Connect with us

Ελλάδα

«Ελλάδα 2.0»: Την Τετάρτη στην Κομισιόν το νέο σχέδιο με έργα σε Θεσσαλία και Έβρο

Published

on

Πυρετωδώς εργάζεται η ομάδα εργασίας από Έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους για τον καθορισμό των έργων και μεταρρυθμίσεων, ύψους 680 εκατ. ευρώ, που θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», στο πλαίσιο της εκ νέου αναθεώρησης του μετά και το καταστροφικό έργο της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο τελικός κατάλογος των έργων που θα ενταχθούν και αφορούν τη Θεσσαλία αλλά και τον Έβρο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να σταλεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη με στόχο περί τα τέλη Νοεμβρίου να ληφθεί η σχετική έγκριση από την Κομισιόν.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντάξει έργα για την αποκατάσταση υποδομών όπως δρόμοι, σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Έβρου. Το νέο πακέτο παρεμβάσεων για υποδομές θα πρέπει να ολοκληρωθεί με το νέο σχήμα κεντρικών και fast track διαγωνισμών έως το 2026.

Αυτό που θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι τα έργα των 680 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης να μη σχετίζονται με δάνεια, καθώς στην περίπτωση αυτή προσμετρώνται στο έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είχε καταθέσει το αναθεωρημένο Σχέδιο στις 31 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστικοποίηση του ελληνικού σχεδίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε περίπου 2 μήνες. Το πέρασμα όμως της καταιγίδας από τη Θεσσαλία άλλαξε τα σχέδια. Μετά και τη συμφωνία που επήλθε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Στρασβούργο, δόθηκε η ευελιξία στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκ νέου αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0» με συμπερίληψη έργων άμεσης αποκατάστασης και προσβασιμότητας.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά «τρέχει» και τη διαδικασία για την ανακατεύθυνση πόρων ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2021, τα οποία δεν μπορούσαν να απορροφηθούν και θα χάνονταν, έως το τέλος του έτους.

Στη «μάχη» θα ριχθεί και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στο οποίο θα ενταχθούν έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Οι προκλήσεις

Στην πολύ καλή μέχρι τώρα πορεία αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αναφέρεται το πόρισμα της Κομισιόν για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικά για την Ελλάδα σημειώνει ότι ενώ η χώρα μας έχει ξεκινήσει δυναμικά, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στο μέλλον, οι οποίοι δικαιολογούν συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση και την ενίσχυση της δυναμικής εφαρμογής.

Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, «το Σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που, λόγω του μεγέθους τους, αντιπροσωπεύουν μεγάλο διοικητικό φόρτο». Δηλαδή, στο γεγονός ότι πλέον η υλοποίηση του Σχεδίου περνά στο στάδιο που θα βασίζεται στις περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις, «των οποίων η διοικητική ικανότητα και η ικανότητα υλοποίησης είναι γενικά αδύναμη. Η ολοκλήρωση μιας σειράς μέτρων του Σχεδίου απαιτεί μια σειρά προπαρασκευαστικών βημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων. Η διασφάλιση της έγκαιρης προόδου με αυτά θα απαιτήσει συνεχή ισχυρό συντονισμό και βοήθεια προς τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς υλοποίησης».

Ροή ειδήσεων

Advertisement