Connect with us

Διεθνή

Αυστραλία: Αύριο η έναρξη του 28oυ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Published

on

Δεκαπέντε πολυβραβευμένες ταινίες μεγάλου μήκους, οκτώ ντοκιμαντέρ αλλά και το Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, περιλαμβάνει το φετινό, 28o Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που διοργανώνουν η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, στις δύο πόλεις αντίστοιχα.

Τα έργα του Φεστιβάλ θα προβληθούν από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στον Κινηματογράφο Palace Norton Street, στο προάστιο Leichhardt, στο Σύδνεϋ και στους Palace Como στο προάστιο South Yarra και Palace Balwyn στο ομώνυμο προάστιο.

«Κύριο μέλημά μας είναι η παρουσίαση και προβολή συναρπαστικών ταινιών από σκηνοθέτες και παραγωγούς με ελληνικό υπόβαθρο από όλο τον κόσμο, φέρνοντας την Ελλάδα κοντά στο απόδημο κινηματογραφόφιλο κοινό, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι» δήλωσε στο SBS Greek, η Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου και αντιπρόεδρος της Κοινότητας, Ουρανία Καρτέρη.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανοίξει με την ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου, η οποία ήταν νωρίτερα φέτος στην Αυστραλία και θα κλείσει με το κυπριακό έργο «Ιμάν».

Επίσης, θα αποδοθεί τιμή στην προσφάτως αποβιώσασα Ειρήνη Παπά, προβάλλοντας την ταινία «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε».

Άλλο αξιοσημείωτο είναι η σύμπραξη με το Εβραϊκό Συμβούλιο της ΝΝΟ για την προβολή τεσσάρων ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με το Ολοκαύτωμα και ιδιαιτέρως με τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Άλλα ντοκιμαντέρ, θα παρουσιάσουν θέματα για τον ομογενή νομικό και ακτιβιστή στη Νότια Αφρική Γιώργο Μπίζο, που ήταν δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα, για το κρητικό λαούτο, και τον Βενιζέλο και την αγώνα του για Μικρά Ασία.

Σημαντική είναι και η κατάδειξη των δημιουργιών Ελληνοαυστραλών δημιουργών και στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί η ταινία «Voices in Deep», του Jason Raftopoulos, ο οποίος και θα παραστεί στην προβολή.

Ξεχωρίζει ακόμη το Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου που παρουσιάζεται για 11η φορά, ενώ ο Καραγκιόζης θα παρουσιαστεί ως …κινούμενο σχέδιο στην πρώτη ελληνικής παραγωγής ταινία animation.

Το πλήρες πρόγραμμα για όλες τις πόλεις είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.greekfilmfestival.com.au

Πηγή: SBS greek

Ροή ειδήσεων

Advertisement