Connect with us

Ελλάδα

Λέκκας για κακοκαιρία Daniel: Υπάρχει παγκόσμια κλιματική απορρύθμιση – Θα πάρει καιρό να ανακάμψουν οι καλλιέργειες

Published

on

Για τα προβλήματα που προκάλεσε στη Λάρισα η υπερχείλιση του Πηνειού, αλλά και της καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel μίλησε στην πρωινή εκπομπή του MEGA ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.

«Υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχει η τεχνική γνώση ώστε να απομειώσουμε τις επιπτώσεις. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την Ελλάδα γιατί ό,τι γίνεται επηρεάζει και την Ελλάδα. Πρέπει και επιβάλλεται να βρούμε όλους τους εγκλωβισμένους, συμπάσχω απόλυτα σε αυτή τη διαδικασία», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

«Πριν ξεκινήσουμε τις κριτικές πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μία κλιματική απορρύθμιση σε όλον τον πλανήτη. Να δούμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα που επηρεάζουν τον πλανήτη επηρεάζουν και τη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Τι πρέπει να γίνει;

«Πρέπει να κάνουμε έναν γενικότερο σχεδιασμό συνειδητοποιούμε το πού πάμε. Αν δεν κάνουμε ανάλυση κινδύνων δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε παρά πέρα. Να δούμε με ποιον τρόπο θα αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας. Πρέπει να προσαρμοστούμε και μετά να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Μπορούμε να ζήσουμε κάτι χειρότερο;

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λέκκα, «τα δύσκολα έχουν περάσει. Σιγά σιγά η απορροή του Πηνειού μπορεί να γίνει με γρήγορους ρυθμούς και βοηθάει και ο καιρός. Συνεπώς θα υπάρχει εξάτμιση. Το ζωικό κεφάλαιο είναι πιο εύκολο να αναπτυχθεί. Οι καλλιέργειες θα ανακάμψουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί σε 800.000 στρέμματα που κατακλύστηκαν μέσα στον κάμπο, σε αυτά έχουν αποτεθεί στρώματα λάσπης από άργυρο και άμμο. Η αποκατάσταση του κάμπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, είναι τεχνικό θέμα, πιστώσεων και θεμάτων που ορίζονται από γενικότερες διαδικασίες».

Ροή ειδήσεων

Advertisement