Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Είδαν το ‘παράθυρο ευκαιρίας-Επιμελητήριο Αχαΐας και Οικονομικό Επιμελητήριο καταλήγουν σε κοινό υπόμνημα

Published

on

Αποφασισμένοι να σβήσουν και να γράψουν δικές τους προτάσεις με παρατηρήσεις αυστηρού περιεχομένου μάλιστα, σε σχέση με το νέο φορολογικό, είναι τα Επιμελητήρια και επιστημονικοί φορείς, με αφορμή την κατάθεση χθες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, παρά το γεγονός μάλιστα ότι η ηλεκτρονική διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί τυπικά από τη Δευτέρα που μας πέρασε, 27 του μηνός.

Οι αλλαγές που ήδη προχώρησε το Υπουργείο Οικονομίας «κλείδωσαν προσωρινά» τα περιθώρια για νέες τροποποιήσεις καθώς έχουμε τις ανακοινώσεις για το οριζόντιο «ψαλίδι» 50% στο τέλος επιτηδεύματος. Παράλληλα υπάρχει και μια εκλογίκευση στους συντελεστές υπολογισμού του μέσου όρου εσόδων (παραμένει βέβαια το «χάος» με τους υπολογισμούς ανά Κ.Α.Δ.) για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα δεχθούν έλεγχο 5ετίας, αποφεύγοντας το τεκμήριο.
Στα πλαίσια της πίεσης που υπάρχει ακόμη, σε επίπεδο αντιδράσεων από κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματικές οργανώσεις και φορείς, τα Επιμελητήρια εκτιμούν ότι στην επεξεργασία του νέου φορολογικού, σε επιτροπές και ολομέλεια, θα υπάρξει σωρεία πιέσεων και πιθανών νέων διορθωτικών παρεμβάσεων.
Συζήτηση για κοινό υπόμνημα
Χθες το απόγευμα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας, τέθηκε υπόψη των μελών σχέδιο υπομνήματος, με τη σύμφωνη γνώμη και της διοίκησης του Περιφερειακού Παραρτήματος Πάτρας του Οικονομικού Επιμελητηρίου ενώ αναζητείται και η συγκατάθεση της ΕΛΦΕΕ (Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών) Αχαΐας.
Το θέμα μιας κοινής παρέμβασης προς τον κ. Χατζηδάκη συζητούσε χθες η ΕΛΦΕΕ Αχαΐας με άλλες οργανώσεις πτυχιούχων οικονομολόγων και λογιστών της Περιφέρειας.
Το υπόμνημα, το οποίο αναμένεται να συμπληρωθεί μετά από σειρά παρεμβάσεων που έγιναν προς το προεδρείο και τον κ. Μαρλαφέκα χθες από μέλη του Δ.Σ., απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών και του ζητά να αντιληφθεί τη δύσκολη «πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των νέων επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» μετά από δεκαετή οικονομική κρίση και πανδημία.
«Σημειακές παρεμβάσεις»
Μετάξύ άλλων στο υπόμνημα προτείνεται:
-Στο Άρθρο 7 («Κυρώσεις για παράβαση της υποχρέωσης ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ»): Επανασχεδιασμός των MyData, να γίνεται διαβίβαση μόνο των εσόδων -κανένα πρόστιμο μέχρι να διορθωθούν όλα τα προβλήματα στη πλατφόρμα -εξορθολογισμός των προστίμων.
-Για το Άρθρο 10 («Μείωση τέλους επιτηδεύματος»), επισημαίνεται ότι: Αντικίνητρο κάθε μισθός, κάθε νέος εργαζόμενος, να προσθέτει και φορολογητέα ύλη στον ελεύθερο επαγγελματία ενώ ήδη φορολογούνται και άλλες πηγές εισοδημάτων, μισθώματα, τόκοι, αποδόσεις από τοποθετήσεις και αξιόγραφα.
Ειδικότερη παρέμβαση
Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι στο Άρθρο 28Γ («Μειώσεις του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας») θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών όπως:
-Ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται όλο το έτος με πλήρες ωράριο ως μισθωτοί καθώς «είναι προφανές ότι για να εργάζεται κάποιος ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό, δεν έχει τη δυνατότητα ως αυτοαπασχολούμενος να καλύψει τις βιοποριστικές του ανάγκες».
-Υποψήφιοι συνταξιούχοι που «απέχουν έως και 5 έτη από το όριο της συνταξιοδότησής τους, λόγω συμπλήρωσης 40ετίας, ή του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας, δεδομένου ότι αυτοί πασχίζουν να καταβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να συμπληρώσουν το χρόνο εργασίας που απαιτείται».
– Για όσους καλύπτουν τα τεκμήρια με έσοδα από ενοίκια, έσοδα από υπεραξία κεφαλαίου, μεταβιβάσεις κινητών και ακινήτων, επίσης «μνεία να γίνει για τους έγγαμους ώστε, αν το ένα μέλος έχει μεγάλα εισοδήματα, να καλύπτουν -με την διαφορά που χρειάζεται- το έτερο μέλος».
-Τονίζεται η ανάγκη «μείωσης 50% του ύψους του τεκμαρτού κέρδους σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους» και η «εισαγωγή περισσοτέρων κλιμάκων ώστε να είναι δικαιότερη η κατηγοριοποίηση καθώς θα συγκρίνει και θα εξομοιώνει τον επαγγελματία μιας κωμόπολης ή χωριού με τον επαγγελματία μια μεγάλης πόλης».
Η Ένωση Επιμελητηρίων
«Διατάξεις του νομοσχεδίου και ειδικότερα εκείνες που καθορίζουν ‘ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος’ αποτελούν παραδοχή αποτυχίας ελέγχου του φορολογικού μηχανισμού, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί. Η βάση της οριζόντιας τεκμαρτής φορολόγησης, ίδια για όλους, χωρίς να εξετάζει την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα» αναφέρει σε επιστολής της στον υπουργό η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.
Να αποσυρθεί το ελάχιστο τεκμαρτό
Σε σχέση με το Άρθρο 13 («Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος») το κοινό υπόμνημα αναφέρει ότι «θα πρέπει να αποσυρθεί και η φορολογική αρχή να επικεντρωθεί στη εύρεση και φορολόγηση του πραγματικού εισοδήματος και στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής μέσω της βελτίωσης τεκμήριων διαβίωσης, ελέγχων, διασταύρωση συναλλαγών και ελαχιστοποίησης των πληρωμών σε μετρητά».
«Όσοι όντως κερδίζουν λιγότερα από 10.000 ευρώ, θα κλείσουν εντελώς την επιχείρησή τους και είτε θα εισέλθουν στη ‘μαύρη οικονομία’, είτε θα μεταφέρουν τη δραστηριότητα σε άλλο μέλος της οικογένειας που ήδη δηλώνει εισόδημα, περιορίζοντας έτσι το φόρο επί του πραγματικού επιπλέον εισοδήματος» επισημαίνεται ενώ παράλληλα αναφέρονται στις γενικότερες επιπτώσεις από τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις: «Το κράτος θα χάσει όλη την εισφορά ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορές στα επιμελητήρια κ.λπ. Έτσι, αντί να εισπράττει επιπλέον έσοδα, θα έχει απώλειες περισσότερο από αυτά τα οποίο σκοπεύει να εισπράξει».
Τέλος υπενθυμίζεται ότι «για όποιον ξεκινά μια επιχείρηση ή εγγράφεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, υπάρχουν ελάχιστα αναπόφευκτα έξοδα τα οποία επιβάλλονται ανεξάρτητα από οι ελάχιστες δαπάνες είναι ΕΦΚΑ, 2.880 ευρώ, τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, Επιμελητήρια 100 ευρώ, δηλαδή συνολικά 3.630 ευρώ και αυτό πριν από τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας όπως ενοίκιο, καύσιμα, ρεύμα, κόστος υλικών κ.λπ.»
«Για να έχει καθαρό φορολογητέο κέρδος 10.000, θα πρέπει κάποιος να έχει ελάχιστο ακαθάριστο εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ τουλάχιστον» τονίζεται στην απόφαση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement