Connect with us

Ελλάδα

“Αλλάζω θερμοσίφωνα”-Τέλος προθεσμίας εξαργύρωσης της επιδότησης μέσω voucher

Published

on

Τελευταία ημέρα ήταν η χθεσινή για χρήση των επιταγών του «Αλλάζω Θερμοσίφωνα», για την αγορά ηλιακού μέσα από το πρόγραμμα με τη χρήση voucher.

H παράταση αφορά τον πρώτο κύκλο των 103.310 δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους, έχει επίσης παραταθεί έως την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, η διορία εξαργύρωσης των επιταγών οι οποίες είναι σε κατάσταση «δέσμευσης σε έμπορο». Παράλληλα παράταση έχει δοθεί και στους ωφελούμενους του παλιού ηλεκτρικού τους θερμοσίφωνα.
Όπως όλα δείχνουν όμως θα υπάρξει και νέος κύκλος με δικαιούχους για το Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα, καθώς φαίνεται ότι δεν θα εξαργυρωθούν όλες οι επιταγές.
Οι δικαιούχοι του πρώτου κύκλου άρχισαν να λαμβάνουν τις επιταγές από τις 31 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 92.651 επιταγές, ενώ είχαν δεσμευθεί από εμπόρους 65.233 voucher.
Μέχρι στιγμής οι εγκεκριμένες αιτήσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 107.700.071 ευρώ και αφορούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, 9.577 αιτήσεις προέρχονται από την Δυτική Ελλάδα ποσού 6,7 εκατ. περίπου με επιδότηση 5 εκατ. ευρώ.
Προκειμένου κάποιος καταναλωτής να λάβει την επιδότηση ένα από τα κριτήρια ήταν το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, ενώ ελήφθη υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ανά οικογένεια, καθώς και το αν υπάρχουν στο νοικοκυριό ΑμεΑ. Πριμοδότηση έλαβαν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
Για τους δικαιούχους, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας έπαιξε επίσης ρόλο για το ύψος της επιδότησης που έλαβαν, για την αγορά ηλιακού. Ανάλογα σε ποια εισοδηματική κατηγορία ανήκε κάποιος ωφελούμενος, η επιδότηση ξεκινά από 510 και φτάνει μέχρι τα 900 ευρώ, καλύπτοντας έως το 60% της δαπάνης της αντικατάστασης. Επίσης, επιδοτούνται και οι εργασίες εγκατάστασης του ηλιακού.
Δικαίωμα συμμετοχής στο «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» είχε η πλειονότητα των νοικοκυριών. Εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια και υπήρξε ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία, καθώς και για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement