Connect with us

Ελλάδα

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις περιμένουν απαντήσεις

Published

on

Νέα παρέμβαση από τον βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για το θέμα των Επιχειρηματιών Πάρκων μετά την σχετική ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τις επαφές με τις εγκατεστημένες επιχείρησης και τη ΒΙΠΕ Πάτρας για τα προβλήματα με τις χρεώσεις της ΕΤΒΑ και το ζήτημα της αυτοδιαχείρισης και αναβάθμισης των βιομηχανικών ζωνών της χώρας.

«Οι Κυβερνήσεις μεγάλων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να διοχετεύουν πρωτοφανείς δημόσιους πόρους στις οικονομίες τους και ειδικά στις βιομηχανίες τους, αξιοποιώντας την τεράστια ευελιξία που τους προσέφεραν σε επίπεδο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλάζουν άρδην τις πολιτικές για τις βιομηχανίες, οι επιλογές της Κυβέρνησης για την ελληνική βιομηχανία δείχνουν ότι βρίσκονται εκτός ‘γεωπολιτικού’ τόπου και χρόνου» επισημαίνει.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρεται στις καταγγελίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Περιοχές για «τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς κοινοχρήστων που αγγίζουν ακόμα και το 800%, σε διάφορα από τα 27 Επιχειρηματικά Πάρκα που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ» αλλά και τους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων για τους οποίους έχει επίσης καταγγελθεί ότι προήλθαν μέσα από «μια πλήρως αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία, που δε νοείται σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία καθώς ήταν ειδικά σχεδιασμένη ώστε να αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων».

«Τα ανωτέρω προφανώς αφαιρούν ανταγωνιστικότητα από τις εντός ΒΙΠΕ επιχειρήσεις,  έναντι των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτός οργανωμένων υποδοχέων… Ήδη πολλές επιχειρήσεις προσφεύγουν στη δικαιοσύνη» αναφέρει ο βουλευτής

«Το λογικό και εθνικά ωφέλιμο, θα ήταν η χάραξη μιας πολιτικής για την εγχώρια βιομηχανία στοχευμένη στην ενίσχυση των υφιστάμενων ΒΙΠΕ και στη μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων. Για αυτό, θα έπρεπε να κατευθυνθούν σωστά στοχευμένοι και ικανοί πόροι για την αναβάθμιση των υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων και για την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών τους στις φιλοξενούμενες επιχειρήσεις, χωρίς πρόσθετα κόστη.

Ωστόσο, το προβλεπόμενο πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι επιεικώς ανεπαρκές. Οι πόροι για τα Επιχειρηματικά Πάρκα υπολείπονται των χρηματοδοτήσεων ορισμένων Δήμων, της αναβάθμισης του ΟΑΚΑ και της αποκατάστασης κτιρίων στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι αλλά και της (δανειακής με μηδενικά πραγματικά επιτόκια) χρηματοδότησης μεμονωμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων» τονίζεται ακόμη με τον κ. Κωνσταντινόπουλο να καταλήγει ότι «τα παραπάνω ζητήματα συνθέτουν μια ζοφερή εικόνα για τις ΒΙΠΕ και εν γένει τη βιομηχανική πολιτικής της χώρας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement