Connect with us

Ελλάδα

Ακρίβεια: Στο «μικροσκόπιο» φρούτα και λαχανικά

Published

on

Λαχανικά και φρούτα βρίσκονται μεταξύ των τροφίμων που οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν μπει και στο επίκεντρο των ελέγχων που γίνονται στην αγορά στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά της ακρίβειας.

Τα λαχανικά, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο του 2023 εμφάνισαν αύξηση της τάξεως του 17,7% σε ετήσια βάση ενώ αντίστοιχα τα φρούτα άνοδο 13,9%. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα λαχανικά κατέγραψαν αύξηση 10,2% και σε διάστημα ενός μηνός, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2023 στον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και τα καιρικά φαινόμενα που έχουν οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουν κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για τον εντοπισμό πρακτικών εκμετάλλευσης της ζημιάς που προκλήθηκε.

Από την πλευρά της μάλιστα η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποίησε ότι εντείνει τη στενή παρακολούθηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας επισημαίνοντας σχετικά με τα «πρωτόγνωρα φαινόμενα φυσικών καταστροφών που έχουν ζημιώσει τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ότι παράλληλα «τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν συνήθως αφορμή για τη συγκεκαλυμμένη εφαρμογή αθέμιτων, εκμεταλλευτικών και αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών που αυξάνουν το μέγεθος της ζημίας στον καταναλωτή». Καλεί μάλιστα όσους διαθέτουν στοιχεία για αθέμιτες πρακτικές να προχωρούν σε αναφορές και καταγγελίες.

Τα σούπερ μάρκετ θα ανακοινώνουν τις τιμές σε 33 φρούτα και λαχανικά

Την ίδια στιγμή, σε συνολικά 33 κατηγορίες φρούτων και λαχανικών, ξεκινά η δημοσιοποίηση των τιμών πώλησης από πλευράς των σούπερ μάρκετ που έχουν ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα εκ των νέων μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ακρίβειας στα τρόφιμα και με στόχο οι έλεγχοι να εστιάζονται στα προϊόντα εκείνα που παρουσιάζουν ανατιμήσεις.

Οι τιμές πώλησης των οπωροκηπευτικών προϊόντων θα αποστέλλονται κάθε Τρίτη, στις 09:00 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis.gr από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει το εύρος των τιμών που επικρατούν στα καταστήματα είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis, είτε στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

CNN.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement