Connect with us

Υγεία

Διαβήτης: Η διασκεδαστική δραστηριότητα που μειώνει κατά 35% τον κίνδυνο νόσου – Δεν είναι το περπάτημα

Published

on

Ένα μεγάλο δώρο στην ψυχική τους υγεία κάνουν οι λάτρεις των ταινιών, ενισχυμένο επιπλέον αν η πλοκή τούς κάνει να γελούν. Σύμφωνα δε με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο International Journal of Public Health, όσοι επιλέγουν να τις απολαύσουν στις κινηματογραφικές αίθουσες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Πεκίνου (Κίνα) και της Οσάκα (Ιαπωνία) συγκέντρωσαν στοιχεία αυτο-αναφορών περισσότερων από 4.000 ατόμων στην Αγγλία σχετικά με τη συχνότητα εξόδων για σινεμά και θέατρο καθώς και επισκέψεων σε γκαλερί τέχνης και μουσεία επί 12 έτη. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγκρίθηκαν με τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συχνές έξοδοι στον κινηματογράφο, μία φορά το μήνα περίπου, σχετίστηκαν με 35% μικρότερο κίνδυνο της μεταβολικής νόσου συγκριτικά με όσους πήγαιναν σπάνια ή ποτέ. Αντίστοιχη προστασία εξασφάλιζαν και όσοι επέλεγαν το θέατρο, τις συναυλίες, την όπερα ή τις γκαλερί με την ίδια συχνότητα. Η σχέση παρέμεινε και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων σχετιζόμενων με τον διαβήτη όπως το χαμηλό εισόδημα και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο,

Ο ρόλος του στρες

 

Μολονότι οι τέχνες και οι πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν αποδειχθεί ασπίδα της ψυχικής υγείας από το άγχος και την κατάθλιψη, οι προστατευτικές τους ιδιότητες έναντι του διαβήτη τύπου 2 αποδεικνύονται ερευνητικά για πρώτη φορά. Χωρίς να έχουν εικόνα για τους ακριβείς μηχανισμούς, οι ερευνητές αποδίδουν τα οφέλη στις αγχολυτικές ιδιότητες των δραστηριοτήτων πολιτιστικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Diabetes UK, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έκκριση ορμονών όπως η κορτιζόλη, οι οποίες διαταράσσουν τη διαδικασία παραγωγής ινσουλίνης από τα παγκρεατικά κύτταρα. Τα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2.

Θέλει τρόπο

Μια «παράλειψη» της μελέτης είναι οι επιπτώσεις από το ποπ-κορν, τα πατατάκια και τις υπόλοιπες λιχουδιές που αποτελούν συνήθως αναπόσπαστο κομμάτι μιας βραδιάς στον κινηματογράφο. Παλαιότερη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι μια τυπική μερίδα γλυκά ποπ-κορν περιέχει 1.260 θερμίδες και 79.6 γρ. λιπαρά και μια μερίδα νάτσος 3,1 γρ. αλάτι (νάτριο) -πάνω από τα 2 γρ. που συστήνουν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-, 1.030 θερμίδες και 56,5 γρ λιπαρά. Όσον αφορά τα αναψυκτικά, ένα ποτήρι ισοδυναμεί με 320 θερμίδες.

Οι ωφέλιμες δραστηριότητες συνεπώς θέλουν τον τρόπο τους για να μη γίνουν από σύμμαχος εχθρός.

Ροή ειδήσεων

Advertisement