Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ!

Πού έχουν κολλήσει οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία πριν από δυο χρόνια (28.11.2023)

Published

on

Συμπληρώνονται σήμερα δυο χρόνια από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν πριν από δυο χρόνια και είχαν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις της Αχαϊας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΦΕΚ 5814, είχε δημοσιευτεί πρόσφατα η απόφαση αριθμ. 21049 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την οποία καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης των πληγέντων, από τις πλημμύρες της 26ης έως 30ής Νοεμβρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, της 29ης έως 30ής Νοεμβρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Πατρέων και της 11ης Δεκεμβρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Πατρέων.

Με την απόφαση αυτή, παρεχόταν συμπληρωματική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες εκείνης της περιόδου και συγκεκριμένα:

– Στην περίπτωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, πρόκειται για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 26ης έως 30ης Νοεμβρίου 2021 και συγκεκριμένα, τις Δημοτικές Κοινότητες Κάτω Αχαΐας, Αγιοβλασιτίκων, Αλισσού, Κάτω Αλισσού, Πετροχωρίου, Αράξου, Λακκόπετρας, Μετοχίου, Πέτα, Καραιίκων, Κρίνου, Λιμνοχωρίου, Σαγαιίκων, Αγίου Νικολάου Κράλης, Ανω Σουδεναιίκων, Αρλας, Κάτω Μαζαράκι, Λουσικών, Μιτοπόλεως, Πορτών, Σαντομερίου και Φλόκα.

– Από τις πλημμύρες της 29ης έως 30ής Νοεμβρίου 2021 του Δήμου Πατρέων, η απόφαση έχει εφαρμογή στις Δημοτικές Κοινότητες Βραχναιίκων, Μονοδενδρίου, Παραλίας, Ρογιτίκων, 1ου Διαμερίσματος Αρκτικού Τομέα, 2ου Διαμερίσματος Νοτίου Τομέα, 4ου Διαμερίσματος Κέντρου Πόλεως, Αγίου Βασιλείου και Ρίου.

– Από τις πλημμύρες της 11ης Δεκεμβρίου 2021 του Δήμου Πατρέων, η απόφαση έχει εφαρμογή στις Δημοτικές Κοινότητες Παραλίας, 1ου Διαμερίσματος Αρκτικού Τομέα, Ακταίου και Πλατανίου.

Η επιχορήγηση αφορά την αντιμετώπιση ζημιών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του έγγειου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Η επιχορήγηση αφορά σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου που υπολογίζεται κλιμακωτά:

– Για εκτιμηθείσα ζημία μέχρι και 10.000 ευρώ, υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης ίσο με το 70% αυτής,

-Για εκτιμηθείσα ζημία από 10.001 ευρώ ως και 20.000 ευρώ, υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης ίσο με το 50% αυτής και

-Για εκτιμηθείσα ζημία από 20.001 ευρώ και άνω, υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης ίσο με το 30% αυτής.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση καλύπτει το ποσοστό της εκτιμηθείσας ζημίας που δεν καταβάλλεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και απαιτείται συμπληρωματική διαδικασία με υποβολή δικαιολογητικών στην αρμόδια Διεύθυνση της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συνεπώς είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου, να προχωρήσει στην εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων, καθώς οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά είχαν κατατεθεί στην Περιφέρεια και λογικά πρέπει να έχουν σταλεί για εκκαθάριση.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement