Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Άννα Μαστοράκου: «Έπρεπε να μπει τάξη στο χάος»

Published

on

Σύμμαχο βρίσκει ο ΕΟΠΥΥ στους εργαστηριακούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι συμφωνούν με τον «κόφτη» σε εξετάσεις που θεσπίστηκε. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ασθενείς, οι οποίοι φοβούνται πως δεν θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου εξηγεί στην «Γ» πως ο ιατρικός κόσμος ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε μέτρα για την πάταξη του φαινομένου της καταχρηστικής συνταγογράφησης, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια, σημειώνοντας πως οι ασθενείς δεν χάνουν κανένα δικαίωμα, απλώς είτε θα τις κάνουν στις δημόσιες δομές είτε στον ιδιωτικό τομέα με δική τους δαπάνη.

«Το χρέος στα ιδιωτικά εργαστήρια έχει φθάσει στο 45% και γι’ αυτό εμείς ζητήσαμε μέσα από τους Ιατρικούς Συλλόγους και από άλλους φορείς να υπάρξει εξορθολογισμός της συνταγογραφικής συμπεριφοράς γιατί διαπιστώσαμε πολλές επαναλήψεις στον ίδιο ασθενή. Μια υπερβολή που καταγράφηκε ήταν η εξέταση για τη βιταμίνη D με το κόστος της συνταγογράφησης να αντιπροσωπεύει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για το κράτος. Επίσης, οι ίδιοι οι ασθενείς πολλές φορές ζητούσαν επανάληψη των εξετάσεων από τους γιατρούς, οι οποίοι δεν είχαν την δυνατότητα να ελέγξουν εάν έχει εκτελεστεί η συνταγή, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χαοτικό περιβάλλον. Στην προσπάθεια να μπει μια τάξη ο ΕΟΠΥΥ όρισε πρωτόκολλο επανάληψης των διαγνωστικών εξετάσεων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι όταν κάποιος χάνει το διαγνωστικό πρωτόκολλο τότε το παραπεμπτικό εκδίδεται μόνο για δημόσια δομή. Δηλαδή, ο πολίτης πλέον έχει δύο επιλογές ή επαναλαμβάνει την εξέταση που θέλει στην δημόσια δομή ή θα απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα και θα χρεώνεται την δαπάνη», υπογραμμίζει η κα Μαστοράκου, τονίζοντας πως η εν λόγω απόφαση του ΕΟΠΥΥ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τυγχάνει της έγκρισης του ιατρικού κόσμου.

Σημειώνει, εν κατακλείδι, πως «ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει δαπάνες στους εργαστηριακούς ιατρούς με αποτέλεσμα υπάρχουν γιατροί που δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη, κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τους καταλογισμούς αυτούς, ενώ πολλοί δεν επιλέγουν διαγνωστικές ειδικότητες με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταγράφει μεγάλες ελλείψεις και τα κέντρα στα νοσοκομεία να είναι υποστελεχωμένα και η κατάσταση να βαίνει σε ανεξέλεγκτη πορεία».

«ΕΦΙΣΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ»

Εξάλλου, το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με επιστολή του ενημερώνει τα μέλη του εφιστώντας την προσοχή για όσα ισχύουν εφεξής: «Μετά από έκδοση της υπ’ αριθμόν ΦΕΚ 4630 Β’ εφαρμόζεται από την ΗΔΙΚΑ κανόνας εξορθολογισμού συνταγογράφησης για εξετάσεις που βρέθηκαν να επαναλαμβάνονται πολλές φορές μέσα στο ίδιο έτος, πέραν του αναμενόμενου πρωτοκόλλου συνταγογράφησης. Εφιστούμε την προσοχή ότι σε αυτή την περίπτωση, από το σύστημα εκδίδεται παραπεμπτικό με όλες τις εξετάσεις αποκλειστικά προς δημόσιες δομές. Στην επιλογή του ασθενούς είναι εάν επιθυμεί να διενεργήσει την υπερβάλλουσα – εκτός πρωτοκόλλου – εξέταση με ιδιωτική χρέωση, αφού επανεκδοθεί νέο παραπεμπτικό χωρίς τη συγκεκριμένη εξέταση πχ βιτ D», κοινοποιώντας την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα 9/10 έχει ενεργοποιηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ΗΔΙΚΑ η υπουργική απόφαση που αφορά την υλοποίηση μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement