Connect with us

Ελλάδα

ΕΤΒΑ: Απαντά στις καταγγελίες για υπέρμετρες χρεώσεις ανταποδοτικών και άλλων τελών

Published

on

Τη δική της απάντηση στις αυξήσεις τελών για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε βιομηχανικές ζώνες έδωσε χθες η διαχειρίστρια ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σχολιάζοντας δημοσιεύματα και καταγγελίες μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, του Πανελλήνιου φορεά των εγκατεστημένων.

«Σε συντονισμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει η συμμόρφωση του Επιχειρηματικού Πάρκου Πατρών, η ΕΤΒΑ προχώρησε στον εξορθολογισμό αλλά και την ουσιαστική βελτίωση των ανταποδοτικών υπηρεσιών έναντι της χρόνιας αδράνειας του οικείου ΟΤΑ (Δυτικής Αχαϊας)» εξηγεί η ΕΤΒΑ. Όπως αναφέρει η ΕΤΒΑ, ανέλαβε με έμπειρο συνεργάτη υπηρεσίες καθαριότητας, αναμόρφωσης δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, βελτίωση του ανύπαρκτου ηλεκτροφωτισμού. «Όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι σαφώς οικονομικότερες, αλλά και κατά πολύ βελτιωμένες σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που διαπίστωσαν άμεσα και οι Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους» αναφέρει και συνεχίζει:.

«Τα στοιχεία απολογισμού της προηγούμενης χρονιάς μάλιστα ήταν τόσο ενθαρρυντικά, που η ΕΤΒΑ πρόκειται να επεκτείνει το δίκτυο ανάληψης των ανταποδοτικών υπηρεσιών σε άλλα τρία Πάρκα, τα οποία θα προστεθούν στα δέκα Πάρκα που εξυπηρετούνται το 2023. Το γεγονός αυτό, οδηγεί σε μειώσεις των αντίστοιχων δαπανών τουλάχιστον κατά 20% σε ετήσια βάση στα ανταποδοτικά τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΔΔΗΕ των επιχειρήσεων. Σε περιπτώσεις που οι οικείοι Δήμοι δε θα τα αφαιρούν, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα. Σε αυτή την προσπάθεια, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι σίγουρο ότι θα βρει συμμάχους και αρωγούς τις οικονομικά ενήμερες επιχειρήσεις στα Πάρκα της» όπως επισημαίνεται.

Όπως εξηγεί σε ετήσια βάση και σε σχέση με χρεώσεις του 2022, οι αντίστοιχες του 2023 είναι αυξημένες μόλις 4,5% (21 χιλ. ευρώ). Η ΕΤΒΑ προχώρησε σε εξτρά χρεώσεις που αφορούν τη μελέτη για τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στη ΒΙ.ΠΕ. Πάρτρας (21 χιλ. ευρώ), 20 χιλ. ευρώ είναι τα πρόσθετα μέτρα πυρασφάλειας και φύλαξης και 7 χιλ. ευρώ είναι η επιβάρυνση από την ανανέωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και τις σχετικές μετρήσεις. «Η μεγάλη διαφορά στις χρεώσεις, εντοπίζεται στο κόστος των λεγόμενων ανταποδοτικών υπηρεσιών ύψους 190 χιλ. ευρώ, η οποία ωστόσο πρέπει να συγκριθεί με τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη για το 2022 του οικείου Δήμου που έφταναν τα 400-500 χιλ. ευρώ. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, το ισοζύγιο τελικά είναι ιδιαίτερα θετικό έχοντας επιτευχθεί εξοικονόμηση ύψους 200 χιλ. ευρώ για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, παρόλες τις πρόσθετες δαπάνες, που ουδεμία σχέση έχουν με τα κοινόχρηστα. Η δε βασική μέση τιμή ύδρευσης και επεξεργασίας λύματος παραμένει αμετάβλητη στα 0,72 ευρώ ανά κυβικό μέτρο» συνεχίζει η ΕΤΒΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βιωσιμότητα των Επιχειρηματικών Πάρκων είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που περιλαμβάνουν την εξοικονόμησης ενέργειας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιδόσεων. Χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», όπως αναφέρει η ΕΤΒΑ «η χώρα κινδυνεύει να χάσει το ‘momentum’ και να παραμείνει σε χαμηλότερες θέσεις στην κατάταξη της παραγωγικής και της βιομηχανικής ανάπτυξης».

Για την προετοιμασία ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης, η ΕΤΒΑ ενέταξε στα τιμολόγια τις δαπάνες προετοιμασίας για επενδυτικές προτάσεις αξίας 50,5 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα.

«Ο επιχειρηματικός θύλακας Πατρών συγκεντρώνει πλεονεκτήματα, κίνητρα και διευκολύνσεις και η ΕΤΒΑ εργάζεται εντατικά και σταθερά, προκειμένου για τη διασφάλιση αυτών, εκτελώντας προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και κανονιστικής συμμόρφωσης.

H ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ οργανώνει τις δραστηριότητές της προς όφελος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων προσδίδοντάς τους σταθερά προστιθέμενη αξία. Είναι ουσιώδους σημασίας να γίνει αντιληπτή και από τα μέλη του ΠΑΣΕΒΙΠΕ αυτή η αξία των ενταγμένων Επιχειρήσεων ώστε να την αξιοποιήσουν δυναμικά, αναπτύσσοντας τη συνεργασία με τον Φορέα των Πάρκων με κοινό στόχο να αναβαθμιστούν οι επιχειρήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές προάγοντας παράλληλα την κυκλική οικονομία και την αποδοτική βιομηχανική συμβίωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι αυξήσεις τελών καταγγέλθηκαν από τους Συνδέσμους – Μέλη του ΠΑΣΕΒΙΠΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διευρυμένης έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement