Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αυτή την ώρα το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για τους αιχμαλώτους της Χαμάς

Published

on

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα έχει την πλειοψηφία στο 38μελές υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία για τους ομήρους, παρά την αντίθεση των ακροδεξιών κομμάτων με τις έξι ψήφους τους στο υπουργικό συμβούλιο. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πυρετώδεις ήταν άλλωστε οι συσκέψεις σε κάθε επίπεδο. Μετά το υπουργικό συμβούλιο Πολέμου, ο Νετανιάχου συγκάλεσε για τις 19:00 το υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας και στις 20:00 υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο «υπό το φως των εξελίξεων στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει τη συμφωνία και θα συσπειρώσει κατά πάσα πιθανότητα 19 ψήφους που κατέχει το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και πέντε που ανήκουν στο κόμμα Εθνική Ενότητα του υπουργού πολέμου Μπένι Γκαντζ. Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas θα ψηφίσει υπέρ της διαφαινόμενης συμφωνίας για τους ομήρους, λέει εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο ηγέτης του Shas Aryeh Deri συμβουλεύτηκε τους θρησκευτικούς συμβούλους του υπερορθόδοξου κόμματος, οι οποίοι του έδωσαν «εντολή» να θέσει τις έξι έδρες του κόμματος στο υπουργικό συμβούλιο πίσω από τη συμφωνία για την «απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο». Ο Deri απομακρύνθηκε από το υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα φέτος, αλλά κάθεται ως παρατηρητής στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου. Το United Torah Judaism, το οποίο κατέχει δύο, δεν έχει ακόμη εκφράσει δημοσίως τις θέσεις του. Αλλά σύμφωνα με αναφορές στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Τι ζητά το Ισραήλ, τι διαρρέει η Χαμάς – Προ των πυλών κρίσιμες αποφάσεις

Σύμφωνα με ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι 50 – 80 όμηροι και να κηρυχθεί τετραήμερη παύση πυρός. Σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο, θα απελευθερώνεται ένας αριθμός ομήρων καθημερινά, όσο θα διαρκεί η κατάπαυση του πυρός.

Από την άλη πλευρά, ο ηγέτης της Χαμάς λέει ότι η οργάνωση βρίσκεται «κοντά» σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ. Η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιορισμένη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ» λέει το Κατάρ

Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ στους Times of Israel. «Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας» είχε πει.

Η συμφωνία αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει τετραήμερη  παύση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση 50 – 80 αμάχων ομήρων του Ισραήλ από τη Χαμάς και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών από την Παλαιστίνη που βρίσκονται υπό κράτηση από το Ισραήλ.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς δήλωσε ότι μία συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ αυξάνει τις ελπίδες τόσο για παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα όσο και για την απελευθέρωση τουλάχιστον ορισμένων από τους ισραηλινούς ομήρους που κρατά η οργάνωση. Η Χαμάς έχει ήδη απαντήσει στους διαμεσολαβητές του Κατάρ.

Την ίδια ώρα, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά και ο πρωθυπουργός του Κατάρ υποδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι μια συμφωνία είναι κοντά. Ωστόσο παρατηρητές προειδοποιούν ότι οι δημόσιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια τέτοιων διαπραγματεύσεων είναι συχνά παραπλανητικές και κάθε πιθανή συμφωνία κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Πολυήμερη εκεχειρία»

Ο Izzat el Reshiq, έτερος ανώτερος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες αφορούσαν μια εκεχειρία που θα διαρκούσε «αρκετές ημέρες» και θα είχε προβλέψεις για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ανταλλαγή ομήρων που έχει η Χαμάς με κρατούμενους του Ισραήλ.

Οι διαπραγματευτές επιδιώκουν μια συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωση περίπου 240 Ισραηλινών ομήρων, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις στο Ισραήλ, σκοτώνοντας πάνω από 1.200 άτομα, κυρίως αμάχους, στα σπίτια τους ή στο φεστιβάλ μουσικής. Το Κατάρ έχει αναλάβει τη διαμεσολάβηση.

Πηγές με γνώση των συνομιλιών ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια προσωρινή συμφωνία περιελάμβανε πενθήμερη εκεχειρία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 έως 100 ομήρων (νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 50 – 80 ομήρους) που κρατούν η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ. Ανάμεσά τους Ισραηλινοί πολίτες και αιχμάλωτοι άλλων εθνικοτήτων αλλά όχι στρατιωτικό προσωπικό. Παράλληλα, 300 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά, θα απελευθερωθούν από τις φυλακές του Ισραήλ.

US official: Hostage deal with Hamas could be reached ‘at any point’

Πιέσεις από παντού δέχεται ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται έντονες πιέσεις στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων. Η επιχείρηση με την ταυτόχρονη ολοκλήρωση του στόχου της εξάλειψης της Χαμάς, σε σημείο να μην μπορεί να πλήξει εκ νέου το Ισραήλ, έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και την κοινωνία.

Τις τελευταίες ημέρες, η υποστήριξη μεταξύ των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματικών για μια συμφωνία φαίνεται να έχει αυξηθεί, καθώς κατανοούν ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της ισραηλινής επίθεσης. Πολλοί μέσα στο ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας πίστευαν πάντα ότι οι σημαντικές παραχωρήσεις ήταν αναπόφευκτες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement