Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λυδία Λεωνίδου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Φυσιολογική ζωή με έγκαιρη θεραπεία

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Η 1η Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα ορισμένη στον αγώνα κατά του ιού HIV/AIDS. Στόχος, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τον ιό HIV, τους τρόπους μετάδοσης, εξέτασης και πρόληψης.

Ο ΕΟΔΥ συμπράττει σ΄ αυτή την κατεύθυνση και κάθε χρόνο υλοποιεί παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εξέτασης, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Το κεντρικό μήνυμα κατά του HIV/AIDS της φετινής χρονιάς είναι «Αφήστε τις Κοινότητες να Ηγηθούν – Let Communities Lead»Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γ. Γ. του ΟΗΕ δίνει το σαφές στίγμα της μέρας :«Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, διαπιστώνουμε πως η αντίδραση στον ιό HIV βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Με ποιον τρόπο μπορούμε να ορίσουμε την πορεία της επιδημίας- να τερματίσουμε το AIDS μέχρι το 2030 είτε να συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές με το βάρος αυτής της καταστροφικής ασθένειας. Περισσότεροι από 77 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περισσότερα από 35 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από AIDS. Σημειώθηκε τεράστια πρόοδος στη διάγνωση και τη θεραπεία ενώ οι προσπάθειες πρόληψης αναχαίτισαν εκατομμύρια νέες μολύνσεις. Υπάρχει ακόμα χρόνος να κλιμακωθούν οι εξετάσεις για τον ιό HIV. Να επιτραπεί σε περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Να αυξηθούν οι πόροι που απαιτούνται για την πρόληψη νέων μολύνσεων και να λάβει τέλος το στίγμα. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, πρέπει να κάνουμε τη σωστή στροφή τώρα».
Η «Γ» στο πλαίσιο συμβολής στην ενημέρωση, επικοινώνησε με την Παθολόγο -Λοιμωξιολόγο Διευθύντρια ΕΣΥ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ κα Λυδία Λεωνίδου, η οποία εστιάζει στους ασθενείς του AIDS στο Τμήμα Λοιμώξεων με τον Διευθυντή της Κλινικής Καθηγητή Μάρκο Μαραγκό, με ερωτήματα: Πως αποτυπώνεται αριθμητικά οι οροθετικοί και οι πάσχοντες από AIDS στην περιοχή μας; Ποιος είναι ο προσδόκιμος χρόνος ζωής για τους πάσχοντες; Οι υπό θεραπεία ασθενείς μεταδίδουν το νόσημα; Υπάρχει προληπτική αγωγή για όποιους ο τρόπος ζωής, τους θέτει σε κίνδυνο; Οι οροθετικοί ασθενείς υπό θεραπεία μπορούν να κάνουν ακίνδυνα οικογένεια;
«Ο στόχος: τέλος στο κοινωνικό στίγμα»
Η Παθολόγος -Λοιμωξιολόγος Δρ Λεωνίδου προτάσσει αρχικά ως μείζον ζητούμενο και κεντρική στόχευση, όχι μόνον της Παγκόσμιας μέρας αλλά της κάθε μέρας, την συνειδητοποίηση της κοινωνίας ώστε η άρση του στίγματος να αποτελέσει πραγματικότητα για τους οροθετικούς και τους ασθενείς AIDS και επισημαίνει: « Δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν περιστατικά. Είναι γεγονός πως πανδημία της νόσου cοvid -19 δημιούργησε λόγω των μέτρων μια οπισθοδρόμηση σε σχέση τους ελέγχους στον τομέα πρόληψης -ανίχνευσης του ιού HIV . Στο Τμήμα Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου παρακολουθούμε περί τους στους 400 ασθενείς ένα αριθμός που αφορά ασθενείς υπό θεραπεία εδώ και χρόνια και νέους ασθενείς οι οποίοι ανταποκρίνονται στην θεραπεία. Το θέμα βρίσκεται στην έγκαιρη διάγνωση πριν ταλαιπωρηθεί το ανοσοποιητικό από πολλαπλές λοιμώξεις».
«Αντίστοιχο με τους μη πάσχοντες το προσδόκιμο ζωής»
Στο ερώτημα αν στους υπό θεραπεία ασθενείς επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής, η κα Λεωνίδου είναι κατηγορηματικά θετική ως προς την μακροημέρευση τους «Το προσδόκιμο ζωής είναι εξαιρετικά αισιόδοξο σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες. Είναι ελάχιστα χρόνια λιγότερα από τους μη πάσχοντες δηλ 5-6 χρόνια από το μέσο προσδόκιμο ζωής κι ολοένα μικραίνει. Ζητούμενο παραμένει όσοι έχουν συνήθειες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη νόσο να εξετάζονται και να διαγιγνώσκονται εγκαίρως πριν την έναρξη συμπτωμάτων και ασθενειών που παρουσιάζονται σε προχωρημένη νόσο με την εξελισσόμενη εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους.»
« Οι υπό θεραπεία ασθενείς δεν μεταδίδουν»
Στην σημαντικότητα του συχνού ελέγχου όσων έχουν επικίνδυνες συνήθειες που συνεπάγεται την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση έναρξη θεραπείας στους θετικούς στον ιό ασθενείς, εστιάζει η Λοιμωξιολόγος Λεωνίδου, γιατί αυτό όπως επισημαίνει « η έγκαιρη και επιτυχής θεραπεία εξασφαλίζει την μη ανιχνευσιμότητα του ιού άρα την μη μετάδοση του. Τουτέστιν οι ασθενείς , οι θετικοί στον ιό, πρέπει να μπουν εγκαίρως σε θεραπεία γιατί τότε εξαλείφεται ο κίνδυνος μετάδοσης και τίθεται σε ισχύ το U=U δηλαδή αν δεν ανιχνεύεται ο ιος , δεν μεταδίδεται. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που είναι σε θεραπεία δεν μεταδίδουν τη νόσο με τη σεξουαλική επαφή , έτσι σταματάει η μετάδοση και η ύπαρξη νέων κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ασθενείς με την επιτυχή θεραπεία μέσω της οποίας δεν ανιχνεύεται ο ιός μπορούν να κάνουν παιδιά, να κάνουν οικογένειες και να ζήσουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους συντρόφους τους και τους άλλους».

«Πρόληψη με χάπια υπό μελέτη η ανά τρίμηνο θεραπεία»
Καλά νέα μεταφέρει η κα Λεωνίδου, καθότι όπως δηλώνει « Με πρόσφατο ΦΕΚ της 24ης Νοεμβρίου θεσμοθετήθηκε και αναμένεται σε υλοποίηση η πρόληψη με την θέσπιση προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων (προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV/AIDS) σε άτομα αρνητικά στον ιό που όμως διάγουν ζωή με επικίνδυνες συνήθειες άρα υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν από τον ιό. Η προφυλακτική αγωγή είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος αποφυγής της μετάδοσης του ιού, άρα ελαχιστοποίησης των κρουσμάτων. Βρισκόμαστε στο στάδιο καθολικής εφαρμογής της και προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο ώστε να υπάρχει συνολική πρόσβαση σε αυτή την προληπτική αγωγή από τους μη πάσχοντες. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο που θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην μη μετάδοση του ιού HIV. Επίσης κάτι που προβλέπεται να εφαρμοσθεί και να κάνει την ζωή των οροθετικών πιο εύκολη είναι να μην γίνεται καθημερινή λήψη δισκίων αλλά θεραπεία σε ενέσιμη μορφή από μια φορά το δίμηνο ή και εξάμηνο».

«Ψηφιακό μητρώο με τα αρχικά των ασθενών»
Τέλος, η κα Λεωνίδου ενημερώνει πως « το τελευταίο εξάμηνο έχει υλοποιηθεί ψηφιακό αρχείο καταχώρησης των οροθετικών ασθενών το οποίο έχει διευκολύνει πάρα πολύ τη συνταγογράφηση φαρμάκων και έχει βοηθήσει γενικά στην γρήγορη έναρξη θεραπείας και της προφύλαξης διασφαλίζοντας παράλληλα το ιατρικό απόρρητο και την εμπιστευτικότητα »

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement