Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Φτωχοποίηση και, ταυτόχρονη, στοχοποίηση»

Published

on

Άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και έναρξη διαβούλευσης με στόχο τη μετάβαση σ΄ ένα νέο δίκαιο καθεστώς φορολόγησης για έμπορους, ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολουμένους επιχειρηματίες ζήτησε χθες το τοπικό συντονιστικό παραγωγικών και επιστημονικών φορέων το οποίο οργανώνει αύριο Τετάρτη 22 του μηνός τη μεγάλη, παμπατραϊκή, κινητοποίηση με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου (ώρα 10:30 π.μ.) συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στο πανελλαδικό 24ωρο «λουκέτο» σε καταστήματα και όλους τους χώρους δουλειάς για τους επαγγελματίες.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας σωματεία μέλη του συντονιστικού κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «κρυφή ατζέντα» η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά τις εκλογές με στόχο, όπως υποστηρίχθηκε, τη φτωχοποίηση των μικρών και μεσαίων έμπορων και επαγγελματιών και παράλληλη στοχοποίησή τους σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Στην κινητοποίηση με αίτημα να αποσυρθεί άμεσα η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης με βάση το τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα και αφετηρία το βασικό μισθό (10.920 ευρώ) συμμετέχουν και οι επιστημονικοί φορείς, δικηγόροι, γιατροί, οικονομολόγοι – λογιστές κ.ά.
«Η ακρίβεια και το υψηλό κόστος διαβίωσης έχουν εξαφανίσει τα εισοδήματα του κόσμου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη φορολόγησή μας με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης -τα οποία εφαρμόσθηκαν παλαιότερα και έχουν αποτύχει παταγωδώς- μια απόφαση ευθέως αντίθετη με τα όσα έλεγαν προεκλογικά για τους μικρομεσαίους» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας, Κώστα Ζαφειρόπουλο.
«Μια εντελώς αναχρονιστική επιστροφή στα τεκμήρια του ‘90» χαρακτήρισε το νέο φορολογικό και για τον κλάδο των νομικών ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας. Επισημαίνοντας ότι αυτή η επιστροφή σε παλαιότερο καθεστώς γίνεται μάλιστα σε μια περίοδο ψηφιακής μετάβασης του συνόλου της οικονομίας, με το χρονοδιάγραμμα της πλήρους διασύνδεσης των ταμειακών και ‘POS’ με την ΑΑΔΕ να τρέχει ολοταχώς!
«Το σχέδιο αυτό αποτελεί μια κατάφωρη αδικία που καταδικάζει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία» ο οποίος μίλησε ακόμη για πολεμική της κυβέρνησης σε κλάδους που «πρώτα απ όλους έπρεπε να θέσει σε καθεστώς προστασίας».
«Ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων που θέλουν το μικρομεσαίο επαγγελματία στο περιθώριο και εν τέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με το «λουκέτο» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αχαΐας (Ο.Ε.Β.Ε.ΣΝ.Α.) Δημήτρης Νικολακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή όλων των ελευθέρων επαγγελματιών στην κινητοποίηση και το 24ωρο καθολικό κλείσιμο που έχουν ανακοινώσει για αύριο Υδραυλικοί, Ηλεκτρολόγοι, Αυτοκινητιστές, Κομμωτές, δεκάδες οργανώσεις καθώς και αυτοαπασχολούμενοι, είναι ο μόνος τρόπος να μην περάσει ένας οριζόντιος και άδικος φόρος. «Πολλοί επαγγελματίες απλά εργάζονται για να συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα» σχολίασε ακόμη, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας να αναθεωρήσει τη στάση της.
«Αυξήσεις στην ενέργεια, τα υπερκέρδη σε λίγους, αυξήσεις στα τρόφιμα με στόχο, πάλι, να ωφελούνται οι λίγοι και να χάνουν οι πολλοί. Συντελείται μια μεγάλη αναδιανομή εισοδημάτων στη χώρα με άδικη κατανομή» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α.) Τάσος Γιατράς καλώντας τους συναδέλφους του να δώσουν αύριο το πρωί το «παρών» τους στην πλατεία Γεωργίου στη μεγάλη κινητοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών.
«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώνονται και διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα στη δουλειά» ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας της Συντεχνίας Αρτοποιών Πατρών Κώστας Τηλιγάδης, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας θα είναι «μέχρι τέλους» και για το αφορολόγητο εισόδημα για τους επαγγελματίες, τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό και την κατάργηση του επίσης «κεφαλικού φόρου», του τέλους επιτηδεύματος».
@ Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καταδικάζει το φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι θα παραβρεθεί στην προγραμματισμένη κινητοποίηση στην πλατεία Γεωργίου, αύριο Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023 στις 10:30 π.μ., «δηλώνοντας την στήριξή του στο δίκαιο αίτημά τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement