Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γιώργος Κατσίποδος, ο παππούς των μαθητών και όλων μας! – Δέκα χρόνια εθελοντισμού

Published

on

Της Σοφίας Καυκοπούλου

 

Ποιος δε γνωρίζει τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τις πιο όμορφες ζωγραφιές στα σχολεία της Πάτρας; Ο Γιώργος Κατσίποδος μας έχει ανοίξει πολλές φορές την καρδιά του και μας έχει μιλήσει για τη μεγάλη του αγάπη -ή μάλλον για τις δύο μεγάλες του αγάπες- τα εικαστικά και τα παιδιά! Επισκεπτόμενη την Αγία Ειρήνη στον Ριγανόκαμπο, τυχαία έπεσε το μάτι μου σε μια μικρή αφιέρωση στο τέμπλο του Ναού. Το όνομα του παππού μας είναι εκεί.

«Ήταν η πρώτη μου προσπάθεια. Από την Αγία Ειρήνη ξεκίνησα, μας λέει με καμάρι! Ήταν η αρχή της προσφοράς και δημιουργίας το Ιερό τέμπλο της Αγίας Ειρήνης όπως και σε δεύτερη φάση ο πρόναος, που είναι για πολλούς άγνωστο ότι τον επιμελήθηκα».

Από εκεί και πέρα, το μικρόβιο της προσφοράς μπήκε για τα καλά μέσα του. Η προσφορά στα παιδιά μάλιστα, έγινε ο πρωταρχικός του στόχος για πάνω από δέκα χρόνια. Μια σειρά από σχολεία της Πάτρας άλλαξαν όψη στα χέρια του.

Εξηγώντας μας, σε παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξη, πώς ξεκίνησε να διακοσμεί τα σχολεία, είχε πει: «Πήγαινα τα εγγόνια μου στο σχολείο της περιοχής μας, στο Ριγανόκαμπο και έβλεπα με πόνο ψυχής ότι ήταν σε άσχημη κατάσταση. Σε συνεννόηση με τον διευθυντή αποφάσισα να το φτιάξω. Εκεί είχαν ζωγραφίσει παλαιότερα παραστάσεις από τον μινωικό πολιτισμό, αλλά είχαν ξεθωριάσει. Εγώ λυπήθηκα να τα σβήσω και κάθισα και τα έφτιαξα όλα από την αρχή. Αυτό ήταν. Όταν ζωγράφισα το σχολείο, ο κάθε εκπαιδευτικός που ερχόταν στο σχολείο ή που δούλευε σε αυτό και έφευγε, ρωτούσε ποιος το ζωγράφισε και τους απαντούσαν, “ο παππούς ο Γιώργος”».

Ακολούθησαν αρκετές βραβεύσεις, από συλλόγους και φορείς, όμως η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι μία: Το χαμόγελο των παιδιών!

Τα έργα του Γιώργου Κατσίποδου προάγουν την αλληλεγγύη, την ευγενή άμιλλα, τη φιλία, την αγάπη, τον εθελοντισμό. Δημιουργούν γαλήνη στο σχολικό περιβάλλον και χαρά στους μικρούς μαθητές. Μία αγαπημένη θεματολογία του δημιουργού, αντλεί την έμπνευσή της από την εθελοντική αιμοδοσία. Η γνωστή σε όλους εικόνα με τη σταγόνα αίματος, τείνει να γίνει το σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, ο αγαπημένος μας παππούς πήρε μια σπουδαία απόφαση.  Αποφάσισε όλα τα βραβεία,  δημοσιεύσεις  εφημερίδων και ό,τι άλλο υλικό είχε, να χαριστούν σε ένα σχολείο για να φτιαχτεί μια γωνιά  για τον παππού! Γιατί όπως λέει: «Όλα αυτά ανήκουν στα παιδιά, που με την αγάπη τους μου έδωσαν δύναμη  και κουράγιο να συνεχίζω για δέκα χρόνια. Και έτσι θα πιάσουν τόπο γιατί θα βλέπουν και θα διαβάζουν  και ίσως μεγαλώνοντας,  γίνουν και αυτά μιμητές! Και όχι να στολίζουν απλώς μια βιβλιοθήκη  για να τα βλέπω εγώ!»

Η περίπτωση του Γιώργου Κατσίποδου συνταξιούχου ελαιοχρωματιστή, είναι από τις σπάνιες, καθώς συνδυάζει τον εθελοντισμό και την ανατροφή των παιδιών, με την ευρύτερη έννοια. Γιατί, αλήθεια, πόσο επηρεάζει ένα παιδί, στη τρυφερή ηλικία του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού σχολείου, το περιβάλλον στο οποίο περνά δημιουργικά τον χρόνο του, στο σχολείο;

Αυτό το ξέρει καλά ο κ. Γιώργος, κι ως άνθρωπος της προσφοράς θέλησε να δώσει όλη του την φροντίδα στα παιδιά, τους αυριανούς ενήλικες.

ΓΝΩΜΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement