Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πύργος – Υπόθεση Ανδριάνας Σταματοπούλου: Οι εγκληματικές παραλείψεις και οι διαδοχικές ελλείψεις που την οδήγησαν στον θάνατο

Published

on

Οι διαδοχικές ελλείψεις σε τεχνολογικά μέσα ασφαλείας, οι εγκληματικές παραλείψεις και η ανευθυνότητα των αρμόδιων υπαλληλιών, διευθυντών διευθύνσεων και προϊσταμένων, φαίνεται πως οδήγησαν το πρωί της 30ης Αυγούστου 2017 στο θάνατο την 30χρονη Ανδριάνα Σταματοπούλου, εργαζόμενη στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Πύργου.

Το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο Κατάκολο με θύμα τη νεαρή κοπέλα κατά τη διάρκεια αποκομιδής των απορριμμάτων, συγκλονίζει ακόμα και σήμερα την τοπική κοινωνία, ενώ η ψυχή της ζητά δικαίωση και οι συγγενείς της να αποδοθεί δικαιοσύνη, έξι χρόνια μετά.

Στην έρευνα που ακολούθησε από τις δικαστικές αρχές για τον απόδοση ποινικών ευθυνών, διαπιστώθηκαν μέσω των πορισμάτων μεγάλες ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας που έπρεπε να έχουν τα απορριμματοφόρα.

Η εφ. «Πατρίς» αποκαλύπτει τις τραγικές ελλείψεις στα απορριμματοφόρα και τις αλυσιδωτές παραλείψεις σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών του δήμου, που τον Αύγουστο του 2017 οδήγησαν στο θάνατο με τον πιο τραγικό τρόπο την Ανδριάνα, καθώς και τις ποινικές ευθύνες, όπως αυτές έχουν αποδοθεί σε κάθε κατηγορούμενο.

Τα λάθη του οδηγού

Ο πρώτος κατηγορούμενος, υπάλληλος στην Υπηρεσία Καθαριότητας με την ειδικότητα του οδηγού, κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι από αμέλειά του, δηλαδή έλλειψη της προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του και επέφερε το θάνατο της Ανδριάνας Σταματοπούλου, αν και ήταν υποχρεωμένος λόγω του επαγγέλματός του οδηγού απορριμματοφόρου να καταβάλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή κατά την οδήγηση.

Ενήργησε δε ανελέγκτως οπισθοπορεία προκειμένου να προσεγγίσει κάδο απορριμμάτων, χωρίς όμως να βεβαιωθεί ότι μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο των εργατών καθαριότητας μεταξύ των οποίων και το θύμα, που μόλις είχε αποβιβασθεί του οχήματος για να συλλέξει απορρίμματα, με αποτέλεσμα ο πίσω τροχός του οχήματος να την καταπλακώσει και να υποστεί τραύματα που προκάλεσαν το θάνατό της.

Οι ευθύνες των τεσσάρων υπάλληλων

Ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα σύμφωνα με το κατηγορητήριο έχουν αποδοθεί και σε τέσσερις υπαλλήλους διαφορετικών ειδικοτήτων, που είχαν οριστεί μέλη της επιτροπής περί καθορισμού της διαδικασίας επισκευής, συντήρησης, και προμήθειας ανταλλακτικών και ελαστικών αυτοκινήτων – οχημάτων του Δήμου Πύργου, το χρονικό διάστημα από τις 4 Ιανουαρίου 2017 έως τις 30 Αυγούστου 2017 (η δεύτερη κατηγορούμενη από 4-1-2017 έως 9-7-2017, και ο τρίτος κατηγορούμενος μόνο για το χρονικό διάστημα από 10-7-2017 έως 30-08-2017).Το έργο της επιτροπής ήταν να επιλαμβάνεται όλων των επισκευαστικών εργασιών και να αναθέτει τις εργασίες επισκευής ή συντήρησης σε ιδιωτικό συνεργείο.

Όμως, οι κατηγορούμενοι, λόγω της ιδιότητάς τους, είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση και ενώ ήξεραν ότι τα απορριμματοφόρα του Δήμου Πύργου δεν διαθέτουν κάμερες επισκόπησης, τα συστήματα ηχητικής επικοινωνίας του οδηγού με τους εργάτες και τα ηλεκτρονικά συστήματα φωτοκύτταρων για τον εντοπισμό ογκώδους αντικειμένου στο πίσω μέρος του οχήματος ήταν από καιρό εκτός λειτουργίας, εντός το χρονικού διαστήματος που κατηγορούνται, δεν έκαναν καμία ενέργεια για την ανάθεση επισκευής των απορριμματοφόρων σε ιδιωτικό συνεργείο, για την τοποθέτηση καμερών επισκόπησης στις υπάρχουσες θέσεις και για την αποκατάσταση λειτουργίας τόσο του συστήματος ηχητικής επικοινωνίας του οδηγού με τους εργάτες όσο και του ηλεκτρονικού συστήματος φωτοκύτταρων, παρά το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα ανάθεσης των εν λόγω εργασιών, ανεξαρτήτου του ύψους της δαπάνης. Η παράληψη των κατηγορουμένων ήταν ένας από τους παραγωγικούς όρους που προκάλεσαν το θάνατο της Ανδριάνας.

Πως θα μπορούσε να αποτραπεί η τραγωδία

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο «μοιραίο» απορριμματοφόρο και στις ελλείψεις που ήταν γνωστές στους υπαλλήλους που κατηγορούνται, ενώ εξηγούνται με λεπτομέρεια οι τρεις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει την τραγωδία. Ειδικότερα, πρώτον εάν το όχημα ήταν εφοδιασμένο με την κάμερα επισκόπησης του χώρου φόρτωσης, καθόσον η κάμερα είχε αποσπασθεί και δεν βρισκόταν τοποθετημένη στη μεταλλική βάση της που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οχήματος, ενώ να σημειωθεί ότι υπήρχε μέσα στην καμπίνα και τοποθετημένο στο ταμπλό μόνιτορ που λειτουργούσε χωρίς εικόνα.

Δεύτερον, εάν υπήρχε σύστημα ηχητικής επικοινωνίας οδηγού και εργατών και τρίτον εάν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό κύκλωμα παρακολούθησης των σκαλοπατιών μεταφοράς των εργαζομένων, το οποίο από τη μια δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ταχύτητας του οχήματος άνω των 30 χιλιομέτρων και από την άλλη αποτρέπει την οπισθοπορεία του όταν οι εργάτες βρίσκονται πάνω ή ακριβώς πίσω από αυτό, τότε ο οδηγός δεν θα πραγματοποιούσε οπισθοπορεία, καθώς θα τον ενημέρωναν οι εργαζόμενοι μέσω της ηχητικής επικοινωνίας και αν έκανε όπισθεν θα εντόπιζε το θύμα μέσω του μόνιτορ στο ταμπλό που συνδέεται με την κάμερα.

Ακόμα, εαν λειτουργούσε το σύστημα των σκαλοπατιών σε κάθε περίπτωση θα απέτρεπε την όπισθεν λόγω εντόπισης ογκώδους αντικειμένου, στην περίπτωση αυτή το σώμα της Ανδριάνας.

Τα λάθη των προϊστάμενων

Ευθύνη για το θάνατο της Ανδριάνας έχουν και η τότε διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας και ο αναπληρωτή προϊστάμενος του Τμήματος Κοινοχρήστων Χώρων και Ειδικών Συνεργείων της συγκεκριμένης διεύθυνσης.

Η έκτη κατηγορούμενη και ο έβδομος κατηγορούμενος, σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους κατά τα έτη 2012 και 20123 έως τις 30 Αυγούστου 2017, είχαν τη νομική υποχρέωση να μην επιτρέπουν την κυκλοφορία των απορριμματοφόρων, τα οποία δεν παρείχαν την απαιτούμενη ασφάλεια για τους επιβαίνοντες και για τους τρίτους, ενώ ήταν γνωστό σε αυτούς ότι απάντα τα απορριμματοφόρα του Δήμου Πύργου δε διέθεταν όλα τα παραπάνω, γεγονός που καθιστούσε ιδιαίτερα επισφαλή την κυκλοφορία τους και ανέχονταν την κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων. Παράλληλα, ο έβδομος κατηγορούμενος είχε υπογράψει και το δελτίο κυκλοφορίας του επίδικου απορριμματοφόρου, χρονικό διάστημα το οποίο η έκτη κατηγορούμενη βρισκόταν σε άδεια.

PATRISNEWS.GR

Ροή ειδήσεων

Advertisement