Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Η ακρίβεια καλπάζει»-Σε θέση μάχης τα συνδικάτα για την απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

Η προβληματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και η έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας για τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία που αναδείχθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Ακρίβεια, μισθοί & διεκδικήσεις των Συνδικάτων», η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας / ΓΣΕΕ και την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ προχθές το απόγευμα με επιτυχία στην Πάτρα.

Η ημερίδα αποτέλεσε μέρος των δράσεων ενημέρωσης για την ακρίβεια που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εργασίας/ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ πραγματοποίησαν την ίδια μέρα στην Πάτρα.

Στο πλαίσιο των δράσεων κλιμάκιο του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της ΕΕΚΕ βρέθηκαν σε χώρους εργασίας, σε λαϊκές αγορές, σε πλατείες της πόλης και ενημέρωσαν για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ ενόψει της Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας που έχει εξαγγελθεί για την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024.

Η έναρξη και ο συντονισμός της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εργασίας/ΓΣΕΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σταυρούλα Παναγοπούλου Νικολάου.

Η κα Παναγοπούλου – Νικολάου αναφέρθηκε στην ακρίβεια που διατρέχει πλέον όλο το φάσμα της οικονομίας, τονίζοντας ότι τα Συνδικάτα απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της ασυδοσίας και της αισχροκέρδειας δεν μένουν άπραγα. Από την πρώτη στιγμή έχουν δείξει ότι η ακρίβεια αυτή δεν είναι ούτε εισαγόμενη ούτε προσωρινή. Η ακρίβεια καλπάζει σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως η υγεία και η παιδεία, σε ενοίκια, πλήττοντας πλέον όχι μόνο τα κατώτερα, αλλά και τα μεσαία εισοδήματα, εντείνοντας τον κίνδυνο φτώχειας και τις κοινωνικές ανισότητες. Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι κινδυνεύουν άμεσα από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος ανέπτυξε με παραδείγματα και συγκρίσεις τιμών προϊόντων την τεχνητή αύξηση των τιμών που τροφοδοτεί την ακρίβεια στη χώρα μας, η οποία δημιουργείται και συντηρείται από ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ταυτόχρονα, παρουσίασε τις αθέμιτες πρακτικές ελληνοποιήσεων προϊόντων που έρχονται από τρίτες χώρες, αμφιβόλου ποιότητας και χωρίς να περνάνε τους απαραίτητους ελέγχους, τα οποία διοχετεύονται στην ελληνική αγορά με υπέρογκα περιθώρια κέρδους.

Η ημερίδα συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου εκ μέρους της κυβέρνησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 830 ευρώ.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καθηγητής Γιώργος Αργείτης παρουσίασε την πρόταση των Συνδικάτων για τον κατώτατο μισθό η οποία λαμβάνοντας υπ’ όψιν α) το όριο της φτώχειας, β) την παραγωγικότητα της χώρας μας για το 2023 και γ) τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 2024, διαμορφώνεται στα 908 ευρώ.

Ο κ. Αργείτης τόνισε με εμφατικό τρόπο ότι για την ακρίβεια δεν ευθύνονται οι μισθοί, οι οποίοι ούτως ή άλλως μέχρι και το 2023 παρέμεναν στάσιμοι στο μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα» περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Σκιαδαρέσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Αϊβαλής, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης, η Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αικατερίνη Σολωμού, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς, εκπρόσωποι βουλευτών, φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement