προχωρήστε στο συμμάζεμα. 

  • Σιδερώστρα εν δράση

Επιστρατεύστε τη σιδερώστρα και ξεμπερδέψτε με τα ασιδέρωτα. Όσο τα αφήνετε, δεν πρόκειται να σιδερωθούν μόνα τους. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά, ότι κάνουν το σπίτι να μοιάζει ακατάστατο, τα ρούχα χάνουν τη φρεσκάδα τους και μαζεύονται σε σωρό, με τον οποίο κανείς δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί. Επομένως ανασκουμπωθείτε και τελειώνετε και με αυτόν τον βραχνά. 

  • Μπείτε εξ αρχής στη νοοτροπία του μινιμαλιστή

Ιδίως το συμμάζεμα του παιδικού δωματίου αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στον τομέα συμμάζεμα του σπιτιού. Μειώστε τα υλικά αγαθά που κατέχετε μειώνοντας αυτά που αγοράζετε. Γεγονός είναι, ότι η μέθοδος KonMari έχει κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια. Η δε πρότασή της είναι απλή. Βγάλτε τα όλα έξω. Ξεσκαρτάρετε παιχνίδια και αντικείμενα του δωματίου και κρατήστε ό,τι πραγματικά χρειάζεστε. Βρείτε δύο κούτες: στη μία θα βάλετε όλα όσα είναι σε καλή κατάσταση και μπορείτε να δωρίσετε, στην άλλη όλα όσα χρειάζονται πέταμα. Κρατήστε μόνο ό,τι πραγματικά είναι χρήσιμο για το παιδί. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε το δωμάτιο να μεταμορφώνεται και το παιδί θα έχει όλο τον διαθέσιμο χώρο να ξεδιπλώσει τις κλίσεις του.

  • Ένας καλός ατμοκαθαριστής θα ολοκληρώσει το τελικό αποτέλεσμα

Για να επιστεγάσετε την προσπάθεια καθαρισμού του σπιτιού θα χρειαστεί ένας καλός ατμοκαθαριστής. Εφόσον το σπίτι είναι τακτοποιημένο, έχετε ξεμπερδέψει με το ξεσκόνισμα και το καθάρισμα κουζίνας και μπάνιου, το τελευταίο στάδιο είναι ο πραγματικός και βαθύς καθαρισμός του δαπέδου. Σε αυτό το στάδιο ένας καλός ατμοκαθαριστής μπορεί να κάνει θαύματα. 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement