Connect with us

Ελλάδα

Οι προσδοκίες της Αθήνας για την επίσκεψη Ερντογάν – «Φρούριο» η πρωτεύουσα

Published

on

Ακριβώς έξι χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στην χώρα μας, ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει τους χαρτοφύλακές του για την Αθήνα όπου θα μείνει συνολικά έξι ώρες, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχει επαναλάβει δύο φορές μέσα σε λίγα 24ωρα ότι θέλει μια λύση «WIN-WIN» ή όπως είπε χαρακτηριστικά «καζάν-καζάν».

Χαμηλές προσδοκίες

Η Αθήνα αντιμετωπίζει την επίσκεψη ως ευκαιρία να προστεθεί ακόμα ένας ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα πηγαίνει στην συνάντηση χωρίς αυταπάτες και κυρίως με ρεαλισμό, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Με δύο πολέμους στην γειτονιά μας η επικοινωνία με την Τουρκία είναι σημαντική πρόσθεσε.

Παράλληλα στο υπουργείο Εξωτερικών θα ξεκινούν τα διμερή ραντεβού από τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο υπουργούς, μεταξύ των οποίων θα είναι και η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν.  Την ίδια ώρα στο Πεντάγωνο, υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα υποδέχεται τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάν Γκιουλέρ.

Πάντως οι προσδοκίες από την συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν δεν μπορεί παρά να είναι χαμηλές, σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, καθηγητή Κωνσταντίνο Φίλη. Ωστόσο αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής», όπως το μεταναστευτικό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την συνάντηση με την κ. Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία θα γίνει παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, αλλά και των διπλωματικών συμβούλων τους, Άννας Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.

Μετά την συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις. Στη συνέχεια θα συνέλθει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, με την συμμετοχή όλων των υπουργών από τις δύο χώρες.

Θα είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες που συναντώνται οι κκ Μητσοτάκης και Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να αποκτούν μια σχέση σχετικής εμπιστοσύνης, κάτι που είναι σημαντικό, δεδομένο του υπερ-συγκεντρωτικού χαρακτήρα που έχει η τουρκική εξωτερική πολιτική και του καθοριστικού του Ερντογάν, σύμφωνα με τον κ. Φίλη.

Στην συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν αναμένεται να κλειδώσουν τα επόμενα βήματα τα ορόσημα, του οδικού χάρτη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Αναμένεται δηλαδή να οριστούν τα επόμενα ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών, αλλά και των Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Τσαγατάι Κιλίτς, οι οποίοι έχουν την «καυτή πατάτα» του πολιτικού διαλόγου, την συζήτηση δηλαδή για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Το επόμενο 48ωρο αναμένεται να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της ολιγόωρης παραμονής του Ερντογάν στην Ελλάδα.

Φρούριο η Αθήνα

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί επιστρατεύονται για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας.

Έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμφωνα με το MEGA.

Σημειώνεται πως θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές σε μεγάλα κτίρια της Αθήνας, όπου αναμένεται να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ από αέρος, εικόνα θα δίνουν ελικόπτερα και drones. Σε επιφυλακή θα είναι η Αντιτρομοκρατική, ενώ αυξημένη θα είναι η φύλαξη τουρκικών «στόχων», όπως η τουρκική πρεσβεία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement