Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αλέξανδρος Βρης: Με πράξεις και όχι μόνο λόγια για το καρναβάλι

Published

on

Του Αλέξανδρου Α. Βρη*

Σε τέσσερις μήνες μας περιμένει πάλι η μεγαλύτερη γιορτή της Πάτρας.

Ένας θεσμός που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει συμβιβαστεί με την μετριότητα και τη στασιμότητα (αν όχι οπισθοδρόμηση), ενώ υπήρξαν στιγμές που προκάλεσε ακόμα και τον διχασμό της πόλης (βλέπε ΑΣΟ κ.α.).

Μία γιορτή που στερηθήκαμε τα χρόνια της πανδημίας αλλά ακόμα και τότε δεν πάψαμε να δημιουργούμε και να την διαφημίζουμε (αυτή, την πόλη και τους ανθρώπους της ) σε όλη τη χώρα, θέλοντας να την κρατήσουμε ζωντανή.

Αυτό το σκοπό είχε και η παρέμβασή μου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και την δημοσιογράφο Μαρία Δουρουδή, την τελευταία Κυριακή μιας διαφορετικής, σιωπηλής και μοναχικής, αποκριάς το 2021. Να μεταφέρω την καλή καρναβαλική εικόνα της πόλης, να αναδείξω τον χαρακτήρα,  την αυτοσυγκράτηση και το σεβασμό των Πατρινών, να μεταφέρω την ελπίδα και την προσμονή για την επιστροφή στην ομαλότητα την επόμενη χρονιά.

Δεν ήταν όμως η μόνη.

Ως μέλος της ομάδας #πολιτισμός του σπιράλ, συντάξαμε και καταθέσαμε εγκαίρως (Σεπτέμβριος 2020) και επισήμως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Καρναβαλικού Οργανισμού εναλλακτικές προτάσεις διοργάνωσης του Πατρινού Καρναβαλιού με σεβασμό στις υγειονομικές συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα της εποχής, αλλά και με σεβασμό στη δίψα των Πατρινών και όχι μόνο, να ζήσουν στιγμές χαράς και δημιουργίας που μόνο το καρναβάλι μας μπορεί να προσφέρει.

Δυστυχώς, καμία πρόταση μας δεν υλοποιήθηκε και εάν δεν υπήρχε η ιδιωτική πρωτοβουλία από τα καρναβαλικά πληρώματα, την ομάδα «Του χρόνου μπούλες» και το Καρναβαλικό Κομιτάτο, θα μιλούσαμε για πλήρη καρναβαλική αγρανάπαυση.

Τον Μάρτιο του 2022, με την πανδημία και τα μέτρα να υποχωρούν, οραματιζόμενοι το καρναβάλι του μέλλοντος, διοργανώσαμε ως σπιράλ ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση επιδιώκοντας την αναπτυξιακή και τουριστική προσέγγιση του θεσμού. Ξεφεύγοντας από τα όρια της πόλης επιλέξαμε να δώσουμε το λόγο σε επίλεκτους, εκτός Πατρών, συνομιλητές , οι οποίοι φώτισαν το θέμα από ποικίλες οπτικές γωνίες.

Η δική μας οπτική λέει ότι το καρναβάλι πρέπει να πρωταγωνιστήσει ως βασικός πυλώνας πολιτιστικής,  τουριστικής και συνεπώς οικονομικής ανάπτυξης.

Το ενδιαφέρον μας για τον σημαντικότερο θεσμό της πόλης είναι αδιαπραγμάτευτο και περιγράφεται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.

Το καρναβάλι πρέπει να το διαφυλάξουμε ως πολιτιστικό και αναπτυξιακό στοιχείο της Πάτρας, να το εκσυγχρονίσουμε σεβόμενοι την ιστορία του με γνώμονα τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της εποχής αλλά και να το βγάλουμε από τα στενά όρια της πόλης και της χώρας.

Λόγια ίσως χιλιοειπωμένα αλλά μηδέποτε υλοποιημένα.

*Ο Αλέξανδρος Βρης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό σπιράλ του Πέτρου Ψωμά.

 

Έχοντας καταγράψει διαχρονικά παρουσία σε ιστορικά καρναβαλικά πληρώματα, από το 2018 ο Αλέξανδρος Βρης με την αδερφή του Αγγελική είναι επικεφαλής του πληρώματος 28, συμμετέχοντας δημιουργικά στον κρυμμένο θησαυρό και τις μεγάλες παρελάσεις.

Ακολουθείστε με στο Facebook: https://www.facebook.com/vrisalexandros

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement