Connect with us

Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ανακοινώνουν σήμερα διακήρυξη φιλικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας

Published

on

Με βάση το επίσημο πρόγραμμα, γύρω στις 12:15 ο Ταγίπ Ερντογάν με τη συνοδεία του θα περνούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Θα είναι η τρίτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες μετά το Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη και έπεται συνέχεια, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.

Το καλύτερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντως, αναμένεται να έχει αντανάκλαση στη Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας που θα ανακοινώσουν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων. Θα πρόκειται για ένα κείμενο εν είδει κοινού ανακοινωθέντος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα περιγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις και τις θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται, εφόσον το καλό κλίμα συνεχιστεί. Το εν λόγω κείμενο επεξεργάστηκαν τις προηγούμενες μέρες τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών και έχει αναμφίβολα σημασία, με δεδομένο το πού ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρυσι τέτοια εποχή.

Την ύπαρξη του εν λόγω κειμένου αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Καθημερινή και λέγοντας ότι ελπίζει να υπογραφεί κατά την επίσκεψή του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κείμενο θα υπάρχει αναφορά για τη διατήρηση των καλού κλίματος και των σχέσεων καλής γειτονίας, μια αναφορά που θα συνιστά προτροπή για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο δηλαδή. Το εν λόγω κείμενο μπορεί να μην έχει τη δεσμευτικότητα διμερών συμφωνιών, αλλά εν τοις πράγμασι είναι μια συνομολόγηση ενός άτυπου μορατόριουμ. Παράλληλα, θα υπογραμμίζεται η δυναμική ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε πολλά πεδία.

Οι συμφωνίες και οι επόμενες συναντήσεις

Με βάση τη νεότερη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, Ελλάδα και Τουρκία θα κλειδώσουν περίπου 15 διμερείς συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, αλλά και φορέων, όπως το Enterprise Greece. Οι συμφωνίες εκτείνονται από το μεταναστευτικό, μέχρι την προοπτική διοργάνωσης Hackathon από τις δύο χώρες και θα ανακοινωθούν μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν, χωρίς, πάντως, να «πέφτουν» υπογραφές μπροστά από τις κάμερες. Παράλληλα, κατά τις κοινές δηλώσεις αναμένεται να ανακοινωθεί και η χορήγηση επταήμερης-κατά πάσα πιθανότητας- βίζας σε Τούρκους πολίτες για επισκέψεις σε 10 ελληνικά νησιά.

Ένα ακόμα καίριο θέμα συζήτησης μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν θα είναι η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται προσκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ αναμένεται τους ίσως και στις αρχές του επόμενου έτους να έρθει εδώ ο Χακάν Φιντάν μετά από πρόσκληση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Το ίδιο ισχύει για τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη που θα βρεθούν στην Τουρκία για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα αντίστοιχα, με δεδομένο ότι ο ομόλογος τους Μπουράκ Ακτσαπάρ είχε επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.

Ψυχραιμία και προετοιμασία

Ο κ. Ερντογάν, πάντως, χθες «τάραξε» τα νερά με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή, αν και αυτή δεν είχε καμία σχέση με την αντίστοιχη τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε στον ΣΚΑΪ, τον Δεκέμβριο του 2017, λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα, όταν άνοιξε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης και παραλίγο να τορπιλίσει όσα είχαν συμφωνηθεί.

Από το Μέγαρο Μαξίμου χθες έλεγαν ότι οι θέσεις του κ. Ερντογάν είναι γνωστές, αλλά γνωστές και σταθερές είναι και οι ελληνικές θέσεις. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι δεν είναι η Ελλάδα που μετακινήθηκε, αλλά ο κ. Ερντογάν πήγε από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «Φίλε μου Κυριάκο». Επίσης από το Μαξίμου λένε ότι για τη Χάγη απαιτείται συνυποσχετικό, άρα συμφωνία για τα σημεία διαφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι η συνάντηση θα πάει καλά. Σε περίπτωση, πάντως, που ο κ. Ερντογάν πει κάτι στις δηλώσεις των ηγετών μετά τη συνάντηση που χρίζει απάντησης, τότε η απάντηση θα δοθεί

Οι υπουργοί και το πρόγραμμα

Με βάση τον προγραμματισμό, ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στην Ελλάδα γύρω στις 11:00, ενώ στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Αμέσως μετά θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντήσει την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ενώ οι υπουργοί που τον συνοδεύουν θα διαμοιραστούν στα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών και στη ΛΑΕΔ για τις συναντήσεις τους με τους Έλληνες ομολόγους τους. Μετά τη 13:30 προγραμματίζεται το γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα αποτελέσει και την ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ ως τις 17:00 ο κ. Ερντογάν αναμένεται να έχει αναχωρήσει.

Η αποστολή του κ. Ερντογάν θα είναι πολυπληθής, καθώς μιλάμε για περίπου 95 με 100 άτομα. Κατά τα άλλα, στα υπουργικά ραντεβού και πέραν του Γιώργου Γεραπετρίτη που θα δει τον Χακάν Φιντάν, ο Νίκος Δένδιας θα τα πει για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους με τον Γιασάρ Γκιουλέρ. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου πρόκειται να συναντήσουν τον Μπουράκ Άκτσαπαρ, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Στυλιανίδης τον Αλί Γερλίκαγια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τον Γιουσούφ Τεκίν, ο Κωστής Χατζηδάκης τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Λίνα Μενδώνη θα συναντήσουν από κοινού τον Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Στο γεύμα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, πάντως, θα συμμετάσχουν και στελέχη από τις δύο πλευρές που δεν έχουν υποχρεωτικά διμερή ραντεβού, όπως ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρεντίν Αλτούν. Ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και μυστικοσύμβουλος του κ. Ερντογάν αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων

Advertisement