Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δημοτικό γηροκομείο στο πρώην «409»-Ο Κώστας Σβόλης επιμένει στη διεκδίκηση παραχώρησης του κτιρίου

Published

on

Την παραχώρηση χρήσης του πρώην «409, Στρατιωτικού Νοσοκομείου» που παραμένει αναξιοποίητο και ερημωμένο ζητά ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Κώστας Σβόλης, προτείνοντας μάλιστα, στο χώρο να λειτουργήσει δημοτικό γηροκομείο- ξενώνας.

Όπως επισημαίνει σε δημόσια τοποθέτησή του το θέμα είναι αποδοθεί το κτίριο στο Δήμο κι ακολούθως να γίνει διαβούλευση για την αξιοποίησή του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σβόλης αναφέρει «όταν η επαναστατική σου διάθεση εξαντλείται μόνο στην ιδιωτικοποίηση και δεν εκδηλώνεται στη διεκδίκηση δημόσιων κτιρίων για δημοτική αξιοποίηση τότε σίγουρα δεν ωφελείται η πόλη σου.
Η οικονομική δυσπραγία του Δήμου μας δεν δικαιολογεί τη μη διεκδίκηση δημόσιων χώρων με το πρόσχημα της έλλειψης χρημάτων. Άλλωστε η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται (αν το οραματίζεσαι) από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ παραχωρούσε το 2018 το παραλιακό μέτωπο στον Δήμο Πατρέων θα έπρεπε να ισχυρισθούμε: «δεν έχουμε χρήματα, τι να το κάνουμε;».
Το κτίριο του πρώην 409 στρατιωτικού νοσοκομείου είναι μέρος της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Ταμείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θέλησε προ ολίγων μηνών να το αξιοποιήσει προσδοκώντας έσοδα και ο Δήμαρχος Πατρέων, ορθά, εναντιώθηκε. Η διαδικασία πάγωσε και ταυτόχρονα πάγωσαν και οι εκ του Δήμου αντιδράσεις.
Ο Δήμαρχος ζητά τώρα επιτακτικά να δημιουργηθεί υγειονομική μονάδα με φροντίδα της κεντρικής διοίκησης. Δηλαδή, κατά τον Δήμαρχο, αν δεν εμπεριέχεται στον κρατικό υγειονομικό σχεδιασμό η αξιοποίηση του 409 τι προτείνει; Να μείνει κλειστό και ερημωμένο; Υγειονομική μονάδα με φροντίδα του κράτους ή τίποτα;
Η γνώμη μας είναι να διεκδικήσουμε την παραχώρηση χρήσης, να αποφασίσουμε ως τοπική κοινωνία τι θέλουμε (η πρότασή μας είναι δημοτικό γηροκομείο-ξενώνας), να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία και να το αξιοποιήσουμε.
Αντίστοιχη άποψη έχουμε για οποιοδήποτε δημόσιο οικόπεδο ή κτίσμα ανήκει στα
γεωγραφικά όρια του Δήμου μας».

Περισσότερα χρήματα για τους ευάλωτους
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης με αφορμή την απάντηση της δημοτικής Αρχής στην επισήμανση της «Πάτρας Ενωμένης» ότι είναι ελάχιστα τα χρήματα που διατίθενται για τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών, αναφέρει πως «η δημοσιοποίηση και η κριτική που ασκήσαμε ως Δημοτική Παράταξη στη Δημοτική Αρχή για τα μικρά ποσά που δαπανά για τρόφιμα για τις ευπαθείς ομάδες ενόχλησε κάποια στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Θα προτιμούσαμε να ενοχλούνται από τα πεπραγμένα τους και για του λόγου το αληθές ας ανατρέξουν στα αντίστοιχα οικονομικά απολογιστικά στοιχεία, του 2018 και 2019, του Κοινωνικού Οργανισμού (ΚΟΔΗΠ). Θα αντιληφθούν ότι με λιγότερα έσοδα, ο ΚΟΔΗΠ δαπανούσε κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ περισσότερα από ότι δαπανά τα τελευταία χρόνια. Αφού είναι η ίδια Δημοτική Αρχή από το 2014 και εντεύθεν, ας μας απαντήσουν: μειώθηκαν οι ανάγκες στήριξης των ευάλωτων πολιτών; Μονίμως, η Δημοτική Αρχή αρέσκεται στο να καταγγέλλει την κεντρική διοίκηση και να αποποιείται των ευθυνών της. Όταν ζητάμε να δοθούν περισσότερα χρήματα για τρόφιμα στους ευάλωτους συμπολίτες μας, απαντούν ότι φταίνε τα αστικά κόμματα. Όταν ζητάμε να στηριχθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, απαντούν ότι φταίει ο καπιταλισμός. Όταν ζητάμε να δοθούν οικονομικά βοηθήματα στους απόρους, απαντούν ότι φταίνε οι κυβερνήσεις. Και όταν τους απαντάμε ότι η κυβέρνηση ψηφίζεται από τον λαό τότε απαντούν ότι έκανε λάθος ο λαός. Τα συμπεράσματα δικά σας!!!».

Ροή ειδήσεων

Advertisement