Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τα στοιχήματα της 3ης θητείας για τη δημοτική αρχή Πελετίδη

Καλείται να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας, αλλά και στα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την όψη της Πάτρας

Published

on

Ο Κώστας Πελετίδης επικράτησε στη «μάχη των καρδιολόγων» και ανανέωσε την θητεία του, για πέντε ακόμη χρόνια, ως Δήμαρχος Πατρέων, επικρατώντας του Κώστα Σβόλη, που προσπάθησε να καλύψει τη διαφορά του πρώτου γύρου από τον αντίπαλο του, αλλά δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες του.

Θυμίζουμε ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στον Δήμο Πατρέων είναι 165.698, ωστόσο την περασμένη Κυριακή στις κάλπες προσήλθαν μόνο οι 89.715.

Από αυτούς, ο Κ. Πελετίδης έλαβε 34.774 ψήφους και ο Κ. Σβόλης 22.226, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ψήφων προχθές ήταν 40.577 και 31.003.

Δηλαδή ο κ. Πελετίδης πρόσθεσε 5803 ψήφους, ενώ ο κ. Σβόλης 8.777. Πρέπει να επισημανθεί ότι στον Δήμο Πατρέων, μειώθηκε και το ποσοστό συμμετοχής (44,42%), έναντι 54,15% την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Δηλαδή τόσο ο Δήμαρχος Πατρέων, όσο και ο συνυποψήφιος του, «μοιράστηκαν» μόνο το 50% των ψήφων (14.580) των ψήφων που είχαν λάβει οι παρατάξεις του Βασίλη Αίβαλή και του Πέτρου Ψωμά (συνολικά 30.046 ψήφους).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων των «2», που ήταν εκτός β’ γύρου, δεν προσήλθαν στις κάλπες, ενώ οι υπόλοιποι δεν «ακολούθησαν» σε μεγάλο ποσοστό την προτροπή των επικεφαλής των παρατάξεων, κατευθυνόμενοι κατά συνείδηση και προς τους δυο. Βέβαια η «καθαρή θέση» που πήρε ο Πέτρος Ψωμάς υπέρ του Κώστα Σβόλη, φαίνεται ότι συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού του δεύτερου, ενώ η τοποθέτηση του Βασίλη Αίβαλή, που ήταν μάλλον ισορροπιστική, προφανώς «έσπρωξε» και λόγω κομματικής προέλευσης, περισσότερους ψηφοφόρους προς την πλευρά Πελετίδη, ενώ κι ένας σημαντικός αριθμός επέλεξε την αποχή.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ο δήμαρχος Πατρέων, στην προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση, επικράτησε, τόσο στη δημοτική ενότητα Πατρέων, όσο και στις τρεις άλλες δημοτικές ενότητες (Μεσσάτιδας, Παραλίας, Βραχνεϊκων), ενώ «έχασε» μόνο τη δημοτική ενότητα Ρίου.

Από τη δημοσίευση των πινάκων των αποτελεσμάτων στα 345 εκλογικά τμήματα του Δήμου Πατρέων, τόσο την πρώτη, όσο και την δεύτερη Κυριακή, μπορεί να εξαχθούν συμπεράσματα, για τη «συμπεριφορά» του εκλογικού σώματος, αλλά και τις μετακινήσεις που έγιναν.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σε κεντρικές περιοχές, αλλά και σε περιοχές του Νοτίου Διαμερίσματος (Ζαρουχλεϊκα, Ταραμπούρα, Τέρψη κ.α.), αλλά και του Ανατολικού (Εγλυκάδα, Μπεγουλάκι, Περιβόλα κ.α), είναι εμφανής η υπεροχή του επανεκλεγέντος δημάρχου, ο οποίος πιστώθηκε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με ασφαλτοστρώσεις δρόμων που είχαν δεκαετίες να «συμμορφωθούν». Ωστόσο και παρά τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τις συγκεκριμένες περιοχές, υπάρχουν ακόμη σημαντικές υστερήσεις που πρέπει να καλυφθούν την προσεχή πενταετία (πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης με συνεχείς διαρροές, ασφαλτοστρώσεις, καθαριότητα, αποχετευτικά δίκτυα κ.α).

Οι σημαντικές αποφάσεις για τα μεγάλα έργα

Ασφαλώς εκτός από την διαχείριση της καθημερινότητας, η δημοτική αρχή Πελετίδη, διαθέτοντας, πλέον, την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλείται να παρέι σημαντικές αποφάσεις για έργα, που θα αλλάξουν την όψη της Πάτρας. Κυρίαρχα και εκκρεμή, παραμένουν τα ζητήματα της διέλευσης του τρένου από την Πάτρα, η αναμόρφωση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, η ολοκλήρωση των αστικών αναπλάσεων, στο κέντρο και σε συνοικίες (Προσφυγικά κ.α.), φράγμα Πείρου-Παραπείρου, ενίσχυση υποδομών σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας, αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού με δραστικές αποφάσεις σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της πόλης κ.α.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement