Connect with us

Πολιτική

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Οι συμφωνίες και τα πιθανά απρόοπτα

Published

on

Η άφιξη του Τούρκου προέδρου και των υπουργών του στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας πλησιάζει με την αγωνία για το αν η τουρκική πλευρά επιθυμεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να συνεχίσουν σε περίοδο ύφεσης να μεγαλώνει, διότι δεν ήταν λίγες φορές που οι προσπάθειες πήραν αρνητική τροπή. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη, όπως κάθε φορά για όλα τα ενδεχόμενα.

Η επίσκεψη του Ερντογάν θα διαρκέσει μόνο 4 ώρες, ωστόσο θα είναι πυκνή σε περιεχόμενο. Ο Τούρκος πρόεδρος, θα συνοδεύεται από επτά υπουργούς, βασικά πρόσωπα της κυβέρνησης, καθώς και από τον διπλωματικό του σύμβουλο, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν θα έρθει στην Αθήνα, Διοικητής της ΜΙΤ και… Alter Egο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, που συνήθως συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο στο εξωτερικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:30 και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους θα γίνουν και στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις οποίες θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι συμφωνίες

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τουλάχιστον 20 συμφωνίες οι οποίες είτε θα ανακοινωθούν είτε θα υπογραφούν, με βασικότερη αυτή για το μεταναστευτικό, για την οποία η Αθήνα προετοιμάζεται από τον Σεπτέμβριο με τα αρμόδια υπουργεία να εργάζονται πυρετωδώς.

Τα άλλαμνημονία συνεργασίας αφορούν τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τη τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, την αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, τη σύγκληση Μικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, αλλά και την Πολιτική Προστασία-πρόληψη καταστροφών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν κάποιες επιφυλάξεις για την επίσκεψη Ερντογάν, καθώς παραδοσιακά η τουρκική πλευρά συνηθίζει να αιφνιδιάζει με τις κινήσεις της. Στη προκειμένη περίπτωση, αιφνιδιαστική κίνηση θα ήταν μια επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Θράκη. Αν και η τουρκική πλευρά δεν έχει αναφέρει εως τώρα κάποιο σχεδιασμό για επίσκεψη στη περιοχή, η ελληνική πλευρά κρατάει μικρό καλάθι, ενώ η ελληνική διπλωματία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακόμα και τελευταία στιγμή.

Η Τουρκία εως τώρα δείχνει ότι δεν επιθυμεί να διαταράξει το περιβάλλον των τελευταίων μηνών, που είναι διαφορετικό από το σκηνικό έντασης των προηγούμενων ετών. Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, αποτέλεσαν μια αφορμή για να μπορέσουν οι δύο χώρες να αρχίσουν να συνομιλούν, χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις επί του πεδίου. Η συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, βοήθησαν επίσης να εμπεδωθεί και να διατηρηθεί το θετικό κλίμα εως τώρα.

Η συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ

Ουπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί – εκτός απροόπτου – με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών (ΛΑΕΔ), συμβολικός χώρος και σε πολύ κοντινή απόσταση απο το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες Δένδιας-Γκιουλέρ θα αναφερθούν και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας για τα οποία οι επαφές ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, με την ελληνική πλευρά να τονίζει «δεν πρέπει, να συγχέουμε τα Μέτρα αυτά με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα ΜΟΕ δεν αφορούν την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς».

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας δεν έχουν ψευδαισθήσεις. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας πολλάκις «για να ανοίξουμε μια πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις μας, προς όφελος των κοινωνιών μας, θα πρέπει και η Τουρκία να αποδεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, τους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ».

Θυμίζουμε ότι οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις σε καλό κλίμα τους περασμένους μήνες στο περιθώριο Συνόδων και είχε συμφωνηθεί να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάσθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων. Ωστόσο, στο θέμα των επισκέψεων υπήρξε όπως φάνηκε κάποια παρανόηση με τις δύο πλευρές να εκπέμπουν εν τέλει αντιφατικά μηνύματα αναφορικά με πιθανές επισκέψεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι όταν το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk ανέφερε «ότι υπουργός Άμυνας της Τουρκιας, Γιασάρ Γκιουλέρ, πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στον Σεπτέμβριο για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια και θα ήταν μια συνάντηση που θα ακολουθούσε χρονικά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γεραπετρίτης και Φιντάν στην Τουρκία». Τότε το ελληνικό ΥΠΕΘΑ έσπευσε, να επισημάνει, μέσω άτυπης ενημέρωσης, ότι ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δεν έχει προσκληθεί στην Αθήνα.

CNN.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement