Connect with us

Διεθνή

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα – «Στόχος» τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς – Αγωνία για τους αμάχους

Published

on

Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού (IDF) στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο «τα κέντρα διοίκησης, τις αποθήκες πυρομαχικών και ναυτικές βάσεις της Χαμάς», με την αγωνία για τους αμάχους να κορυφώνεται.

Ο νότος πλέον έχει γίνει το επίκεντρο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, με τους κατοίκους της περιοχής Χαν Γιουνίς να δηλώνουν στο BBC πως την Κυριακή (4/12) οι βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν ήταν «άνευ προηγουμένου».

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους ορισμένων περιοχών της περιοχής να απομακρυνθούν νοτιότερα.

Αγωνία για τους αμάχους

Όπως, μάλιστα, δήλωσε στο BBC, ένας Βρετανο-παλαιστίνιος που διαμένει στην περιοχή Χαν Γιουνίς, η κατάσταση στο νότο «είναι κάτι παραπάνω από καταστροφική».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σε δηλώσεις του επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, αλλά τόνισε πως έχει «ηθική ευθύνη» να προστατεύει τους αμάχους, ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις δήλωσε ότι ήδη οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί είναι πάρα πολλοί, με τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκληθεί να είναι «οδυνηρός».

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 15.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων περίπου 6.000 παιδιά.

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών, από την άλλη πλευρά, ανέρχεται σε 1.200 ανθρώπους, ενώ οι περίπου 240 άτομα κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Μαζικές εκκενώσεις – Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Την Κυριακή (3/12) κάτοικοι έφευγαν, πεζοί, στοιβαγμένοι σε κάρα, ή σε οχήματα, με προσωπικά τους είδη στις οροφές τους.

Τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν κατακλυστεί από τη μαζική ροή τραυματιών, ενώ τα αποθέματα των καυσίμων για να δουλέψουν οι γεννήτριες έχουν σχεδόν τελειώσει.

Στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο της νότιας Λωρίδας της Γάζας, περισσότεροι τραυματίες, κι άλλα πτώματα, που συχνά δεν υπάρχει κανείς για να τα αναγνωρίσει, φθάνουν έπειτα από κάθε έκρηξη.

Ο Εχάμπ αλ Νάτζαρ, κάτοικος της πόλης, ξεσπά. «Επέστρεφα σπίτι μου και είδα τη βόμβα να πέφτει πάνω του», είπε, περιγράφοντας τραγικές σκηνές, με πτώματα να έχουν σκορπιστεί στον δρόμο. «Τα μισά ήταν μικρά παιδιά. Τι τους έφταιξαν; Δεν έχουν έλεος;»

«Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη φρίκη που ζουν τα παιδιά εδώ», υπογράμμισε χθες ο Τζέιμς Έλντερ, στέλεχος της UNICEF, μέσω βίντεο από το νοσοκομείο Νάσερ. «Βλέπω μαζικές απώλειες παιδιών», τόνιζε νωρίτερα μέσω X (του πρώην Twitter).

Στη γειτονική πόλη Ράφα, κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί γύρω από πελώριο κρατήρα. Έγινε «ασυνήθιστα σφοδρός βομβαρδισμός. Δεν ξέρουμε γιατί. Δεν ξέρουμε για ποιο σκοπό», έλεγε ένας, ο Μοχάμεντ Φατζάν.

«Χτύπημα» σε 200 στόχους της Χαμάς όλη τη νύχτα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του IDF, κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε περίπου 200 στόχους της Χαμάς, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις κατέστρεψαν υποδομές της οργάνωσης που βρισκόταν μέσα σε σχολεία στο βορρά. Εκτεταμένες είναι και οι αεροπορικές επιδρομές στον πολιορκημένο θύλακα.

Στο μεταξύ, νωρίτερα οι ισραηλινές δυνάμεις ενημέρωσαν πως σκότωσαν έναν διοικητή της Χαμάς, εν ονόματι Haitham Khuwajari.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίζονται ότι ο Χοτζάρι είχε ηγηθεί ενός τάγματος που συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, πρόσθεσαν πως ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των «δραστηριοτήτων» της Χαμάς στο νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας και πως διηύθυνε τις μάχες κατά των δυνάμεων του Ισραηλινού Στρατού στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη βόρεια Γάζα, Camp Shatti.

Ροή ειδήσεων

Advertisement