Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Εκλογές: Παραλειπόμενα και παρασκήνια από τις κάλπες της Αχαΐας

Published

on

-Mε το «καλημέρα» ξεκίνησε η προσέλευση στις κάλπες, σε πολλά εκλογικά τμήματα της Πάτρας. Εκλογείς που «εντοπίστηκαν» από συνεργάτη της «Γ» στο 4ο Λύκειο, στην Αρόη, ήταν κυρίως ηλικιωμένοι, που ακολούθως «ανηφόρισαν» για να εκκλησιαστούν στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου.

-Στο 3ο Λύκειο Πατρών, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Πράτσικα, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο συμπολίτης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ., Παύλος Μαρινάκης.
-Και από αυτή την εκλογική διαδικασία, παρατηρήθηκε απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών, ίσως μικρότερη από κάθε άλλη φορά, καθώς υπήρχε και το κίνητρο της αμοιβής των 40 ευρώ…
Ωστόσο και σε αυτή την εκλογική διαδικασία παρατηρήθηκε έλλειψη στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκλογικά τμήματα χωρίς ούτε ένα μέλος.
-Οι οδηγίες που είχαν λάβει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, ήταν στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμηση λήγει σε μονό αριθμό, να ανοίξουν και να καταμετρηθούν πρώτα οι κάλπες των δημοτικών εκλογών, ενώ στα τμήματα με ζυγό αριθμό, να προηγηθούν οι κάλπες των περιφερειακών εκλογών.
-Σε όλα τα εκλογικά τμήματα των σχολικών συγκροτημάτων, χρησιμοποιήθηκαν και οι πίνακες, καθώς αναγράφονταν ο αριθμός των σταυρών που πρέπει να βάλει κάθε ψηφοφόρος, τόσο για το Δημοτικό Συμβούλιο, τα διαμερίσματα και τις τοπικές κοινότητες, όσο και για το Περιφερειακό Συμβούλιο.
-Όπως είχαμε προβλέψει από τις στήλες της «Γ», σε σχετικό ρεπορτάζ το ψηφοδέλτιο-«μεγαθήριο» των 98 εκατοστών για τον Δήμο Πατρέων, δυσκόλεψε πολύ ψηφοφόρους, κυρίως ηλικιωμένους, για τη συμπλήρωση του. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, αλλά και μέλη των εφορευτικών επιτροπών έδωσαν διευκρινήσεις και πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια.
-Δεκάδες καταγγελίες έγιναν στην Άμεση Δράση για τη διανομή προεκλογικού υλικού, αλλά και κομματικού εντύπου, από συγκεκριμένη παράταξη έξω από εκλογικά κέντρα, τόσο στο κέντρο, όσο και σε συνοικίες. Αστυνομικοί πήγαιναν στις περιοχές αυτές και έκαναν συστάσεις, καθώς απαγορεύεται, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η οποιαδήποτε προώθηση προεκλογικού υλικού σε χώρο που διεξάγονται οι εκλογές.
Μάλιστα, χθες το απόγευμα έξω από αρκετά σχολικά συγκροτήματα της Πάτρας σημειώθηκε διένεξη με τους πολίτες και κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ.
-Σε χωριό της Δυτικής Αχαϊας προσήχθη από την ΕΛ.ΑΣ. και αφέθηκε ελεύθερος, λίγη ώρα αργότερα, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, καθώς διένειμε εκλογικό υλικό του συνδυασμού συγγενικού του προσώπου.
-Στο 5ο Γυμνάσιο της Κάτω Αχαΐας επικράτησε ένταση και μετέβη δύναμη της ΟΠΚΕ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
-Αγώνας δρόμου για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, οι οποίοι, αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ταξίδεψαν και στις έδρες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων.

-Στο Ανατολικό Διαμέρισμα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Περιβόλας, η Αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει μετά από καταγγελία, ότι γυναίκα προσπαθούσε να δελεάσει ψηφοφόρους, υπέρ συγκεκριμένης παράταξης, προσφέροντας χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

-Με καθυστέρηση άνοιξαν οι κάλπες σε δύο εκλογικά τμήματα της Ναυπακτίας, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν προσήλθαν εγκαίρως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, σε ένα ακόμη εκλογικό τμήμα της ίδιας περιοχής, αναμενόταν να προσέλθει ο δικαστικός αντιπρόσωπος, οποίος είχε ενημερώσει ότι θα καθυστερήσει λόγω προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Ακόμη, πάλι σε εκλογικό τμήμα της Ναυπακτίας παρουσιάστηκε πρόβλημα με την σφραγίδα του εκλογικού τμήματος, το οποίο όμως λύθηκε άμεσα.

-Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτούργησαν συνολικά 1.704 εκλογικά τμήματα. Ειδικότερα, στην Αχαΐα, λειτουργούν 686 εκλογικά τμήματα, στην Αιτωλοακαρνανία 586 και στην Ηλεία 432.

-Υπενθυμίζεται ότι στις περιφερειακές εκλογές, την ψήφο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας διεκδίκησαν επτά συνδυασμοί, ενώ στους πέντε δήμους της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας, ο συνολικός αριθμός των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων φθάνει τους 20.

-Στους επτά δήμους της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ο συνολικός αριθμός των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων ανέρχεται στους 31, ενώ στους επτά δήμους της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, ο συνολικός αριθμός των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων φθάνει τους 26.

-Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι στο Δήμο Μεσολογγίου, όπου φθάνουν τους οκτώ, στο Δήμο Αιγιαλείας όπου ανέρχονται στους έξι, και στους Δήμους Αγρινίου, Πύργου και Ήλιδας, όπου την ψήφο των πολιτών διεκδικούν πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι σε κάθε μία από τις τρεις πόλεις.

-Στο 14,5% είχε διαμορφωθεί μέχρι και τις 11:30 το πρωί, το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ανέφερε στην επίσημη ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Στη Δυτική Ελλάδα, το ποσοστό ήταν 16%, γεγονός που σήμανε συναγερμό σε όλα τα εκλογικά επιτελεία, για την κινητοποίηση «γνωστών και συγγενών», για προσέλευση στις κάλπες.

-Δικαστικοί αντιπρόσωποι είχαν από νωρίς το πρωί δημιουργήσει τις «υποδομές» για την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, κυρίως των δημοτικών εκλογών, λόγω του μεγάλου μήκους του, στον Δήμο Πατρέων. Η διαδικασία αναμενόταν μακρά στην καταμέτρηση, καθώς κάθε ψηφοδέλτιο χρειαζόταν οκτώ υπογραφές από την δικαστική αντιπρόσωπο. Μια στην «κορυφή» του, από μια σε κάθε σταυρό υποψηφίου και μια στο τέλος…

– Από το Σάββατο μετά την παραλαβή του εκλογικού υλικού οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έσπευσαν για να κάνουν την προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων για να είναι όλα έτοιμα στις 7 το πρωί να ανοίξουν οι κάλπες.

-Χαμηλή, σε σχέση με τους άνδρες, είναι, ακόμα και σήμερα, η εκπροσώπηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με τη Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, η κα Δημαδάμα εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «από τους συνολικά 1.222 δημοτικούς συνδυασμούς που συμμετέχουν στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023, τον δημαρχιακό θώκο των 332 δήμων, ως επικεφαλής παράταξης, διεκδικούν 1.047 άνδρες και μόλις 164 εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου, δηλαδή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 13,5% του συνόλου».

-Σε θέση μάχης βρίσκονται τα συνεργεία των δικαστικών υπαλλήλων της Πάτρας καθώς θα αρχίσει η επανακαταμέτρηση των σταυρών για την επίσημη καταχώρηση των αποτελεσμάτων.

-Πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που είχαν ψηφίσει στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και με έκπληξη διαπίστωσαν πως είχαν αλλάξει σχολικό συγκρότημα!

-Ακόμα και στα ίδια σχολεία τα εκλογικά τμήματα είχαν αλλάξει αίθουσες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

-Η καθυστέρηση στο παραβάν των δημοτικών εκλογών ήταν χαρακτηριστική λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων, αν και αρκετοί είχαν μεριμνήσει να φθάσουν στο εκλογικό τμήμα με… σταυρωμένο το ψηφοδέλτιο.

-Πάντως, δεν έλειψαν οι ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από εκλογικά κέντρα στην Πάτρα, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αποχής ήταν μεγάλο.

Προσαγωγές και στο Αγρίνιο!

Σε δύο προσαγωγές ατόμων μετά από καταγγελίες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, προχώρησαν αστυνομικοί στην περιοχή του Αγρινίου, η μια προσαγωγή στην πόλη και η άλλη χωριό του Αγρινίου. Οι προσαχθέντες φέρεται να μοίραζαν ψηφοδέλτια σε εκλογικά τμήματα. Η νομοθεσία το απαγορεύει αυτό, τόσο μέσα όσο και πέριξ των εκλογικών τμημάτων.

Και στο Μεσολόγγι για χρηματισμό!

Σε προσαγωγές μετά από καταγγελίες για χρηματισμό ψηφοφόρων προχώρησαν χθες αστυνομικοί του Μεσολογγίου ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη οι αυτοδιοικητές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες άτομα που ανήκουν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου φέρεται να θέλησαν να για να εξαγοράσουν τις ψήφους Ρομά της περιοχής τους δίνοντας 50 ευρώ στον έκαστο.

Μάλιστα, στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε υποψήφια δημοτικός σύμβουλος προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπέπεσε στο αδίκημα του παράνομου χρηματισμού όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement