Connect with us

Ελλάδα

Θάλασσα Φιλοσοφία Αρχαιολογία & Τέχνη

Published

on

 

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που βιώνει η χώρα μας είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη φύση και το περιβάλλον. Το εργαστήριο φιλοσοφίας & τέχνης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και για τρίτη συνεχή χρονιά στα Σελιανίτικα Αιγιαλείας, είχε αυτόν τον πρωταρχικό σκοπό. Να στοχαστούμε δηλαδή με τα μέσα της φιλοσοφίας και της τέχνης πάνω στα αίτια των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης.

 

Οι εργασίες έγιναν με επιμέλεια κι επιστημονική εποπτεία της Άννας Λάζου αν. καθηγήτριας Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα περιβαλλοντικής αρχαιολογίας της Λίλιαν Καραλή ομότ. καθηγήτριας περιβαλλοντικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

 

 

Το εργαστήριο έλαβε χώρα για άλλη μια φορά στο Ελληνικόν Ειδύλλιον (κήπος των Μουσών) του Ανδρέα Ντρέκη, στα Σελιανίτικα Αιγιαλείας, 1- 3 Σεπτεμβρίου 2023. Ο χώρος ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός και ζεστός δίπλα στη θάλασσα φέρει τη σφραγίδα της δημιουργικής πνοής του εμπνευστή του Ανδρέα Ντρέκη.

 

Το γενικό θέμα της φετινής χρονιάς ήταν ΘΑΛΑΣΣΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΗ και του παραστασιακού δρωμένου ΕΡΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ. Αναπτύχθηκαν θέματα θεωρίας και πράξης στην προοπτική του διεπιστημονικού διαλόγου διαφορετικών κλάδων που εκπροσωπούσαν οι 10 ομιλητές πανεπιστημιακοί δάσκαλοι – ερευνητές: Θωμάς Ιωσηφίδης, Λίλιαν Καραλή, Αντώνης Κοροπούλης, Άννα Λάζου, Δημήτρης Νικολόπουλος, Γιάννης Πρελορέντζος, Βαγγέλης Ρουσάκης, Μάγδα Ρούσση, Στέφανος Σπανός, Γιώργος Φερεντίνος.

Από πλευράς του Τμήματος Φιλοσοφίας ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ομιλία του καθηγητή Γιάννη Πρελορέντζου με την αισθαντική αναφορά του στη “Θάλασσα στο έργο του Albert Camus”. Επίσης συμμετείχαν ο συνεργάτης του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας & Τέχνης δρ Βαγγέλης Ρουσάκης με την εργασία του για τον Πλατωνικό Παρμενίδη, όπως και μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος στα βιωματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Τις διαλέξεις πλαισίωσαν πρακτικά μαθήματα αρχαίου χορού με την Άννα Λάζου και υποκριτικής του δράματος με τον Χρήστο Προσύλη, ο ερευνητής κατασκευαστής αρχαίων μουσικών οργάνων μουσικός Δημήτρης Νόσσης, ενώ το χοροθεατρικό δρώμενο παρουσιάσθηκε από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτά το βράδυ του Σαββάτου μπροστά σε πολυάριθμο κοινό που ταξίδεψε από την Αθήνα, την Πάτρα και τις γύρω περιοχές.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε παρουσίαση πολωνών καλλιτεχνών της όπερας και της κλασικής μουσικής με πρόγραμμα από άριες των Gounod, Puccini κι έργα των Chopin και Paganini.

Έτσι συνολικά οι σπουδαστές & καλλιτεχνικοί συντελεστές του φετινού εργαστηρίου που φιλοξενήθηκαν στο Ελληνικόν Ειδύλλιον και στα γύρω καταλύματα των Σελιανίτικων ήταν οι

Ειρήνη Αφεντούλη, Βασιλική Καζαμία, Σπύρος Καρούσος, Πολυζώης Κοτσανάδας, Ελένη dos Santos Lambrinos, Λίλιαν Μυωτέρη, Λητώ Παπαγιαννακοπούλου, Φωτεινή Πολύζου, Ρουμιάνα Τσαλκιτζή

και οι

Elena Fedko, Jan Kochanowski, Karolina Łuszczyna, Michał Moiraliotis, Justyna Reczeniedi.

 

Το εργαστήριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας & Τέχνης και του Τμήματος Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ και υποστηρίχθηκε από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας & Διάδοσης Λόγου Τέχνης & Χορού. Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε ο φιλοσοφικός αναστοχασμός, ο διάλογος και η δημιουργική δραστηριότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις επερχόμενες περιβαλλοντικές καταστροφές γιατί πιστεύουμε ότι με την συνειδητοποίηση των αιτίων της κρίσης θα αλλάξει η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον.

ΕΠΙΣΥΝΆΠΤΕΤΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΟΣΥΛΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement