Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Oι στόχοι των νέων Αντιπρυτάνεων-Παύλος Αβραμίδης και Ελένη Αλμπάνη αναλύουν στη «Γ» τις προτεραιότητες τους 

Διεκδίκηση πόρων, ποιοτική εκπαίδευση, πλήρης κάλυψη στέγασης και σίτισης των φοιτητών

Published

on

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε. Οι εκδηλώσεις υποδοχής των πρωτοετών το welcome to up του Πανεπιστημίου Πατρών αρχίζουν στις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε ο διορισμός των νέων Αντιπρυτάνεων και βρίσκονται επί τω έργω.

Ο Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Τμήματος Γεωλογίας Παύλος Αβραμίδης είναι ο νέος Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης και η Αν. Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ελένη Αλμπάνη, η Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας.
Η πρόθεσή τους για έντονη δράση που θα αφήσει αποτύπωμα τους τομείς των αρμοδιοτήτων τους εκφρασμένη. Ο χρόνος δράσης άρχισε. Η «Γ» έθεσε κοινά ερωτήματα στους δύο Αντιπρυτάνεις.
Οι απαντήσεις τους δεσμευτικές για το έργο επί θητείας τους.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ THΣ «Γ»
1-Με την ανάληψη του θεσμικού ρόλου τους πέραν όσων απορρέουν από αρμοδιότητες και καθήκοντα, είναι εύλογο να εγείρουν επιθυμία για στοχεύσεις. Έχετε κάποιους στόχους που θεωρείτε ότι πρέπει να επιτευχθούν για την βέλτιστη λειτουργία του τομέα τους και γενικότερα του Πανεπιστήμιου;

2-Ως μέλος ΔΕΠ παρατηρούσατε εκ του σύνεγγυς τα επιτεύγματα και τους στοχεύσεις τους Πρυτανικής Αρχής. Ποια θεωρείται ως σημαντικά επιτεύγματα και ποιες κατά ιεράρχηση οι στοχεύσεις που κατά την γνώμη τους πρέπει να υλοποιηθούν;

3 -Το welcome to up θα επιτύχει να γίνει η πόλη μια αγκαλιά για τους φοιτητές;

ΠΑΥΛΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
«Πορεία στη βάση δικαίου και ποιοτικής εκπαίδευσης»
1) «Είμαι Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης και στην αρμοδιότητά μου ως γνωστόν εντάσσεται και ο ΕΛΚΕ. Επί της αρχής κινούμαστε εντός ενός θεσμικού πλαισίου, που διέπεται από την ασφάλεια δικαίου και ουσιαστικά εφαρμόζουμε την εκάστοτε νομοθεσία εθνική και Ενωσιακή, όπως κάθε φορά επιβάλλεται από τους φορείς χρηματοδότησης και τους γενικούς κανόνες που διέπουν το δίκαιο. Ως εκ τούτου σαν Επιτροπή Ερευνών επιφορτιζόμαστε όλο το βάρος της ενσωμάτωσης της εθνικής νομοθεσίας και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προκειμένου να διεκδικήσουμε τα έργα και αφετέρου να πραγματώνουμε την βέλτιστη διαχείριση έργων και πόρων που ουσιαστικά φέρνουν οι ερευνητές και τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών. Έτσι λοιπόν, στις αρμοδιότητες μου, το μεγάλο βάρος εδράζεται στην διεκδίκηση, την εύρεση πόρων και την υποστήριξη των μελών ΔΕΠ στην διαδικασία διεκδίκησης.

Συγχρόνως υπάρχει και η καθημερινότητα που σχετίζεται με την αποτελεσματική διαχείριση των έργων και των πόρων που υπάρχουν και υλοποιούνται από τα μέλη ΔΕΠ. Στοίχημα είναι η αποτελεσματικότητα στην υποστήριξη διεκδίκησης και διαχείρισης. Στοχεύω στην διάρκεια της θητείας μου να δοθεί μεγάλο εύρος δράσεων υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Για το σκοπό αυτό, λειτουργεί Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της ερευνητικής κουλτούρας και την ενίσχυση των γνώσεων και των ικανοτήτων των φοιτητών μας αλλά και των μικρών ή μεγάλων ερευνητικών ομάδων στην ανάπτυξη καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Προσωπικά πιστεύω σε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο όμως δεν θα απωλέσει τις ευκαιρίες πόρων. Το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει εξωστρέφεια ώστε να διεθνοποιεί τα επιτεύγματά του. Από τους πρωταρχικούς στόχους για μένα, είναι η επίτευξη ποιότητας στην διδασκαλία. Αυτό είναι το σημαντικότερο χρέος όλων των διδασκόντων που βέβαια να συνοδεύεται από εξοπλισμό και αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών. Τουτέστιν εξασφάλιση ποιότητας στους φοιτητές μας».

2) «Παρακολουθώντας τα πεπραγμένα θεωρώ ότι η σημερινή διοίκηση έχει ουσιαστικά πετύχει, την βελτίωση και την ουσιαστική υποστήριξη της καθημερινότητας του Πανεπιστήμιου που σχετίζεται συνολικά με την βελτιστοποίηση των υποδομών συνολικά, τουτέστιν εκπαιδευτικές, ερευνητικές και κτιριακές υποδομές. Παράλληλα σημαντικότατη είναι η βελτιστοποίηση στη διεθνή κατάταξη. Βρισκόμαστε μέσα στα 1000 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Νομίζω αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που δεν ανήκει μόνον στην σημερινή διοίκηση. Το έχουμε πετύχει όλοι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ενώ οι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις ουσιαστικά βοηθούν και υποστηρίζουν όχι μόνον να επιτευχθεί, και να διατηρηθεί αυτή θέση που κατέχουμε, αλλά να συνεχιστεί η εξέλιξη » .

3) «Θεωρώ ότι η πόλη έχει αγκαλιάσει τους φοιτητές. Οι εκδηλώσεις φέτος πολλαπλασιάστηκαν και μεταφέρθηκαν σε όλες τις πανεπιστημιακές εστίες και φέρνουν ουσιαστικά σε άμεση επαφή τους φοιτητές μας με τον κοινωνικό ιστό. Το welcome to up «κλειδώνει» μια ευτυχή στιγμή πρωτοετών φοιτητών κάπου στα 19 , να βιώνουν ένα χαρούμενο ξεκίνημά της φοιτητικής ζωής γνωρίζοντας παράλληλα την πόλη»

ΕΛΕΝΗ ΑΛΜΠΑΝΗ
«Στεγάστηκαν οι δικαιούχοι, κάλυψη και στους πρωτοετείς»
1)«Στον Τομέα αρμοδιότητα μου που είναι η Φοιτητική Μέριμνα οι Πρυτανικές Αρχές έχουν κάνει πάρα πολλά και οι στόχοι μας βρίσκονται σε κοινή πορεία. Προσωπικά θα συνεχίσω το εξαιρετικό έργο που έχει επιτύχει ο Πρύτανης και την επίτευξη των όσων έχει δρομολογήσει στον τομέα της Φοιτητικής Μέριμνας . Ένας από τους κύριους στόχους μου είναι η συνοδοιπορία με το υπάρχον πλάνο και η εντατικοποίηση των προσπαθειών μου στην αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας ξεκινώντας από τη στέγαση των δικαιούχων φοιτητών, η οποία θέλουμε να γίνεται έγκαιρα. Έγινε από τον Πρύτανη μια πολύ σημαντική αρχή, στη φοιτητική εστία οι δικαιούχοι φοιτητές να μπαίνουν έγκαιρα στο χώρο τους. Συγκεκριμένα για όλο το ακαδημαϊκό έτος του 23 στις Εστίες σε Ρίο, Κουκούλι και Μεσολόγγι διέμεναν 819 φοιτητές. Αυτή την χρονιά εκδήλωσαν ενδιαφέρον ανανέωσης 680 άτομα, που και πήραν όλα το δωμάτιο. Προσπαθήσαμε με email και ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους 140 και βρήκαμε άλλους 43, οι οποίοι πήραν δωμάτιο. Για τους πρωτοετείς υπάρχει προθεσμία υποβολής αίτησης έως τις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των φοιτητών. Έχει γίνει από την Πρυτανική Αρχή αναβάθμιση των φοιτητικών εστιατορίων και έχουν τεθεί ωράρια ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός. Η είδηση είναι ότι πήραμε την άδεια λειτουργίας των Εστιατορίων που δεν υπήρχε για πολλά χρόνια, επίτευγμα που διασφαλίζει την καλή λειτουργία των μαγειρείων και την σωστή παροχή υπηρεσιών. Το ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνικής μέριμνας, το οποίο μέχρι τώρα λειτουργούσε με πρόγραμμα ΕΣΠΑ που με παράταση από το υπουργείο λήγει τέλος Οκτωβρίου, είναι ο πρώτιστος στόχος μου Επειδή δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση – η συνάντηση με τον υπουργό ανέδειξε την ανυπαρξία κονδυλίων- τα Πανεπιστήμια πρέπει να στηρίξουν την Κοινωνική Μέριμνα με ίδιους πόρους. Για να καλυφθούν οι ανάγκες, υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη ΔΕΠ που έχουν αντίστοιχες ειδικότητες να συνεισφέρουν ώστε να στελεχωθεί αυτός ο Τομέας. Ξεκινώντας τη θητεία μου με τους συνεργάτες μου και την Πρυτανική Αρχή, έχουμε προτείνει την λειτουργία μιας οριζόντιας δομής κάτω από την ομπρέλα του Πανεπιστημίου, δηλ ίδρυση Κέντρου ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης που θα έχει έναν επιστημονικά υπεύθυνο και θα στελεχώνεται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς) ενισχυόμενη αν χρειαστεί από εξωτερικούς συνεργάτες. Μέριμνα αυτονόητα προσβασιμότητας των φοιτητών με ειδικές ανάγκες στα κτίρια και παροχή εκπαιδευτικού υλικού για τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης κ.α.»

2) «Το πανεπιστήμιο Πατρών έχει θέσει σημαντικούς στόχους εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας και ένας πολύ σημαντικός στόχος είναι παράλληλα η υποστήριξη των φοιτητών μέσα από διάφορες δράσεις. Στο κομμάτι της κοινωνικής μέριμνας υπάρχουν πολιτιστικές ομάδες, το γυμναστήριο που έχει αναβαθμιστεί και συμμετέχουν οι φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο έχει αναβαθμιστεί έμπρακτα αφού βρίσκεται σε πολύ καλή κατάταξη στον διεθνή ακαδημαϊκό Χάρτη. Βασικός στόχος είναι η συμβολή μου στην συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων των μελών ΔΕΠ , με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο με προτεραιότητα αναμφίβολα την Φοιτητική Μέριμνα»

3) «Ο θεσμός ήταν πέρυσι επιτυχής για αυτό φέτος οι μέρες και οι πόλεις που αναπτύσσονται οι δράσεις, είναι περισσότερες Πάτρα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο. Δράσεις Της φοιτητικής μέριμνας με συμμετοχή των φοιτητών σε περίπτερα με φυλλάδια ενημέρωσης»

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement