Connect with us

Ελλάδα

Επιστολική ψήφος: Δείτε τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται

Published

on

Τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος που θα ισχύει εφεξής με αρχή τις Ευρωκλογές του 2024 παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον φάκελο θα περιέχεται μια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου», ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών, η λίστα με τα ονόματα και τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει καθώς και ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου.

Δείτε φωτογραφίες του φακέλου και του περιεχομένου του

epistoliki-psifos2
epistoliki-psifos3
epistoliki-psifos34
epistoliki-psifos5
epistoliki-psifos4
km_ypourgiko__3_
km_ypourgiko__4_

Σύμφωνα με πληροφορίες για να εγγραφεί κάποιος για την επιστολική ψήφο θα πρέπει να το δηλώσει 40 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες και αυτό αφορά και τους ψηφοφόρους εντός και τους ψηφοφόρους εκτός Ελλάδας.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανακοίνωση που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο «όσον αφορά στο εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, συχνά εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, θα μπορεί να το κάνει από την εργασία του, με άνεση και διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ίδια δυνατότητα της επιστολικής ψήφου θα δοθεί «και στους συμπολίτες μας εντός Ελλάδας. Και εδώ πιστεύω ότι η επιστολική ψήφος θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ενδεχομένως, συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν».

«Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για «μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική δημοκρατία, ένα ακόμη βήμα σύγκλισης με την Ευρώπη και διεύρυνσης των πολιτικών δικαιωμάτων» έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement