Connect with us

Διεθνή

Τουλάχιστον 600 νεκροί Ισραηλινοί και 320 Παλαιστίνιοι-Στη μάχη και η Χεζμπολάχ, γενίκευση της σύγκρουσης

Published

on

Τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, εξαπέλυσε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 600, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή τουλάχιστον 313 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ. Πάνω από 100 είναι οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με την Ισραηλινή πρέσβη στη Βρετανία.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του είπε ότι η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για «μαύρη μέρα» για το εβραϊκό κράτος, ενώ είπε στους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».

Το επεισόδιο σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.

Live όλες οι εξελίξεις

16:00 Κοινή δήλωση γερμανικών κομμάτων υπέρ Ισραήλ

«Η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ αποτελεί υποχρέωσή μας και «λόγο του κράτους» μας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων (FDP), του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

«Είμαστε συνδεδεμένοι με τους εταίρους και τους φίλους μας στο Ισραήλ, όχι μόνο ιστορικά, αλλά και σε μια δημοκρατική κοινότητα αξιών (…) Εμείς που βρισκόμαστε σε δημοκρατικό ανταγωνισμό μεταξύ μας, είμαστε σήμερα ενωμένοι στην αλληλεγγύη μας με τον ισραηλινό λαό και το κράτος του Ισραήλ», αναφέρεται στη δήλωση την οποία υπογράφουν οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στην κοινή δήλωση δεν συμμετέχουν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά.

15:45 Η Βαρσοβία απομακρύνει τους πολίτες της από το Ισραήλ

Η Πολωνία θα απομακρύνει τους πολίτες της από το Ισραήλ αεροπορικώς έπειτα από την μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε χθες Σάββατο η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Η Πολεμική Αεροποριία της Πολωνίας θα στείλει πολλά μεταγωγικά αεροσκάφη στο Ισραήλ για τον σκοπό αυτό. «Στρατιώτες των ειδικών μας δυνάμεων θα παράσχουν προστασία κατά την επιβίβαση και ασφάλεια εν πτήσει», έγραψε ο Ντούντα στην πλατφόρμα Χ.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή κατάσταση» και κάλεσε τους Πολωνούς πολίτες στο Ισραήλ να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Στιγμιότυπο από επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την εισβολή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη.

15:30 Νεκρός ο Αϊμάν Γιούνις, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα που ακολούθησαν την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ.

Το πτώμα του Αϊμάν Γιούνις ανασύρθηκε σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο βομβαρδίστηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

15:08 Χεζμπολάχ σε Παλαιστίνιους: «Τα όπλα και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας»

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Χάσεμ Σαφιεντίν έστειλε μήνυμα ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες» της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς.

«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», τόνισε ο Σαφιεντίν σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης.

15:04 Τουλάχιστον 600 οι νεκροί Ισραηλινοί, 1.800 οι τραυματίες

Η Haaretz αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών από τις επιθέσεις της Χαμάς είναι τουλάχιστον 600, ενώ 1.800 είναι οι τραυματίες.

14:52 Εταιρείες στο Ισραήλ ζητούν από τους εργαζόμενούς τους να μείνουν στα σπίτια τους

Πανικός υπάρχει στο Ισραήλ λόγω των επιθέσεων της Χαμάς, ενώ εταιρείες έχουν ξεκινήσει να στέλνουν μηνύματα στους εργαζόμενούς τους έτσι ώστε να μην πάνε για δουλειά, αλλά να παραμείνουν προφυλαγμένοι στα σπίτια τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:45 Πού σημειώνονται οι πιο σκληρές μάχες

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με την ισλαμιστική οργάνωση να σημειώνει ότι έχει «αναπληρώσει τις δυνάμεις της».

Πηγή: Middle East Eye

14:35 Πάνω από 700 οι νεκροί

Αυξάνονται οι νεκροί λόγω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 400, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

14:30 Δραματικές στιγμές – Ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια στη Γάζα

 

14:20 Νεκρός βρέθηκε ο πρώην ποδοσφαιριστής Λίορ Ασούλιν

Νεκρός βρέθηκε ο πρώην ποδοσφαιριστής Λίορ Ασούλιν, σύμφωνα με τη Haaretz και άλλα διεθνή Μέσα.

14:05 Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε 663 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 350, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

13:50 Πάνω από 100 οι όμηροι στη Γάζα, λέει η Ισραηλινή πρέσβης στη Βρετανία

Η Τζίπι Χοτόβελι, πρέσβης του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο Sky News την Κυριακή: «Ο πρώτος μας στόχος είναι, πρώτα απ’ όλα, να φέρουμε πίσω αυτούς τους ανθρώπους που πιάστηκαν όμηροι … Μιλάμε (σ.σ.) πάνω από 100 άτομα που είναι όμηροι αυτή τη στιγμή στη λωρίδα της Γάζας και οι ισραηλινές οικογένειες δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:48 Συνεχίζονται οι εκκενώσεις των ισραηλινών οικισμών που γειτνιάζουν με τη Γάζα

Εκκενώνονται οικισμοί δίπλα στη Γάζα, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση.

 

13:45 Η Air France διακόπτει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ

Η Air France διακόπτει τις πτήσεις της προς το Ισραήλ λόγω της εισβολής της Χαμάς και τις μάχες που μαίνονται.

13:42 Τανκς του Ισραήλ βάλλουν κατά το έδαφος του Λιβάνου

Μετά την ανάληψη της ευθύνης από τη Χεζπολάχ για την επίθεση στο βόρειο Ισραήλ, ισραηλινά τανκς έπληξαν στόχους στο έδαφος του Λιβάνου.

 

13:39 Δύο Ταϊλανδοί και ένας Καμποτζιανός νεκροί στο Ισραήλ

Δύο Ταϊλανδοί και ένας Καμποτζιανός σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και σε μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής της κυβέρνησης των δύο αυτών ασιατικών αρχών.

Ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Σρέτα Ταβισίν έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι πληροφορήθηκε από τον Ταϊλανδό πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ πως «δύο Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν στα επεισόδια βίας».

 

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες των θανάτων, αλλά πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης εργάζεται για την απομάκρυνση των υπηκόων του από το Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Μανέ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός Καμποτζιανού φοιτητή που βρισκόταν στο Ισραήλ όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις χθες Σάββατο.

13:30 Το Ισραήλ ανέμενε «εντονότερη καταδίκη» της Χαμάς από το Πεκίνο

Το Ισραήλ ανέμενε «εντονότερη καταδίκη» της Χαμάς από την Κίνα, μια χώρα την οποία θεωρεί φιλική, δήλωσε σήμερα ο Γιούβαλ Γουάκς, ανώτερος αξιωματούχος στην ισραηλινή πρεσβεία στο Πεκίνο.

«Όταν δολοφονούνται άνθρωποι, σφαγιάζονται στους δρόμους, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητούμε λύση των δύο κρατών», είπε στους δημοσιογράφους ο Γουάκς.

Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρα να παραμείνουν ψύχραιμα και να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες για την προστασία των αμάχων προσθέτοντας ότι «ο θεμελιώδης τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης είναι να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών και να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος».

IN.GR

Ροή ειδήσεων

Advertisement