Αρχή γενομένης από τον Δήμο Καλλιθέας, έναν αστικό πυκνοκατοικημένο Δήμο της χώρας στον οποίο επικράτησε από τον πρώτο γύρο ο Κωνσταντίνος Ασκούνης με ποσοστό 46,5%, έναντι του Δημήτρη Κάρναβου. Ο Δημήτρης Κάρναβος εκτός του γεγονότος ότι είναι προσκείμενος στην Νέα Δημοκρατία, είναι και ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και επικεφαλής  της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Στον Δήμο της Νέας Σμύρνης, επίσης έναν Δήμο benchmark για την Αττική, μετά την απόφαση του έμπειρου δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, η διαδοχή του οδήγησε σε μια μίνι «διάσπαση» του συνδυασμού του με αποτέλεσμα αυτό να έχει επιπτώσεις στην κάλπη. Παρά την προσπάθεια που κατέβαλλε η επί χρόνια πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδημάρχος Κλαίρη Δεληγιάννη να κρατήσει ενωμένο τον συνδυασμό αυτό δεν κατέστη δυνατό και πάλεψε επί της ουσίας μόνη της με αποτέλεσμα να καταλάβει την 3η θέση στις εκλογές και να μείνει εκτός διεκδίκησης της διοίκησης του Δήμου.

Στον δεύτερο γύρο πέρασε ο πρώην Δήμαρχος Νέας Σμύρνης ο Γιώργος Κουτελάκης με ποσοστό 28,88% και απέναντι του βρίσκει την ισχυρή υποψηφιότητα της Δήμητρας Νάνου. Η κα Νάνου που διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών από 9/2019 μέχρι 1/2023, αλλά και δημοτικός σύμβουλος της Νέας Σμύρνης στις δημοτικές εκλογές 2006, 2010, 2014, εμφανίζει μια έντονη δυναμική στη πόλη δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος του προεκλογικού της αγώνα που της έδωσε ένα ποσοστό της τάξεως του 26,73%.

Αίσθηση επίσης δημιούργησε το πολύ υψηλό ποσοστό που κατέλαβε ο Βασίλης Ξυπολυτάς στο Δήμο Κηφισιάς που ξεπέρασε κατά πολύ το 60%, σημειώνοντας 64,33%, αφήνοντας πολύ χαμηλά τον νυν δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο(24,72%).

Στον Δήμο Παλλήνης καταγράφηκε μια αισθητή αλλαγή. Ο επί σειρά ετών Δήμαρχος Θανάσης Ζούτσος έχασε την μάχη της εκλογής από τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Αηδόνη που κατέγραψε το αρκετά υψηλό ποσοστό της τάξεως του 47,17%.

Στην Αγία Παρασκευή τρίτος έμεινε ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και τον δημαρχιακό θώκο διεκδικούν ο Γιάννης Μυλωνάκης και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος.

Στον Δήμο Βύρωνα έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης έμεινε εκτός τελικής δυάδας. Το ίδιο και στον Δήμο Μεγαρέων όπου ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης μένει τρίτος

Ανατροπές εκτός Αττικής

Greeks going to the polls to vote for the Regional Government and Municipality elections in Athens, Greece on October 8, 2023 / Οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις Νομαρχιακές και Δημαρχιακές εκλογές, Αθήνα, 8 Οκτωβρίου, 2023

Στην Μύκονο ο Δήμαρχος και Β΄αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Κωνσταντίνος Κουκάς θα παραδώσει τα κλειδιά του δημαρχείου στον Χρήστο Βερώνη που ξεπέρασε το 50%.

Αντίστοιχα και στην Κόρινθο υπήρξε ανατροπή σκηνικού καθώς ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, δεν κατάφερε να ανανεώσει την θητεία του για δεύτερη φορά και ηττήθηκε από τον Νικόλαο Σταυρέλη.

Στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας η Δήμαρχος και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Μερόπη Υδραίου δεν κατάφερε να επανεκλεγεί παρά τις προβλέψεις και θα παραχωρήσει τη θέση της στον Πενηντάρχου Πουλημένος Στέφανος Χαράλαμπος που έστω και οριακά ξεπέρασε το 43%.

Στο Δήμο Άρτας ο συνδυασμός του Χριστόφορου Σιαφάκα με ποσοστό  46,07% επικράτησε του νυν δημάρχου Χρήστο Τσιρογιάννη.

Και στο Δήμο Δράμας όμως λίγοι ανέμεναν από τον νυν δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο να μένει τρίτος στις προτιμήσεις και να μένει εκτός διεκδίκησης ακόμη μιας θητείας.

Στον Δήμο Λεβαδέων λίγοι εκτός Δήμου θα μπορούσαν να υποθέσουν πως ο νυν δήμαρχος δεν θα έπαιρνε ακόμη μια ευκαιρία. Νικητής των εκλογών ο Δημήτρης Καραμάνης που με ποσοστό 45,51% εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή επικρατώντας του νυν δημάρχου Ιωάννη Ταγκαλέγκα που είναι και πρόεδρος του δικτύου δήμων με ποτάμια.

Προφανώς ανατροπές έγιναν και σε άλλους Δήμους της χώρας και αποτελέσματα που προκάλεσαν κάποια έκπληξη, ωστόσο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τίποτα δεν είναι ίδιο και τίποτα δεν μπορεί να επαναληφθεί ακριβώς ίδιο.