Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε συνθήκες ασφυξίας στο εμπόριο-Παρεμβάσεις συνδικαλιστών του εμπορίου σε Πάτρα και Αίγιο για το κόστος του χρήματος και την αφαίμαξη εσόδων εξαιτίας της ακρίβειας

Published

on

Αυξάνουν οι φωνές το τελευταίο διάστημα στο χώρο του εμπορίου που ζητούν δράση για δύο μεγάλα προβλήματα τα οποία απειλούν τη βιωσιμότητα εκατοντάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το κόστος του χρήματος με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού αλλά και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στους τζίρους και τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Μετά την… παρένθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, η αντιπολίτευση στον Εμπορικό Σύλλογο της Πάτρας, με άξονα τους Γιάννη Ρούπα και Παναγιώτη Γουρδούπη της «Εμπορική Ανανέωση», επιχειρεί να ανοίξει πάλι την… ατζέντα με τις εκκρεμότητες. Επικεντρώνοντας στην ανάγκη για την άμεση έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση πάνω ζητήματα που μπορούν να προσφέρουν «ανάσα» σε πολλές επιχειρήσεις.

Στην ανακοίνωση της η «Εμπορική Ανανέωση» επισημαίνει ότι απέστειλε ανοιχτή επιστολή με την οποία καλεί τα μέλη του προεδρείου του Εμπορικού Συλλόγου να χαράξουν ρότα διεκδικητική σε σχέση με το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ζητήματα τα οποία είναι στο πεδίο δράσης του οικονομικού επιτελείου. Σε αντίθεση με το θέμα της αύξησης των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων λόγω του υψηλού πληθωρισμού και την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα τα οποία επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες και απαιτούν συνδυασμένη «θεραπεία».

Σε σχέση με ασφαλιστικό και φορολογικό, η παράταξη θεωρεί ότι πρέπει να κλείσουν όλες οι ανοικτές εκκρεμότητες άμεσα -η διασύνδεση επιχειρήσεων με POS, ζητήματα που σχετίζονται με το «Εργάνη», να υιοθετηθεί άμεσα νέα ρύθμιση οφειλών και να ρυθμιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την βίαιη μετάβαση του εμπορίου στην «ψηφιακή εποχή».

Θεωρεί επίσης ότι βρισκόμαστε ήδη σε αρκετή απόσταση από τις κάλπες και είναι ώρα να ανοίξουν τα κεφάλαια που αφορούν την ένταξη του εμπορίου στον Αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ 2021-2027, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και να προχωρήσει η συνεργασία με δήμο Πατρέων και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για αναπλάσεις στον αστικό ιστό και περιφερειακές αγορές που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.

Στην ατζέντα βάζει επίσης, την ανάπτυξης της εμπορικής ζώνης πέριξ του νέου Δημοτικού μεγάρου στο Αρσάκειο και της περιοχής της Αγίας Σοφίας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο του “Open Mall 2” όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες.
Ζητά ακόμη, άμεσο προγραμματισμό εκδηλώσεων για την ημέρα του εορτασμού του Πολιούχου και την περίοδο των Χριστουγέννων, συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας στα πλαίσια κοινών στόχων που είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης καταναλωτών για την στήριξη της τοπικής αγοράς και τέλος, εξορθολογισμό εσόδων – εξόδων για τη βιωσιμότητα του Συλλόγου.
Η Ομοσπονδία
Το θέμα του προγραμματισμού δράσης για το επόμενο διάστημα τέθηκε και στην Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα δηλαδή μετά τι τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών, στην Πάτρα, στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου.
«Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τελείωσαν, όμως τα προβλήματα των εμπόρων παραμένουν και οξύνονται μέρα με τη μέρα» επισημαίνεται στη σχετική παρέμβαση του αντιπροέδρου Λάμπη Παπαδόπουλου ο οποίος τοποθετήθηκε στη διάρκεια του απολογισμού της Ομοσπονδίας για το 2022 και το τρέχον έτος, όπου έγινε εκτίμηση των κατάστασης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τα προβλήματα για τον εμπορικό κόσμο. Ο Λάμπης Παπαδόπουλος περιέγραψε την κατάσταση τόσο στην Πάτρα και στην Αιγιάλεια. «Οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν κλείσει, τα λειτουργικά έξοδα έχουν εκτοξευθεί και η ρευστότητα βρίσκεται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα όπως άλλωστε και οι οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των καταναλωτών» αναφέρει και συνεχίζει: «Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ. Συνεχίζουμε, παλεύουμε μαζικά για να διατηρήσουμε το εμπόριο ζωντανό».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement