Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η καρδιά βρίσκει τον ρυθμό της-Τελευταίας γενιάς βηματοδότες/απινιδωτές αναχαιτίζουν το «μοιραίο» στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝΠ

Ο Διευθυντής της, Καθηγητής Περικλής Νταβλουρος εξηγεί στην «Γ» την ριζική αντιμετώπιση των αρρυθμιών σε όλο το φάσμα τους με καινοτόμες μεθόδους που καλύπτουν όγκο ασθενών της Ν.Δ. Ελλάδας.

Published

on

THΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 Με δεδομένο ότι οι επικίνδυνες αρρυθμίες μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο, ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία η οποία προσβάλλει συχνά άτομα άνω των 65 ετών και παράλληλα οι σύμπλοκες αρρυθμίες όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία που απαντάται σε άτομα που έχουν συνήθως καρδιακή ανεπάρκεια, όπως και μια πλειάδα ασθενών πάσχοντες από χαμηλές σφύξεις ,ή καρδιακή ανεπάρκεια που οδηγούνται σε βηματοδότη, είναι λόγοι ικανοί για να αναζητηθούν επιστημονικές απαντήσεις που θα μας πληροφορήσουν με ασφάλεια.

Τι νέο κομίζει η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στους πάσχοντες από αρρυθμίες; Υπάρχουν σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται, ποιες είναι, ποιους αφορούν και ποιο το ποσοστό επιτυχίας;

Εμπεριστατωμένες και σαφείς απαντήσεις από τον γνωστό Καθηγητή Καρδιολογίας Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Περικλή Νταβλούρο: «Με λίγα λόγια με ρωτάτε πως αντιμετωπίζει η Καρδιολογική Κλινική μας ένα πραγματικά πολύ μεγάλο όγκο ασθενών που προσέρχετα  από όλη την περιφέρεια της ΝΔ Ελλάδας και οι παθήσεις τους εμπίπτουν στην υποειδικότητα της αρρυθμιολογίας. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι στην Καρδιολογική Κλινική τα τελευταία χρόνια διενεργούνται καινοτόμες επιτυχείς επεμβάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της αρρυθμιολογίας, η οποία χωρίζεται σε δυο τομείς – τις εμφυτεύσεις συσκευών (βηματοδότες και αυτόματοι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές) αλλά και τις επεμβάσεις κατάλυσης αρρυθμιών (δηλ. καυτηριασμού της εστίας που τις δημιουργεί εντός της καρδιάς). Η επιτυχής αντιμετώπιση των αρρυθμιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αρυθμιολόγους μας και βεβαίως στον επιμελητή-Α καρδιολογίας και στενό συνεργάτη μου Γιώργο Λεβεντόπουλο ».

«Το ΠΓΝΠ αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο»

Αναφερόμενος ο Καθηγητής Νταβλούρος στους ασθενείς που χρήζουν εμφυτεύσιμων συσκευών (βηματοδότες -απινιδωτές), διευκρινίζει σε ποιες παθήσεις χρειάζεται η εμφύτευση τους και που εδράζεται η καινοτομία στις συγκεκριμένες συσκευές: «Η λειτουργία ενός βηματοδότη συνίσταται στο να εξασφαλίζει μέσω δυο καλωδίων φυσιολογικούς σφυγμούς (παλμούς) της καρδιάς σε ασθενείς που έχουν βραδυκαρδία (χαμηλές σφύξεις). Νεότερη εξέλιξη αποτελούν οι βηματοδότες που βηματοδοτούν την καρδιά με τρία καλώδια (αμφικοιλιακοί βηματοδότες) και εξασφαλίζουν έτσι συγχρονισμένη και δυνατή συστολή της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (μειωμένη συσταλτικότητα της καρδιάς). Οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές, ανιχνεύουν επικίνδυνες αρρυθμίες που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο και τις διορθώνουν χορηγώντας ένα ηλεκτροσόκ στην καρδιά. Όλοι οι απινιδωτές έχουν και λειτουργία βηματοδότη σε περίπτωση που ανιχνεύσουν χαμηλές σφύξεις. Νεότερη εξέλιξη αποτελούν οι αμφικοιλιακοί απινιδωτές οι οποίοι κατ’ αντιστοιχία με τους αμφικοιλιακούς βηματοδότες, βοηθούν στον συγχρονισμό και την αύξηση της δύναμης της συστολής της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι άλλωστε κινδυνεύουν πιο πολύ από αιφνίδιο θάνατο. Οι απινιδωτές εμφυτεύονται είτε μετά την εκδήλωση μιας σοβαρής αρρυθμίας, είτε προληπτικά (ιδίως σε νέους ασθενείς), αν κριθεί ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση σοβαρής αρρυθμίας είναι μεγάλος. Τελευταία εξέλιξη αποτελούν οι βηματοδότες χωρίς καλώδια και οι υποδόριοι απινιδωτές (απινιδωτές χωρίς κανένα στοιχειο της συσκευής σε επαφή με την καρδιά, γεγονός πλεονεκτικό για την αποφυγή λοιμώξεων που θα μπορούσαν να επεκταθούν και στην καρδιά του ασθενούς. Προκρίνεται για νεαρά άτομα και σε συγκεκριμένες ενδείξεις.). Όλες αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται σήμερα από την καρδιολογική κλινική του ΠΓΝΠ. Τελευταία κατηγορία καινοτομίας αποτελεί η βηματοδότηση του ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς (τα καλώδια δηλαδή της καρδιάς που παράγουν και άγουν το ηλεκτρικό της ρεύμα), μέσω ειδικών καλωδίων. Αποτελεί μια τεχνική που στόχο έχει την αποφυγή ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς που φέρουν κλασικό βηματοδότη και που στατιστικά αυτό έχει πιθανότητα να συμβεί στο 10-15 % των ασθενών που λαμβάνουν τέτοια συσκευή. Ωστόσο, και σε ασθενείς που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια και είναι υποψήφιοι για ειδικούς αμφικοιλιακούς βηματοδότες στα πλαίσια «ενδυνάμωσης» της καρδιάς τους, η βηματοδότηση του ερεθισματαγωγού συστήματος σε πρόδρομα αποτελέσματα φαίνεται να υπερέχει έναντι των συμβατικών συστημάτων. Το ΠΓΝΠ αποτελεί μάλιστα εκπαιδευτικό κέντρο για την συγκεκριμένη μέθοδο».

 

 

ΕΝΘΕΤΟ

FOTO LEBENTOPOULOS

«Νέα προσέγγιση κατάλυσης και με παρακέντηση

Όσον αφορά ποιους εκ των πασχόντων από αρρυθμίες, αφορά η κατάλυση (καυτηριασμός) ως μέσο θεραπείας, ο Καθηγητής Καρδιολογίας και ο επιμελητής Α’ καρδιολογίας Γιώργος Λεβεντόπουλος «επισημαίνουν: «Στο χώρο της κατάλυσης των αρρυθμιών (καυτηριασμός), καλύπτεται όλο τα φάσμα από μικρού έως μεγάλου περιεπεμβατικού κινδύνου επεμβάσεις. Σε περιπτώσεις ταχυκαρδίας το πρόβλημα του ασθενούς μπορεί να οφείλεται σε ένα ανατομικό βραχυκύκλωμα που ενεργοποιείται μέσω των ηλεκτρικών καλωδίων της καρδιάς. Μια τέτοια ηλεκτρική παραλλαγή φέρει ο ασθενής από τη γέννησή του και η ηλικία της πρώτης εκδήλωσης μπορεί να ποικίλλει ακόμα και σε προχωρημένη δεκαετία της ζωής του. Η οριστική λύση είναι ο καυτηριασμός / κατάλυση της περιοχής που εστιάζεται το βραχυκύκλωμα. Η πιο συχνή όμως αρρυθμία είναι, η κολπική μαρμαρυγή η οποία προσβάλλει συχνά άτομα άνω των 65 ετών. Η αρρυθμία αυτή, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία που πλέον ξεπερνά το 80% χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε αυτό το πεδίο, γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Στο ΠΓΝΠ αντιμετωπίζονται πληθώρα τέτοιων περιστατικών ετησίως. Παράλληλα αντιμετωπίζονται όλου του είδους οι έκτακτες κοιλιακές συστολές ανεξάρτητα προέλευσης και πιο σύμπλοκες αρρυθμίες όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία που απαντάται σε άτομα που έχουν συνήθως καρδιακή ανεπάρκεια στα πλαίσια προηγηθέντος εμφράγματος ή μυοκαρδιοπάθειας (‘οπου προσβάλλεται απευθείας ο καρδιακός μυς χωρίς την συμμετοχή των στεφανιαίων αγγείων). Αυτές οι αρρυθμίες αντιμετωπίζονται με καυτηριασμό από την εσωτερική επιφάνεια της καρδιάς. Πρόσφατα ξεκίνησε στο ΠΓΝΠ και προσπάθεια επικαρδιακής προσπέλασης δηλ καυτηριασμού βραχυκλωμάτων στην εξωτερική επιφάνεια της καρδιάς με πρόσβαση με παρακέντηση που γίνεται κάτω από το στέρνο του ασθενούς και επιβάλλει τη γενική αναισθησία του. Πρόκειται ίσως για την πιο πολύπλοκη επέμβαση κατάλυσης που απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνεται σε κέντρο με καρδιοχειρουργική κάλυψη για την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.».

Τέλος, ο Καθηγητής Νταβλούρος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει,την σημαντική συνεισφορά όλης της ομάδας των γιατρών της Κλινικής και βεβαίως των αρρυθμιολόγων για το πρότυπο έργο που πραγματοποιείται στην Καρδιολογική ώστε το ΠΓΝΠ να αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, στο οποίο παρέχεται όλο το θεραπευτικό φάσμα για τις αρρυθμίες προσφέροντας μέγιστες υπηρεσίες στους ασθενείς της περιφέρειάς μας

Ροή ειδήσεων

Advertisement