Connect with us

Ελλάδα

Πνευμονολόγοι: Κάντε τα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια

Published

on

Σύσταση στους άνω των 60 – 65 ετών να κάνουν τα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια απευθύνουν οι Έλληνες πνευμονολόγοι. Τα συγκεκριμένα εμβόλια κοστίζουν από 35 έως 50 ευρώ και αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους άνω των 60 – 65 ετών να γίνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο υψηλής δόσης (QIV-HD) ή με ανοσοενισχυτικό (aQIV), συστήνουν οι πνευμονολόγοι της χώρας.
Η Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συντάσσεται με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εστιάζοντας στην πρόληψη των αναπνευστικών νοσημάτων μέσω του εμβολιασμού.
Πρόκειται για τα δύο νέα εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, τα οποία κοστίζουν από 35 έως 50 ευρώ και αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, μετά από προηγούμενη σύσταση και συνταγογράφηση γιατρού.
Αυτό ανέφεραν οι επιστήμονες, κατά την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας 9 & 10 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα»: Ενημερωτικές ομιλίες, δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια & συμβουλευτική για το κοινό.
Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, στην ομιλία της ανέφερε συγκεκριμένα πως η τρέχουσα περίοδος, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη έξαρση στους ενήλικες των αναπνευστικών λοιμώξεων, οι οποίες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος συσχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας (που συνοδεύεται από ανοσογήρανση), με την ανοσοκαταστολή (που προκαλείται λόγω νόσου ή θεραπείας), καθώς και με την ύπαρξη συννοσηροτήτων. Πλέον, όμως, έχουμε στη φαρέτρα μας αποτελεσματικά εμβόλια για αρκετούς ιούς και βακτήρια, και μάλιστα με απλούστερο δοσολογικό σχήμα», ανέφερε.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement