Connect with us

Διεθνή

Γάζα: Στους 8 οι νεκροί μετά τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου – Αγνοούμενοι στα χαλάσματα

Published

on

Στους 8 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών μετά τον βομβαρδισμό της παλιότερης εκκλησίας της Γάζας. Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου παρείχε καταφύγιο σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παλαιστίνιους από τότε που ξεκίνησαν οι επιδρομές του Ισραήλ, ενώ διαχρονικά έχει ανοίξει τις πόρτες τους για όσους έχουν ανάγκη στην πολύπαθη Γάζα.

Σε ΜΜΕ αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος για 40 νεκρούς χωρίς κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι υπάρχουν αγνοούμενοι στα χαλάσματα, καθώς στην εκκλησία είχαν καταφύγει περίπου 400 άτομα.

Ψάχνουν με γυμνά χέρια στα χαλάσματα

Άνθρωποι που γλίτωσαν μιλούν για έγκλημα πολέμου σημειώνοντας ότι οι ναοί δεν μπορούν να γίνονται στόχοι επιθέσεων ενώ σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρει πως «Η στόχευση εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που προσφέρει για την προστασία αθώων πολιτών, ειδικά παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών σε οικιστικές περιοχές τις τελευταίες 13 ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ο Άγιος Πορφύριος, που χτίστηκε μεταξύ των δεκαετιών 1150 και 1160 και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, παρείχε παρηγοριά σε γενιές Παλαιστινίων στη Γάζα

Σε βίντεο φαίνεται κόσμος να ψάχνει με γυμνά χέρια εγκλωβισμένους στα συντρίμμια

Ο ιερέας του ναού φοβόταν για επίθεση

Λίγες ημέρες πριν ο πατέρας Ηλίας, ιερέας στον ναό, είχε δηλώσει στο Al Jazeera:

«Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει πολλούς χώρους καταφυγίων». Και πρόσθεσε ότι «δεν είναι σίγουρος ότι το Ισραήλ δεν θα βομβαρδίσει την εκκλησία», παρόλο που παρέχει καταφύγιο σε εκατοντάδες αμάχους.

Ο Άγιος Πορφύριος, που χτίστηκε μεταξύ των δεκαετιών 1150 και 1160 και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, παρείχε παρηγοριά σε γενιές Παλαιστινίων στη Γάζα, ιδίως σε περιόδους πολέμων.

Οι αρχαίες αυλές και οι προστατευμένοι διάδρομοι της εκκλησίας προσφέρουν καταφύγιο τόσο στους μουσουλμάνους όσο και στους χριστιανούς, «καθώς ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία», δήλωσε ο πατέρας Elias.

Μαζί ως Παλαιστίνιοι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί».

Καταφύγιο για όλες τις θρησκείες

Ο George Shabeen, ένας Παλαιστίνιος χριστιανός και πατέρας τεσσάρων παιδιών που βρήκε καταφύγιο στην εκκλησία με την οικογένειά του, είπε ότι δεν είχαν πού αλλού να πάνε- οι δρόμοι τους είχαν γίνει στόχος τριών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

«Ο ερχομός μας εδώ μας έσωσε τη ζωή», δήλωσε στο Al Jazeera. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαζευόμαστε όλοι μαζί, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, ηλικιωμένοι και νέοι, και προσευχόμαστε για ασφάλεια και ειρήνη».

Για τον Sobeh, το γεγονός ότι οικογένειες διαφορετικών θρησκειών βρίσκονται μαζί κάτω από τις στέγες της εκκλησίας εν μέσω του τραύματος των βομβαρδισμών είναι από μόνο του μια πράξη αντίστασης.

«Σκοπός του Ισραήλ είναι να διαλύσει την κοινότητά μας και να μας εκτοπίσει», πρόσθεσε με τη φωνή του να τρέμει. «Μπορεί να είναι σε θέση να μας σκοτώσουν. Αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί ως Παλαιστίνιοι, νεκροί και ζωντανοί, μουσουλμάνοι και χριστιανοί».

Ροή ειδήσεων

Advertisement