Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδίζει Γάζα, Δυτική Όχθη και Συρία

Published

on

Οι αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα θα ενταθούν, διαμηνύει η ισραηλινή πλευρά, το βομβάρδισε το βράδυ του Σαββάτου τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη αλλά και τη Συρία, με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι ήδη, το Τελ Αβίβ προετοιμάζει το επόμενο στάδιο του πολέμου. «Θα εντείνουμε τις επιθέσεις μας για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας, στα επόμενα στάδια του πολέμου. Θα αυξήσουμε τις επιθέσεις μας από σήμερα», δήλωσε.

Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν λίγες ώρες αφότου φορτηγά με τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο κι ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από 50 Παλαιστίνιοι αναφέρθηκαν νεκροί.

'We are going to increase the attacks': Israel to ramp up airstrikes on Gaza

Προετοιμασίες για τη χερσαία εισβολή

Το βράδυ του Σαββάτου κι ενώ το Ισραήλ ήδη έκανε αεροπορικές επιδρομές, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος ήταν να συζητηθεί η προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ήδη, το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στα περιφραγμένα σύνορα γύρω από τη Γάζα. Στόχος της χερσαίας εισβολής θα είναι η εξόντωση της Χαμάς. «Θα μπούμε στη Λωρίδα της Γάζας για να καταστρέψουμε τους πράκτορες της Χαμάς και τις υποδομές της» δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στραοτύ αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, απευθυνόμενος στα στρατεύματα.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ότι θα στείλει περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, ενώ θα προετοιμαστεί για μετακίνηση περισσότερων στρατευμάτων μετά τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τις προειδοποιήσεις της Χαμάς να μην επέμβουν για να στηρίξουν το Ισραήλ.

Τελεσίγραφο στους κατοίκους της Γάζας: Αν δεν μετακινηθούν νότια, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές της Χαμάς

Σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και ότι το Ισραήλ έπληττε τη νότια πόλη Ράφα.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια «για τη δική σας ασφάλεια», λόγω και της αύξησης των επιθέσεων στο Ισραήλ. Μάλιστα, υπήρξε πρόσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο, αν και οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι μέχρι τώρα δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατών», αν δεν το πράξουν. Εξάλλου εξήγησαν ότι το ταξίδι προς νότο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσαν ότι από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν πληγεί και περιοχές στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Πλήγμα και στη Δυτική Όχθη

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι από τις επιθέσεις αντιποίνων του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.385 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά. Πάνω από 1 εκατομμύριο κάτοικοι (από τα 2,3 εκατομμύρια συνολικά) έχουν εκτοπιστεί.

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν επίσης τη Δυτική Όχθη, πλήττοντας νωρίς την Κυριακή ένα συγκρότημα κάτω από ένα τζαμί που, σύμφωνα με τον στρατό, χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς. Η αεροπορική επιδρομή είναι τουλάχιστον η δεύτερη τις τελευταίες ημέρες που πλήττει τη Δυτική Όχθη, όπου η βία έχει αυξηθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Injured arrive at Khan Younis hospital as Israel continues airstrikes on Gaza Strip

Το Ισραήλ δηλώνει ότι βομβάρδισε καταφύγιο κάτω από τέμενος

Το Ισραήλ δήλωσε ότι το καταφύγιο κάτω από το τέμενος al-Ansar, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ανήκε σε πράκτορες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που σχεδίαζαν επικείμενη επίθεση. Η παλαιστινιακή υπηρεσία ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που, όπως είπε, έδειχναν μια είσοδο σε ένα καταφύγιο κάτω από το τέμενος. Δημοσίευσε επίσης ένα διάγραμμα που, όπως είπε, έδειχνε πού οι μαχητές είχαν αποθηκεύσει όπλα εκεί.

Βομβαρδισμοί και στη Συρία

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν τα διεθνή αεροδρόμια Δαμασκού και του Χαλεπιού στη Συρία, ενώ ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε από την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ νωρίς σήμερα το πρωί, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στρατιωτική πηγή.

«Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, προκαλώντας τον θάνατο ενός εργαζομένου στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και τραυματίζοντας έναν άλλο», δήλωσε η στρατιωτική πηγή.

Η πηγή έκανε λόγο για «ταυτόχρονα» πλήγματα που προήλθαν «από τη Μεσόγειο, δυτικά της Λατάκειας, και από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν».

Ροή ειδήσεων

Advertisement