Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Θάνος Ζούπας: «Τα νέα μέτρα θα μας αποτελειώσουν»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών  εξηγεί στην «Γ» τους λόγους που ζητούν την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου

Published

on

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Την άμεση απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες ζητούν μετ’ επιτάσεως οι δικηγόροι και της Πάτρας, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

«Θα πολεμήσουμε για να μην περάσει το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι σε μία εντελώς λάθος κατεύθυνση. Στηρίζεται σε ένα επιχείρημα το οποίο δεν αντέχει σε καμία έννοια λογικής και δικαίου», αναφέρει στην «Γ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας.
Οι επικείμενες αλλαγές έχουν προκαλέσει αναβρασμό στον κλάδο σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο καθώς – όπως υποστηρίζουν θίγουν μεγάλη μερίδα δικηγόρων.
«Επειδή υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένας ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έχει καθαρά μηνιαία έσοδα 910 ευρώ και 1.184 ευρώ εάν ασκεί το επάγγελμα πάνω από 12 χρόνια! Όμως εγώ ξέρω συναδέλφους που παραιτήθηκαν από την δικηγορία όχι γιατί δεν έχουν καθαρά κέρδη αλλά αδυνατούν ακόμα και τις ασφαλιστικές τους εισφορές να πληρώσουν.
Υπάρχουν κάποιοι δικηγόροι – κι αυτό ισχύει για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά εγώ αναφέρομαι σε δικηγόρους που έχω καλύτερη εικόνα γιατί τους εκπροσωπώ-, που έχουν ένα άλλο εισόδημα π.χ. από κάποιο μίσθωμα 200 ευρώ ή μπορεί να μην έχουν ούτε αυτό και ασκούν δικηγορία, προκειμένου να είναι στον ΕΦΚΑ και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μπορέσουν κάποια στιγμή να πάρουν μία σύνταξη. Κάποιους μήνες τους μένουν καθαρά 300 – 400 ευρώ (σε κάποιους μπορεί να μην μένουν ούτε αυτά!) και έτσι έχουν και αυτοί μία συνεισφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό ή καλύπτουν τις στοιχειώδεις βασικές προσωπικές τους ανάγκες. Όλους αυτούς τους επαγγελματίες που αγωνίζονται να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές τόσο τις τρέχουσες αλλά και αυτές που έχουν σε ρύθμιση για να μπορέσουν κάποια στιγμή να εξασφαλίσουν μία σύνταξη πρέπει να τους αποτελειώσεις; Πρέπει να τους υποχρεώσεις στην ανεργία; Ή να αναγκαστούν να επαιτούν για να τους πληρώνει ο γονέας από τη σύνταξη ή ο σύζυγός τους τις παράλογες φορολογικές υποχρεώσεις που θα τους επιβληθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους… Εσείς δεν γνωρίζετε κάποιες/ους που έχουν π.χ. ένα κατάστημα σε κάποια συνοικία της πόλης μας ή και στο κέντρο που προσπαθούν να τα φέρνουν βόλτα να πληρώνουν μετά βίας τις εισφορές τους, προκειμένου να περάσουν τα χρόνια ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα;
Μπορούμε να αποδεχόμαστε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελειώνει αυτόν που πρώτον από όλους θα έπρεπε να προστατεύει; Μένουμε έτσι απαθείς; Είμαστε τόσο βολεμένοι και αδιάφοροι; Αν κάποιος δηλώνει ελάχιστα εισοδήματα και διάγει μία πλούσια και πολυτελή ζωή η ΑΑΔΕ είναι πανεύκολο με τις σύγχρονες μεθόδους να τον εντοπίσει σήμερα. Αλλά ακόμα και αν δεν μπορούσε και πάλι βάση ποιας λογικής εφαρμόζει τέτοιες ισοπεδωτικές πρακτικές;» διερωτάται.
Διαμηνύει δε πως «εμείς οι Δικηγόροι ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των αδύναμων και ευάλωτων, δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα αντιδράσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί. Το Υπουργείο Οικονομικών να «πατήσει στη γη» και να δει τις κατάφωρες αδικίες και τα αδιέξοδα του νομοσχεδίου και να το αποσύρει. Οι δικηγόροι να ξέρετε θα πολεμούσαμε και θα πολεμήσουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο ακόμα και αν δεν μας έθιγε σαν κλάδο, ακόμα και αν μας εξαιρούσε».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement