Connect with us

Ελλάδα

Ξεκινούν στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση μετά από τη νέα εκλογική συντριβή

Published

on

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα βρίσκονται πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά από τη νέα εκλογική συντριβή, κ\αι με τον Αλέξη Τσίπρα να αναγγέλλει ότι θα θέσει πρώτος τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα οδηγηθούν σε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του, οι οποίες, βάσει του νέου καταστατικού, θα γίνουν από τη βάση των 150.000 μελών.
Η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται δεδομένη, ενώ το ερώτημα είναι εάν θα έχει απέναντι του κάποια υποψηφιότητα από την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη, θα προηγηθεί η διεξαγωγή συνεδρίου, ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, ενώ εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσουν τα όργανα που θα θέσουν και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Θ. ΜΠΑΚΑΣ:«ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ»
«Οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρθούν συντεταγμένα και συλλογικά από τα μέλη του κόμματος», τονίζει μιλώντας στη «Γ» ο Θέμης Μπάκας, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής, προσθέτοντας: «Ωστόσο σημασία έχει πως σταθήκαμε όρθιοι, τόσο εμείς όσο και οι πολίτες που συντάχθηκαν μαζί μας και έδωσαν τη μάχη, σε ένα τοπίο δυσμενές που μετά το αποτέλεσμα της προηγουμένης κάλπης, μας στέρησε το αφήγημα νίκης.
Οι πολίτες όμως μας έδωσαν την εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως βασικός κορμός της προοδευτικής παράταξης, θα αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα ως ισχυρή αντιπολίτευση και θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες».
«ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΌ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»
Ο Θέμης Μπάκας αναγνωρίζει ότι «τo εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό και για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και για το σύνολο της προοδευτικών δυνάμεων».
Και προσθέτει: «Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των δύο εκλογών μαζί, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπέστη βαριά εκλογική ήττα, ωστόσο παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση και ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού χώρου.
Αυτό δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τη δυνατότητα τα επόμενα τέσσερα χρόνια ασκώντας ουσιαστική μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση στη ΝΔ, και προχωρώντας στις αναγκαίες διορθώσεις και αλλαγές, να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει ως ο μόνος εναλλακτικός πόλος, πολιτικά κοινωνικά και ιδεολογικά στη Δεξιά, σε τροχιά κυβερνητικής διεκδίκησης».
Όμως, χαρακτηρίζει «πολύ ανησυχητικό σημάδι την ενίσχυση της ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη Νέα Βουλή, σημάδι συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας. σημειώνοντας: «Η φτωτοποίηση “φέρνει”» ενδυνάμωση των πιο σκοτεινών δυνάμεων, της άκρας δεξιάς… έχουμε δει τα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, και δυστυχώς η ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για αυτό.
Αυτό δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τη δυνατότητα τα επόμενα τέσσερα χρόνια ασκώντας ουσιαστική μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση στη ΝΔ, και προχωρώντας στις αναγκαίες διορθώσεις και αλλαγές, να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει ως ο μόνος εναλλακτικός πόλος, πολιτικά κοινωνικά και ιδεολογικά στη Δεξιά, σε τροχιά κυβερνητικής διεκδίκησης.
«ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ»
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Θέμης Μπάκας διαμηνύει: «Έχουμε ευθύνη να λάβουμε το μήνυμα της κάλπης, να προχωρήσουμε σε ουσιαστικό απολογισμό.
Και να ανασυνταχθούμε. Έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι στη δημοκρατία, να μην αφήσουμε τη χώρα με μια ανεξέλεγκτη και καθεστωτική διακυβέρνηση.
Η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει, όπως ήταν αναμενόμενο μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ωστόσο, τα δύσκολα αρχίζουν από αύριο καθώς καμία από τις προεκλογικές της εξαγγελίες, δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες κεντρικών της επιλογών που κρύφτηκαν επιμελώς τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, λόγω της πανδημίας, όσο και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».
Και ο Θέμης Μπάκας καταλήγει, τονίζοντας: «Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ενότητα, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που κόστισαν ακριβά, να εμπιστευτούμε νέα πρόσωπα, ανασυγκρότηση, να προχωρήσουμε σε τομές, σε νέους συσχετισμούς με συλλογικές διεργασίες.
Κλείνοντας έναν ιστορικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανοίγοντας έναν νέο κύκλο, πιο σημαντικό».

Ροή ειδήσεων

Advertisement