Connect with us

Διεθνή

Οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ασθενείς και γιατροί παγιδευμένοι στα νοσοκομεία – «Κοντά η συμφωνία»

Published

on

Πάνω από 13.000 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και περίπου 6.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις των Ισραηλινών που εδώ και 46 μέρες σφυροκοπούν τη Γάζα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα, το οποίο είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς, ενώ δεκάδες έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχουν γίνει 335 επιθέσεις σε υγειονομικές δομές σε Γάζα και Δυτική Όχθη από την αρχή του πολέμου.

Πιο κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία

Ο επικεφαλής της Χαμάς λέει ότι η συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ «πλησιάζει». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πιθανή πενθήμερη παύση των μαχών.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

13:51 Unicef: Μια πραγματική υγειονομική «τραγωδία» διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας

Μια πραγματική υγειονομική «τραγωδία» διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.

«Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πραγματική «τραγωδία» ή «τέλεια καταιγίδα» που προκαλείται από την εμφάνιση ασθενειών.

«Έχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Unicef υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.

«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση (…) του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο Έλντερ.

13:42 Τέσσερις οι νεκροί στον Λίβανο σε δύο διαφορετικά χτυπήματα

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα.

Στο χωριό Κφαρ Κίλα, στα νότια της χώρας, σκοτώθηκε μια 80χρονη, ενώ η εγγονή της τραυματίστηκε, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ani.

Οι δύο δημοσιογράφοι και ένα τρίτο άτομο σκοτώθηκαν από πλήγμα με ρουκέτες κοντά στο σύνορο του Λιβάνου με το Ισραήλ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Τιρ Χάρφα, που απέχει περίπου ένα μίλι από το ισραηλινό σύνορο.

13:25 Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων έχουν προχωρήσει περισσότερο από ποτέ

Αξιωματούχος του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατά η Χαμάς βρίσκονται στο «πιο προχωρημένο σημείο» τους και έχουν φτάσει στο «τελικό στάδιο».

«Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που φτάσαμε ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari.

Το Κατάρ έχει συμβάλει στη μεσολάβηση για συνομιλίες με στόχο την απελευθέρωση ορισμένων από τους 240 ομήρους με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, μια προσπάθεια διαμεσολάβησης που έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πολύ αισιόδοξοι», δήλωσε ο Al-Ansari σε ενημέρωση. «Αλλά είμαστε επίσης πολύ πρόθυμοι αυτή η διαμεσολάβηση να επιτύχει την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας».

13:14 Τι δείχνουν τα βίντεο του Ισραήλ για τα «τούνελ της Χαμάς στο Αλ Σίφα» – Ανάλυση Al Jazeera

Ο ισραηλινός στρατός μετά από μέρες επιχειρήσεων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και εν μέσω αύξησης των επικρίσεων για την επίθεση, δημοσίευσε μεταξύ άλλων και βίντεο που σύμφωνα με τις IDF αποδεικνύουν την ύπαρξη τούνελ της Χαμάς κάτω από το κτίριο.

Οι ισχυρισμοί των IDF από την αρχή του πολέμου, αλλά και αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, κάνουν λόγο για αρχηγείο της Χαμάς κάτω από το Αλ Σίφα κάτι που προβλήθηκε ως επιχείρημα για την πρωτοφανή εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων σε νοσοκομείο και την αναγκαστική εκκένωσή του.

Το Al Jazeera σε άρθρο του με τίτλο «Τι μας λένε τα βίντεο του Ισραήλ για τα «τούνελ της Χαμάς» κάτω από το Αλ Σίφα» επικαλείται ειδικούς για να αναλύσει τις εικόνες που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

13:00 Τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Al Mayadeen στον Λίβανο σκοτώθηκαν στην επίθεση

Έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τους τρεις ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην επίθεση κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen αναφέρει ότι δύο άτομα από το προσωπικό του ήταν μεταξύ των θυμάτων.

«Η ανταποκρίτρια Farah Omar και ο εικονολήπτης Rabih Maamari σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε νωρίτερα «το θάνατο τριών πολιτών – δύο δημοσιογράφων και ενός ακόμη πολίτη – σε εχθρικό βομβαρδισμό» της περιοχής Tayr Harfa.

Η ρεπόρτερ και ο εικονοπλήπτης του Al Mayadeen σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

12:48 Οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες για την επίτευξη συμφωνίας

Η κατάπαυση του πυρός είναι πολύ κοντά μετά την ανακοίνωση που παρέδωσε η Χαμάς στην κυβέρνηση του Κατάρ, αναφέρει ο Χασέμ Αχελμπάρα ανταποκριτής του Al Jazeera.

«Καταλαβαίνουμε ότι ομάδες διαπραγμάτευσης εργάζονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη Ντόχα, το Τελ Αβίβ, το Κάιρο, τη Ράφα και τη Γάζα για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συμβεί απόψε ή νωρίς αύριο το πρωί», αναφέρει και προσθέτει:

«Προσπαθούν απλώς να καθορίσουν κάποιες τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την πρώτη παρτίδα αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Τώρα, όσον αφορά τις λεπτομέρειες, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται μια εξαιρετικά λεπτή επιχείρηση.

Η Χαμάς έχει πει ότι θα δώσει μια λίστα ανθρώπων που θα απελευθερωθούν, αλλά σε αντάλλαγμα, θέλει να απελευθερωθούν ταυτόχρονα και Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό.

Η Χαμάς επιμένει ότι θα αρχίσει να απελευθερώνει τους αιχμαλώτους μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο που εκτείνεται σε πέντε ημέρες για καθαρά λόγους ασφαλείας, επειδή δεν έχει την πολυτέλεια να τους απελευθερώσει όλους μαζί.

Ταυτόχρονα ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι σε ετοιμότητα για να διευκολύνει στο πέρασμα των αιχμαλώτων από τη Γάζα στο Ισραήλ.

12:32 Τι γνωρίζουμε για το Ινδονησιακό νοσοκομείο που είναι περικυκλωμένο από τανκς

  • Οι εγκαταστάσεις άνοιξαν το 2015
  • Βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, ο οποίος έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις.
  • Το νοσοκομείο χρηματοδοτείται από μια ινδονησιακή εθελοντική οργάνωση με επικεφαλής την Ιατρική Επιτροπή Διάσωσης Έκτακτης Ανάγκης.
  • Χτίστηκε για να φιλοξενήσει 140 ασθενείς, αλλά λειτουργεί πολύ πάνω από τη δυναμικότητά του.
  • Τουλάχιστον 400 έως 500 ασθενείς πιστεύεται ότι βρίσκονται στο εσωτερικό του.
  • Οι γιατροί δεν έχουν ιατρικές προμήθειες για να τους περιθάλψουν και λένε ότι οι συνθήκες είναι δραματικέ

12:15 Τρία άτομα μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στον Λίβανο

Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι και ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκαν από πλήγμα ρουκέτας κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στην πόλη Tir Harfa, περίπου 1,6 χιλιόμετρα (1 μίλι) από τα ισραηλινά σύνορα, προστίθεται.

11:55 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, λέει ότι η ομάδα παρέδωσε την απάντησή της σχετικά με μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας στους διαπραγματευτές του Κατάρ.
  • Ενώ το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει μια τέτοια συμφωνία, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα περιλαμβάνει ανταλλαγή αιχμαλώτων-κρατουμένων.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ, δήλωσε σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να κάνει ένα τεράστιο λάθος εάν συμφωνήσει σε ανταλλαγή ομήρων.
  • Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται αμείωτοι, με τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται σε αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει επίσης ότι ολοκλήρωσε την περικύκλωση της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.
  • Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας.
  • Το Ισραήλ ανακαλεί τον πρεσβευτή στη Νότια Αφρική «για διαβουλεύσεις» ενόψει της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την τύχη της ισραηλινής πρεσβείας στη χώρα.

11:43 Σκοτώθηκε 80χρονη στον Λίβανο από ισραηλινά πυρά

Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα και τραυμάτισε την εγγονή της στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Εχθρικά αεροσκάφη εισέβαλαν σε κατοικημένα σπίτια στο Kfar Kila, με αποτέλεσμα το θάνατο της πολίτη Laiqa Sarhan, 80 ετών, και τον τραυματισμό της εγγονής της», ανέφερε το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

11:30 Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ανταλλάσσονται και πάλι πυρά πάνω από το όριο της μπλε γραμμής που έχει χαράξει ο ΟΗΕ μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

«Πριν από λίγο, αεροσκάφη των IDF εντόπισαν και έπληξαν τρεις ένοπλους τρομοκρατικούς πυρήνες στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο.

Επιπλέον, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν έναν αριθμό τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών υποδομών και δομών που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Πριν από λίγη ώρα, τρομοκράτες έριξαν βλήματα όλμου σε ένα φυλάκιο των IDF στο βόρειο Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Το πυροβολικό των IDF πλήττει επί του παρόντος την περιοχή προέλευσης των πυρών», αναφέρει η ανακοίνωση.

11:13 Η κατάσταση των νοσοκομείων στη Γάζα – Η πληρότητα στο 190%

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας:

  • Περίπου 120 ασθενείς μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς
  • Το Ισραήλ βομβαρδίζει το νοσοκομείο Αλ Σίφα και καταστρέφει τμήματα του.
  • Το ποσοστό πληρότητας στα νοσοκομεία της Γάζας είναι 190%.
  • Τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα είναι εντελώς εκτός λειτουργίας.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν για δεύτερη ημέρα το μοναδικό νοσοκομείο αιμοκάθαρσης στη Γάζα.
  • Απαιτούμε να εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση για την εκκένωση εκατοντάδων τραυματιών και την είσοδο ιατρικών αντιπροσωπειών και ιατρικών προμηθειών
  • Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει την επίθεσή του εναντίον του νοσοκομείου της Ινδονησίας και παραποιεί στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του

Πολίτες βοηθούν ασθενείς στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

11:03 Haaretz: Το Κατάρ θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των ομήρων την Τρίτη

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz που επικαλείται πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις το Κατάρ θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων την Τρίτη,

Σύμφωνα με την πηγή, η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων βρίσκεται «στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης» και το Κατάρ αναμένεται να δημοσιεύσει το περίγραμμα της συμφωνίας την Τρίτη.

10:52 «Τρεις ημέρες πριν δολοφονηθεί ήταν στην Ελλάδα» – Συγκλονίζει ο πατέρας της Σάνι Λουκ

Ανατριχιάζουν οι αποκαλύψεις του πατέρα της Σάνι Λουκ, της 22χρονης Γερμανο-ισραηλινής η οποία δολοφονήθηκε από τους μαχητές της Χαμάς, αφού απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πατέρας της αδικοχαμένης νεαρής, της οποίας η τύχη αγνοούνταν για ημέρες, μίλησε στην ΕΡΤ περιγράφοντας τις γεμάτες αγωνία στιγμές μέχρι να μάθουν νέα της αλλά και την τραγική στιγμή που ενημερώθηκαν για τον θάνατό της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

10:40 Μπεν Γκιβρ: Το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια συμφωνία που μπορεί να φέρει την καταστροφή

Την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές ότι θα ανακοινωθεί συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων και ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός, υπάρχουν αντιδράσεις από το Ισραήλ που διατυπώνονται ανοιχτά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ επίσημα το Τελ Αβίβ δεν έχει τοποθετηθεί.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir εξέδωσε δήλωση με την οποία προειδοποιεί κατά της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος επειδή γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία. Μας κρύβουν πράγματα και δεν μας λένε την αλήθεια. Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος, παρόμοιο με τη συμφωνία Σαλίτ».

Σε μια συμφωνία του 2011, το Ισραήλ απελευθέρωσε πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούσε σε αντάλλαγμα για τον όμηρο Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Ο Ben-Gvir δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times of Israel, ότι το Ισραήλ μπορεί να είναι έτοιμο να κάνει «μια συμφωνία που μπορεί να φέρει καταστροφή».

Χθες ο Ben-Gvir ήρθε σε αντιπαράθεση με οικογένειες ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

10:29 Απόκοσμες εικόνες στην Τζαμπάλια

Η εικόνα από την Τζαμπάλια μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

10:16 Θετικά σημάδια για συμφωνία αλλά το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμα

Πληθαίνουν οι αναφορές για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που θα περιλαμβάνει και παύση πυρός, αλλά ακόμα η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και το κυριότερο το Ισραήλ δεν έχει δώσει καμία απάντηση σε όσα αναφέρει η παλαιστινιακή οργάνωση, που μεταξύ άλλων δήλωσε ότι συμφωνία θα υπάρξει τις επόμενες ώρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες έχουν αποτύχει, παρά το γεγονός ότι έχουν σημειώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, θετική πρόοδο.

Ισραηλινοί διπλωμάτες δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι ελπίζουν ότι θα απελευθερωθεί ένας σημαντικός αριθμός ομήρων.

Ορισμένες οικογένειες των απαχθέντων εξέφρασαν την οργή τους μετά τη συνάντηση με το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ χθες το βράδυ, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα έναντι της καταστροφής της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε ότι όσο περισσότερο αποδυναμώνεται ο εχθρός τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψουν οι όμηροι.

09:59 Πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές

Το ζήτημα της ανταλλαγής αιχμαλώτων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ επανέρχεται στο τραπέζι καθώς φαίνεται να αποτελεί τμήμα της πολυαναμενόμενης συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη.

Παρακάτω παρουσιάζονται δεδομένα για τους Παλαιστίνιους κρατουμένους όπως τα σταχυολογεί το Al Jazeera:

  • Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, υπήρχαν περίπου 5.200 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές
  • Από τότε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον ακόμα 2.960 κατά τη διάρκεια καθημερινών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Μεταξύ αυτών είναι τουλάχιστον 95 γυναίκες και 37 δημοσιογράφοι
  • Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους κρατούνται βάσει νόμων και στρατιωτικών διαταγών που επιτρέπουν την κράτηση χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών
  • Τουλάχιστον 145 από αυτούς είναι παιδιά, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων
  • Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 200 παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων 26 σε διοικητική κράτηση

09:48 «Κατάπαυση του πυρός αναμένεται τις επόμενες ώρες»

Ο Abdel Hamid Siyam, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, λέει ότι η πολυαναμενόμενη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ θα μπορούσε να ανακοινωθεί μέσα στις «επόμενες 12 ώρες» από την Ντόχα.

«Πιστεύω ότι τα τελευταία σημεία που πρέπει να συμφωνηθούν είναι η διάρκεια της παύσης πυρός, ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που πρέπει να έρθει στη Γάζα, ειδικά τα καύσιμα… και ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο Siyam δήλωσε ότι η παύση πυρός είναι πιθανό να διαρκέσει από τρεις έως πέντε ημέρες.

«Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν για πέντε ημέρες… θέλουν να δώσουν στον λαό πραγματική ανάσα», πρόσθεσε.

09:42 IDF: Περικυκλώσαμε την πόλη της Τζαμπάλια

Οι IDF υποστηρίζουν ότι περικύκλωσαν την πόλη Jabalya στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τη νύχτα της Δευτέρας.

Ο στρατός δήλωσε ότι δυνάμεις πυροβολικού και αεροσκάφη προετοίμασαν την περιοχή για μάχη και οι χερσαίες δυνάμεις επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικούς στόχους», υπό την κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μεταξύ των στόχων που δέχθηκαν επίθεση ήταν τρία τούνελ κοντά στην Jabalya, όπου «είχαν καταφύγει οι τρομοκράτες».

Ισχυρίζονται ακόμα ότι οι IDF βρήκαν όπλα σε κατοικίες και παιδικά δωμάτια.

09:30 Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό χτύπημα σε κατοικίες στη Βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο οκτώ σπίτια στην οδό Kamal Adwan Hospital νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, ενώ πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.

Εικόνες από το σημείο δείχνουν εκτεταμένη καταστροφή στην περιοχή, καθώς οι διασώστες ψάχνουν εναγωνίως για θύματα. Ένας άνδρας που θρηνεί φαίνεται να ψάχνει στα ερείπια για φίλους και συγγενείς χρησιμοποιώντας μόνο τον φακό του τηλεφώνου του.

Σύμφωνα με το πλήρωμα ασθενοφόρου στο σημείο μόνο δύο ασθενοφόρα υπήρχαν για να μεταφέρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες.

Ένας τραυματιοφορέας είπε ότι στα σπίτια διέμεναν πάνω από 10 άτομα, ενώ σε ένα σπίτι διέμεναν έως και 18 άτομα.

 

 

09:13 Αποστάσεις της πρεσβείας του Ισραήλ στις ΗΠΑ από την τοποθέτηση υπουργού που κάλεσε σε «εθελοντική» μεταφορά του πληθυσμού της Γάζας

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έστειλε μήνυμα στους δημοσιογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι το άρθρο της υπουργού Πληροφοριών, Gila Gamliel, αντανακλά την προσωπική της άποψη.

Το άρθρο, το οποίο ήταν γραμμένο στα αγγλικά, εμφανίστηκε σε στήλη γνώμης της Jerusalem Post, τη Δευτέρα, και καλούσε τις δυτικές χώρες να υποδεχθούν τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Η πρεσβεία διευκρίνισε ότι η Gamliel δεν είναι μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και δεν αποτελεί «μέρος των διαβουλεύσεων ή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το θέμα αυτό».

Ροή ειδήσεων

Advertisement