Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αποτίμηση καταστροφών και κινδύνων για νέες κατολισθήσεις

Το κλιμάκιο συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος και αντιδήμαρχοι του δήμου Αιγιαλείας

Published

on

TOY ΠΑΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΑΓΜΕ (Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) βρίσκεται από χθες πρωί στο Διακοπτό για επιθεώρηση των κατολισθήσεων σε οικισμούς του Αιγίου, στο ύψος της παλαιάς και νέας εθνικής οδού σε Ζαχλωρίτικα και Ελαιώνα αλλά και το φαράγγι του Βουραϊκού για τον Οδοντωτό.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο γεωλόγους συνόδευσαν στην περιοχή ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικού Τομέα αρμόδιος και για τη Δ.Ε. Διακοπτού Βασίλης Χριστόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραϊσκoς.

Οι επιστήμονες θα παραμείνουν στην περιοχή και σήμερα, τουλάχιστον, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να παρουσιαστεί έκθεση προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Την κινητοποίηση του ΕΑΓΜΕ ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος με επιστολή στον Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου στις 6 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την εκτεταμένη κατολίσθηση της 2-11-2023.

Το κλιμάκιο θα αξιολογήσει τις κατολισθήσεις σε οικισμούς όπως Ζαχλωρίτικα, Δερβενάκι, Τράπεζα, Ελαιώνα αλλά και νέους κινδύνους στην περιοχή των καμένων από τη μεγάλη φωτιά της 23- 7-2023.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, είναι αναγκαία η εκτίμηση των κατολισθήσεων λόγω των σοβαρών προβλημάτων που ήδη έχουν προκληθεί αλλά και για λόγους ασφαλείας καθώς υπάρχει κίνδυνος νέας εξέλιξης του φαινομένου προς την πλευρά της παλαιάς και νέας εθνικής (Ολυμπία), το φαράγγι αλλά και οικισμούς του Αιγίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπονάνος, η περιοχή εδώ και καιρό «εκπέμπει» σήμα κινδύνου «λόγω των επικρεμάμενων βράχων, της μεγάλης κλίσης των πρανών και την μετακίνηση αδρανών υλικών που κατακλύζουν την Π.Ε.Ο. Κορίνθου Πατρών υπό μορφή χειμάρρων στην περιοχή που έχει πληγεί από την δασική πυρκαγιά της 23-7-2023».

Η Περιφέρεια αλλά και ο δήμος Αιγιαλείας θεωρούν ότι η εμπλοκή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με την αποστολή Ομάδας Παρέμβασης του ΕΑΓΜΕ για αναγνώριση και καταγραφή των φαινομένων και εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες υποδομές (δρόμοι και Οδοντωτός) είναι αναγκαία προκειμένου να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο αποκατάστασης.

ΠΑΝ.ΣΑΚ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement